Πρακτικά Fed: Χρειάζεται περισσότερη «πίστη» πως ο πληθωρισμός υποχωρεί για να μειωθούν τα επιτόκια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρακτικά Fed: Χρειάζεται περισσότερη «πίστη» πως ο πληθωρισμός υποχωρεί για να μειωθούν τα επιτόκια
Συνέστησαν την υιοθέτηση μιας στάσης αναμονής πριν δεσμευτούν για μειώσεις επιτοκίων.

Οι αξιωματούχοι της Fed στην τελευταία τους συνάντηση αναγνώρισαν ότι η οικονομία των ΗΠΑ φαίνεται να επιβραδύνεται και ότι «οι πιέσεις τιμών μειώνονται», αλλά παρόλα αυτά συνέστησαν την υιοθέτηση μιας στάσης αναμονής πριν δεσμευτούν για μειώσεις επιτοκίων, σύμφωνα με τα πρακτικά της διήμερης συνεδρίασης της FOMC πραγματοποιήθηκε στις 11-12 Ιουνίου.

Τα πρακτικά, που κυκλοφόρησαν την Τετάρτη, εστίασαν στα θετικά στοιχεία για τον πληθωρισμό, τονίζοντας πως είναι «μια σειρά από τις θετικές εξελίξεις στην αγορά εργασίας» που επιβεβαιώνει πως οι πιέσεις των τιμών κινούνται πτωτικά. Ωστόσο, «δεν κρίνουν ως σκόπιμο να μειωθεί το εύρος των επιτοκίων έως ότου εμφανιστούν πρόσθετα στοιχεία που θα δώσουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς τον στόχο του 2%».

«Η συντριπτική πλειονότητα των συμμετεχόντων εκτίμησε ότι η ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας φαίνεται να επιβραδύνεται σταδιακά και τα περισσότερα μέλη εκλαμβάνονται την τρέχουσα νομισματική πολιτική ως περιοριστική». Mε το επιτόκιο στο εύρος του 5,25%-5,50% όπου είναι τώρα εδώ και ένα χρόνο, οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής παρατήρησαν ότι η πρόοδος στην καταπολέμηση του πληθωρισμού ήταν πιο αργή φέτος από ό,τι περίμεναν τον περασμένο Δεκέμβριο.

Παράλληλα, ορισμένα μέλη τόνισαν την ανάγκη για υπομονή πριν από τη μείωση των επιτοκίων, ενώ άλλα ανέφεραν την πιθανή ανάγκη περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων εάν ο πληθωρισμός αναζωπυρωθεί. Επίσης, κάποια μέλη υπογράμμισαν ότι η Fed θα πρέπει να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε μία «απροσδόκητη διολίσθηση της αμερικανικής οικονομίας», λόγω της αποδυνάμωσης της αγοράς εργασίας και της επιβράδυνσης της ζήτησης.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις 12 Ιουνίου έδειξαν ότι ο ΔΤΚ δεν είχε αυξηθεί καθόλου τον Μάιο σε μηνιαία βάση, μια ενθαρρυντική εξέλιξη που όμως προέκυψε «αργοπορημένα» στις συζητήσεις για την πολιτική που θα ακολουθούσε η Fed. Παράλληλα με τη διατήρηση των επιτοκίων σταθερών, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής καθυστέρησαν την αναμενόμενη έναρξη μειώσεων των επιτοκίων, με τις νέες διάμεσες προβλέψεις να κάνουν λόγο για μία μόνο μείωση κατά 0,25% έως το τέλος του έτους, έναντι τριών που αναμένονταν κατά τις προηγούμενες τριμηνιαίες προβλέψεις του Μαρτίου.

Η επόμενη συνεδρίαση της Fed θα πραγματοποιηθεί στις 30-31 Ιουλίου, με το επιτόκιο αναφοράς να αναμένεται να παραμείνει σταθερό. Μέχρι τότε, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα έχουν περαιτέρω στοιχεία για την αγορά εργασίας μέσω της έκθεσης για την απασχόληση που θα δημοσιευτεί την Παρασκευή και τις ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό Ιουνίου στις 11 Ιουλίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Wall Street: Νέα ρεκόρ για S&P 500 και Nasdaq - «Γκάζι» από Tesla και Nvidia

Σε υψηλά ενός μήνα ο χρυσός - Ράλι 4% για το ασήμι

Τρ. Πειραιώς: Δωρεάν διάθεση 1.284.388 ιδίων μετοχών σε 150 δικαιούχους

gazzetta
gazzetta reader insider insider