Υπέρ της μείωσης επιτοκίων από Fed το ΔΝΤ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υπέρ της μείωσης επιτοκίων από Fed το ΔΝΤ
Το ΔΝΤ χαρακτήρισε «σκόπιμη» αυτή την ενέργεια, καθώς οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό έχουν κατευναστεί.

Υπέρ της έναρξης του πολυαναμενόμενου κύκλου νομισματικής χαλάρωσης από την Fed τίθεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, χαρακτηρίζοντας «σκόπιμη» αυτή την ενέργεια, καθώς ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται ενώ ταυτόχρονα η οικονομία των ΗΠΑ δείχνει σημάδια επιβράδυνσης.

Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζούλι Κόζακ δήλωσε ότι το ΔΝΤ αναμένει ότι η αμερικανική οικονομία θα επιβραδυνθεί κατά το υπόλοιπο του έτους, κάτι που θα αποτυπωθεί στις επικαιροποιημένες προβλέψεις του τον Οκτώβριο.

Όσον αφορά δομικό πληθωρισμό, ο Δείκτης Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών (PCE) των ΗΠΑ αναμένεται να «κλειδώσει» στο 2,5% το 2024 και θα επιστρέψει στο 2%, τον στόχο της Fed, στα μέσα του 2025, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΔΝΤ. Ο ετήσιος ρυθμός ανόδου του πληθωρισμού ανήλθε στο 2,5% τον Αύγουστο, με αποκλιμάκωση 0,4% από τον Ιούλιο και χαμηλότερα από τις προβλέψεις για 2,6%.

Στα τέλη Αυγούστου, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ έδωσε θετικά σήματα για την επικείμενη μείωση των επιτοκίων, αναφέροντας πως η περαιτέρω αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας θα ήταν ανεπιθύμητη. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι ο πληθωρισμός είναι σε απόσταση αναπνοής από τον στόχο της Fed, όπως συμπλήρωσε.

Ενώ η αμερικανική οικονομία επιβραδύνεται, το ΑΕΠ της θα εξακολουθεί να αυξάνεται στο τέλος του 2024 κατά περίπου 2%, σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2023. Το ΔΝΤ αρνήθηκε να αναφέρει αν θα αναθεωρήσει καθοδικά το outlook για την ανάπτυξη των ΗΠΑ, που προβλέπει ανάπτυξη 2,6% για ολόκληρο το 2024 και 1,9% για το 2025.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Lamda Development: Aύξηση 72% στα Ενοποιημένα Κέρδη EBITDA το α' εξάμηνο - Στα 46,5 εκατ. ευρώ

Hyundai και General Motors συνεργάζονται για κοινή ανάπτυξη οχημάτων

Alpha Bank: Από τι θα εξαρτηθεί ο ρυθμός μείωσης των επιτοκίων

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider