Σε... επιφυλακή για νέο κύμα ανατιμήσεων σε τρόφιμα και βασικά είδη – Τα «καμπανάκια» του Ιουλίου και οι φόβοι για τον Σεπτέμβριο

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σε... επιφυλακή για νέο κύμα ανατιμήσεων σε τρόφιμα και βασικά είδη – Τα «καμπανάκια» του Ιουλίου και οι φόβοι για τον Σεπτέμβριο
Ένα νέο κύμα ανατιμήσεων σε τρόφιμα και βασικά είδη από τον Σεπτέμβριο αποτελεί το χειρότερο σενάριο για τα νοικοκυριά και κατά συνέπεια και για την κυβέρνηση, με τα αρμόδια υπουργεία να προχωρούν σε προληπτικές κινήσεις.

Οι όποιες προβλέψεις για σταθεροποίηση των τιμών ή ακόμη και αποκλιμάκωσής τους που είχαν διατυπωθεί τους προηγούμενους μήνες τείνουν να αποδειχθούν μάλλον υπεραισιόδοξες, καθώς μια σειρά από εξωγενείς και ενδογενείς παράγοντες δείχνουν πως δεν ξεμπερδέψαμε με τις πληθωριστικές πιέσεις που σπρώχνουν συνεχώς προς τα πάνω τις τιμές.

Ένα νέο κύμα ανατιμήσεων σε τρόφιμα και βασικά είδη από τον Σεπτέμβριο αποτελεί το χειρότερο σενάριο για τα νοικοκυριά και κατά συνέπεια και για την κυβέρνηση, με τα αρμόδια υπουργεία να προχωρούν σε προληπτικές κινήσεις για να προλάβουν τις όποιες αυξήσεις στις τιμές. Η αποφυγή νέων αυξήσεων ήταν και το μήνυμα το υπουργού Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκου, προς τους εκπροσώπους των σουπερμάρκετ και των βιομηχανιών τροφίμων κατά τη συνάντηση που είχαν προχθές Τετάρτη.

«Ασφαλώς οι βιομηχανίες και τα σούπερ μάρκετ καλούνται να μειώσουν το μεσοσταθμικό τους κέρδος και να μειώσουν τις τιμές ιδιαίτερα το φθινόπωρο που ανοίγουν τα σχολεία και για πολλά νοικοκυριά απαιτούνται πρόσθετα έξοδα», ανέφερε μετά τη συνάντηση ο υπουργός σε δήλωσή του που περιλάμβανε ακόμη την επέκταση των ελέγχων αλλά και την προσδοκία των «πολιτών για κοινωνική ευθύνη από την πλευρά των επιχειρήσεων».

Λίγη ώρα πριν τις δηλώσεις του υπουργού είχαν ανακοινωθεί οι εκτιμήσεις της Eurostat για τον πληθωρισμό του Ιουλίου, ο οποίος ενώ είχε αποκλιμακωθεί τους δύο προηγούμενους μήνες επέστρεψε στα επίπεδα του 3%. Βασικός πληθωριστικός παράγοντας ήταν η άνοδος των τιμών στις υπηρεσίες, καθώς ο πληθωρισμός τροφίμων συμπεριλαμβανομένου του καπνού και του αλκοόλ διαμορφώθηκε στα 1,4%, ενώ σημαντικές ήταν οι αυξήσεις τιμών και στην ενέργεια.

Την ίδια στιγμή μια σειρά από παράγοντες που είχαν πυροδοτήσει το κύμα αυξήσεων των προηγούμενων μηνών εξακολουθούν να υφίστανται. Από τις συγκρούσεις στη Μ. Ανατολή, που επηρεάζουν τις τιμές των καυσίμων και των εμπορευμάτων που έρχονται από την Ασία, έως τα προβλήματα στις καλλιέργειες από την κλιματική αλλαγή και τα φαινόμενα πανώλης των αιγοπροβάτων που θα επηρεάσουν τιμές των κρεάτων και των τυριών.

Υπό αυτό πλαίσιο κρίσιμες θεωρούνται οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό του Ιουλίου που θα πραγματοποιηθούν την επόμενη Παρασκευή 9 Αυγούστου και βέβαια τα στοιχεία αυτού του μήνα που θα ανακοινωθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα πάντως με το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), οι τιμές στα ράφια των σουπερμάρκετ υποχώρησαν κατά 1,56% τον Ιούλιο, αν και σε 10 από τις 23 κατηγορίες προϊόντων καταγράφθηκαν αυξήσεις έως 5,9%.

Προεξοφλούν νέες αυξήσεις τιμών

Πάντως τα ελληνικά νοικοκυριά φαίνεται πως έχουν προεξοφλήσει συνέχιση των ανατιμήσεων. Αυτό τουλάχιστον δείχνει η έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιουλίου από το ΙΟΒΕ με τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης να συνεχίζει την καθοδική του πορεία.

Για έναν ακόμη μήνα οι Έλληνες καταναλωτές εμφανίζονται ως οι περισσότερο απαισιόδοξοι στην ΕΕ, με διαφορά από τους επόμενους, καθώς καταγράφονται ήπιες αρνητικές μεταβολές προσδοκιών για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών, ενώ παράλληλα παρατηρείται σημαντική επιδείνωση στην πρόθεση για μείζονες αγορές.

Το ζήτημα της ακρίβειας εξακολουθεί να ανησυχεί τους πολίτες με το 56% των νοικοκυριών να προβλέπει άνοδο τιμών με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό και το 16% (από 13%) να αναμένει σταθερότητα. Το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» διαμορφώθηκε στο 61%, ενώ στο 13% από 11% που ήταν τον Ιούνιο ενισχύθηκε το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους. Οι καταναλωτές που δήλωσαν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ αποτελούν 18% του συνόλου, ενώ το ποσοστό όσων δήλωσαν ότι «έχουν χρεωθεί» διατηρήθηκε στο 8% όσο και τον προηγούμενο μήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider