Στο 2% ο πληθωρισμός στη Βρετανία - «Έπιασε» τον στόχο της BoE

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο 2% ο πληθωρισμός στη Βρετανία - «Έπιασε» τον στόχο της BoE
Στο 2% υποχώρησε τον Μάιο ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο, πετυχαίνοντας τον στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας. 

Στο 2% υποχώρησε τον Μάιο ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο, πετυχαίνοντας τον στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας, σε ένα από τα τελευταία οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύονται πριν τις εθνικές εκλογές στις 4 Ιουλίου.

Ο πληθωρισμός μειώθηκε από το 2,3% τον Απρίλιο και επιβεβαίωσε τις προσδοκίες των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ο δείκτης τιμών των υπηρεσιών — τον οποίο παρακολουθεί στενά η BOE δεδομένης της κυριαρχίας στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου — διαμορφώθηκε στο 5,7% τον Μάιο, έναντι 5,9% τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα, ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί ενέργεια, τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό, μειώθηκε στο 3,5% από 3,9% τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, ONS, η πτώση των τιμών των τροφίμων αποτέλεσε το μεγαλύτερο ποσοστό της πτώσης, ενώ το κόστος των καυσίμων των αυτοκινήτων συνέχισε να ασκεί ανοδική πίεση.

Στο επίκεντρο η απόφαση της BoE

Η Τράπεζα της Αγγλίας συνεδριάζει την Πέμπτη για να αποφασίσει για τα επιτόκια αλλά και να σκιαγραφήσει τις προοπτικές του πληθωρισμού και της βρετανικής οικονομίας. Η Τράπεζα αναμένεται ευρέως να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά στο 5,25%, όπου είναι από τον Αύγουστο του 2023 — όταν ο πληθωρισμός κυμαινόταν γύρω στο 7,9%.

Ωστόσο, με τον πληθωρισμό να υποχωρεί πλέον στον στόχο, οι αγορές αναμένουν βραχυπρόθεσμα μείωση. Όλοι εκτός από δύο από τους 65 οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters την περασμένη εβδομάδα δήλωσαν ότι αναμένουν μείωση των επιτοκίων τον Αύγουστο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ιαπωνία: Αύξηση στις εξαγωγές για 6ο μήνα τον Μάιο

Στη Βόρεια Κορέα ο Πούτιν - Για πρώτη φορά μετά από 24 χρόνια

gazzetta
gazzetta reader insider insider