Η Τουρκία κατάφερε να ξεχωρίσει με μια εκπληκτική αύξηση πάνω από 157% στην ετήσια παγκόσμια κατάταξη του πλούτου ανά ενήλικα μεταξύ 2022 και 2023 στην Παγκόσμια Έκθεση Πλούτου 2024 της ελβετικής τράπεζας UBS, αφήνοντας όλα τα άλλα έθνη πολύ πίσω, παρά τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού στη χώρα.
Οι επόμενες χώρες στη λίστα με τη μεγαλύτερη μέση αύξηση του πλούτου ανά ενήλικα ήταν η Ρωσία και το Κατάρ με σχεδόν 20% και η Ν. Αφρική με λίγο πάνω από 16%. Στις ΗΠΑ, ο μέσος πλούτος ανά ενήλικα αυξήθηκε σχεδόν 2,5%.
Ο πληθωρισμός στην Τουρκία ανέρχεται σε σχεδόν 72%, ένα ποσοστό που αποτελεί πλήγμα για τα 85 εκατ. κατοίκους της χώρας, πολλοί από τους οποίους έχουν δει δραματική μείωση της αγοραστικής τους δύναμης τα τελευταία χρόνια. Τα τελευταία πέντε χρόνια, η τουρκική λίρα έχει χάσει σχεδόν το 83% της αξίας της έναντι του δολαρίου, και το νόμισμα διαπραγματεύεται στις 33 λίρες ανά δολάριο στις 09:07 π.μ. ώρα Λονδίνου την Τετάρτη.
Αντιθέτως, για τους Τούρκους που έχουν περιουσιακά στοιχεία όπως σπίτια, ο πλούτος έχει αυξηθεί, καθώς ο πληθωρισμός ανεβάζει το κόστος των περιουσιών.
Η έκθεση της UBS ορίζει την καθαρή αξία ή τον «πλούτο» ως «την αξία των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων συν τα πραγματικά περιουσιακά στοιχεία (κυρίως κατοικίες) που κατέχουν τα νοικοκυριά, μείον τα χρέη τους».
«Εάν ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός, αυτό που τείνει να συμβεί είναι ότι εάν έχετε ένα πραγματικό περιουσιακό στοιχείο όπως η κατοικία, οι τιμές των κατοικιών τείνουν να αυξάνονται παράλληλα με τον πληθωρισμό, αν όχι ακόμη πιο γρήγορα», δήλωσε ο Samuel Adams, οικονομολόγος της UBS Global Wealth Management. «Έτσι, οι άνθρωποι που έχουν αγοράσει κατοικία ή μετοχές, οι οποίες επίσης τείνουν να αποδίδουν αρκετά καλά σε αυτά τα περιβάλλοντα, συχνά βλέπουν τον πλούτο τους να συσσωρεύεται λίγο πιο γρήγορα» πρόσθεσε.
«Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι επωφελούνται στον ίδιο βαθμό», πρόσθεσε ο Adams. «Αν οι αυξήσεις των μισθών σας δεν συμβαδίζουν με τον πληθωρισμό, τότε, φυσικά, θα επηρεαστείτε αρκετά αρνητικά».
Η έκθεση σημείωσε επίσης την «επίδραση του νομίσματος», η οποία είναι αυτή που μεταβάλλει περισσότερο την αύξηση του πλούτου - τα στοιχεία αύξησης του πλούτου σε τοπικό νόμισμα συχνά διαφέρουν σημαντικά από εκείνα σε όρους δολαρίου.
«Η ήδη εξαιρετική ανάπτυξη της Τουρκίας που ξεπερνά το 63% σε δολάρια ΗΠΑ ... υπερδιπλασιάζεται σε σχεδόν 158% σε τουρκικές λίρες», αναφέρεται. Άλλα παραδείγματα στην έκθεση περιλαμβάνουν την Ιαπωνία, η οποία σε όρους δολαρίου είδε λιγότερο από 2% μέση αύξηση του πλούτου ανά ενήλικα σε όρους δολαρίου ΗΠΑ το διάστημα 2022-23, παρόλο που σε τοπικό νόμισμα η αύξηση αυτή ήταν 9%.
Αξιολογώντας τη μέση αύξηση του πλούτου των χωρών μεταξύ των ετών 2008 και 2023, «η πιο δραματική εξέλιξη έλαβε χώρα στην Τουρκία», ανέφερε η UBS, «όπου ο μέσος πλούτος ανά ενήλικα κατά την περίοδο αυτή αυξήθηκε κατά 1708% σε τοπικό νόμισμα».
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της UBS Global Wealth Management, Paul Donovan, επεσήμανε ότι το να είσαι πλούσιος σε περιουσιακά στοιχεία δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είσαι πλούσιος σε μετρητά - στην Τουρκία, αυτό θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι το αντίθετο.
«Όσον αφορά το βιοτικό επίπεδο, είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι, αν έχετε ένα σπίτι, η αξία του σπιτιού σας έχει αυξηθεί, αλλά ο πραγματικός σας μισθός μπορεί την ίδια στιγμή να είναι αρνητικός. Έτσι, μπορεί να είστε ... πλούσιος σε περιουσιακά στοιχεία και φτωχός σε μετρητά», δήλωσε ο Donovan την περασμένη εβδομάδα.