Στη Βόρεια Κορέα ο Πούτιν - Για πρώτη φορά μετά από 24 χρόνια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στη Βόρεια Κορέα ο Πούτιν - Για πρώτη φορά μετά από 24 χρόνια
Την ενίσχυση των στρατιωτικών δεσμών τους και όχι μόνο αναμένεται να συζητήσουν ο Βλάντιμιρ Πούτιν και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν στην σύνοδο κορυφής που ξεκίνησε σήμερα στην Πιονγκγιάνγκ. 

Την ενίσχυση των στρατιωτικών δεσμών τους και όχι μόνο αναμένεται να συζητήσουν ο Βλάντιμιρ Πούτιν και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν στην σύνοδο κορυφής που ξεκίνησε σήμερα στην Πιονγκγιάνγκ.

«Οι σχέσεις ανάμεσα στις χώρες μας εισέρχονται σε μια νέα εποχή νέας και μεγάλης ευημερίας, η οποία είναι αδύνατο να συγκριθεί ακόμα και με αυτή την περίοδο των σοβιετοκορεατικών σχέσεων του περασμένου αιώνα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο βορειοκορεάτης ηγέτης, σύμφωνα με τη ρωσική μετάφραση της ομιλίας του που μεταδόθηκε από τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Τον Ρώσο πρόεδρο υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο, ο Κιμ, με τους δύο ηγέτες να αγκαλιάζονται, υπογραμμίζοντας την ολοένα και πιο στενή τους σχέση η οποία έχει προκαλέσει ανησυχία στη Σεούλ και την Ουάσινγκτον.

Ο Πούτιν έφτασε στην πλατεία Κιμ Ιλ Σουνγκ, η οποία ήταν στολισμένη με ρωσικές και βορειοκορεατικές σημαίες μαζί με μεγάλα πορτρέτα των δύο ηγετών. Μιλώντας κατά την έναρξη των συνομιλιών, ο Ρώσος ηγέτης είπε σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν από τα ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων Tass και RIA Novosti ότι «το νέο θεμελιώδες έγγραφο θα αποτελέσει τη βάση των δεσμών μας για μακροπρόθεσμη προοπτική» και διαβεβαίωσε πως η Μόσχα και η Πιονγκγιάνγκ «προχώρησαν ελαφρώς» στην ενίσχυση των διμερών σχέσεών τους. Ο ρώσος πρόεδρος μάλιστα προσκάλεσε τον Κιμ να επισκεφθεί τη Μόσχα. «Είμαι ευτυχής που σας συναντώ και πάλι», δήλωσε ο Πούτιν, ο οποίος έχει ήδη υποδεχθεί δύο φορές τον Κιμ στη ρωσική Άπω Ανατολή, τον Απρίλιο 2019 και το Σεπτέμβριο 2023. «Ελπίζω πως η επόμενη συνάντησή μας θα λάβει χώρα στη Ρωσία, στη Μόσχα», πρόσθεσε.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι οι δύο χώρες θέλουν να συνεργαστούν στενά για να ξεπεράσουν τις κυρώσεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εν όψει των εντεινόμενων αντιπαραθέσεων με την Ουάσινγκτον. Ο Πούτιν τόνισε πριν από την προσγείωσή του ότι εκτιμά τη σταθερή υποστήριξη της χώρας στις στρατιωτικές του ενέργειες στην Ουκρανία.

«Εκτιμούμε ιδιαίτερα ότι η Βόρεια Κορέα υποστηρίζει σταθερά τις ειδικές στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας που διεξάγονται στην Ουκρανία», έγραψε ο Πούτιν στο άρθρο που δημοσιεύθηκε από το Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Κορέας (KCNA).

Ανέφερε ακόμη ότι οι δύο χώρες «αναπτύσσουν τώρα ενεργά την πολύπλευρη εταιρική σχέση», για παράδειγμα διατηρώντας την «κοινή γραμμή και στάση της Μόσχας και της Βόρειας Κορέας στον ΟΗΕ».

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Μόσχα «πολεμά την ηγεμονική, ιμπεριαλιστική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους», ανέφεραν ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Η συνεργασία των δύο χωρών είναι μια «μηχανή για την επιτάχυνση της οικοδόμησης ενός νέου πολυπολικού κόσμου» και η επίσκεψη του Πούτιν καταδεικνύει το αήττητο και την ανθεκτικότητα της φιλίας και της ενότητάς τους, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA.

Οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι το ταξίδι είναι πιθανό να επικεντρωθεί στις αμυντικές σχέσεις, αν και οι ηγέτες αναμένεται να τονίσουν δημοσίως τη συνεργασία στον οικονομικό τομέα, καθώς τυχόν συμφωνίες για όπλα θα παραβίαζαν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που απαγορεύουν τα προγράμματα πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων της Πιονγιάνγκ.

«Η Ρωσία χρειάζεται την οπλική υποστήριξη της Βόρειας Κορέας λόγω του παρατεταμένου πολέμου στην Ουκρανία, ενώ η Βόρεια Κορέα χρειάζεται την υποστήριξη της Ρωσίας όσον αφορά στα τρόφιμα, την ενέργεια και τα προηγμένα όπλα για να ανακουφίσει την πίεση από τις κυρώσεις», δήλωσε στο AFP ο Koh Yu-hwan, ομότιμος καθηγητής βορειοκορεατικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Dongguk. “Η πτυχή της στρατιωτικής συμμαχίας, ωστόσο, θα πρέπει να εξεταστεί ξεχωριστά από αυτό που ανακοινώνεται δημοσίως και αυτό που πραγματικά συζητείται στις συναντήσεις μεταξύ των δύο ηγετών», είπε.

Φωτό @ Associated Press

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στόλτενμπεργκ: Η επίσκεψη Πούτιν στη Βόρεια Κορέα αποδεικνύει την «εξάρτηση» της Ρωσίας από αυταρχικά καθεστώτα

Ρωσία: Ο Πούτιν απομακρύνει τέσσερις υφυπουργούς Άμυνας και διορίζει συγγενή του

Σολτς: Οι ειρηνευτικές προτάσεις του Πούτιν δεν είναι σοβαρές

gazzetta
gazzetta reader insider insider