UBS: Δεν υπάρχει λόγος να κινηθεί «επιθετικά» η Fed - Ξεκινά με μείωση επιτοκίων 25 μ.β

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
UBS: Δεν υπάρχει λόγος να κινηθεί «επιθετικά» η Fed - Ξεκινά με μείωση επιτοκίων 25 μ.β
Μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδων βάσης προκρίνει η UBS στην επερχόμενη συνεδρίαση της Fed. Τα δεδομένα.

Στο επίκεντρο των traders και των αναλυτών βρίσκονται οι επικείμενες αποφάσεις της Fed για τα επιτόκια, με τις αυριανές ανακοινώσεις των λιανικών πωλήσεων και της βιομηχανικής παραγωγής να δίνουν το τελευταίο στίγμα.

Σύμφωνα με τη UBS, το δολάριο υποχώρησε προς το πρόσφατο χαμηλό του και ο χρυσός σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό, καθώς οι επενδυτές αναζήτησαν για άλλη μια φορά τις πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από την Fed στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας. Οι κινήσεις έρχονται παρά την υψηλότερη από την αναμενόμενη ένδειξη για τον δείκτη τιμών παραγωγού (PPI) για τον Αύγουστο που ανακοινώθηκε την Πέμπτη και τον δομικό πληθωρισμό (CPI) που αυξήθηκε περισσότερο σε διάστημα τεσσάρων μηνών.

Οι τελευταίες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας παρέμειναν επίσης σταθερές, κάτω από το υψηλό του Ιουλίου. Αντίθετα, οι αγορές φάνηκε να επηρεάζονται από δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης που υποδηλώνουν ότι η απόφαση της Fed θα ήταν μια πιο στενή έκκληση για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως. Σύμφωνα με τα στοιχεία του CME FedWatch, η πιθανότητα η Fed να ξεκινήσει τον κύκλο χαλάρωσής της με μια μείωση 50 μονάδων βάσης αυξήθηκε στο 59% μέχρι το τέλος της περασμένης εβδομάδας, από μόλις 14% νωρίτερα την εβδομάδα μετά τη δημοσίευση των στοιχείων ΔΤΚ του Αυγούστου, αναφέρει η UBS.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, τα συνολικά στοιχεία για τον πληθωρισμό ήταν αρκετά καλά ώστε να επιτρέψουν στη Fed να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα εν μέσω της χαλάρωσης της αγοράς εργασίας, αλλά δεν δίνουν πάτημα στους αξιωματούχους να μειώσουν επιθετικά τα επιτόκια. Τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις και τη βιομηχανική παραγωγή που θα ανακοινωθούν την Τρίτη θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεάσουν την απόφαση της Fed, με τυχόν αδύναμα αποτελέσματα να επιφέρουν μια μείωση κατά 50 μονάδες βάσης.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Fed Πάουλ τον περασμένο μήνα στο Jackson Hole, ενώ ο χρόνος και ο ρυθμός των μειώσεων των επιτοκίων θα εξαρτηθούν από τα εισερχόμενα δεδομένα και την ισορροπία των κινδύνων, «η κατεύθυνση του ταξιδιού είναι σαφής». Στο βασικό της σενάριο η UBS, αναμένει μια ήπια προσγείωση της οικονομίας με περιθώρια μείωσης των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης φέτος και άλλες 100 μονάδες βάσης το 2025. Αυτό σημαίνει ότι οι πρόσφατες τάσεις στο δολάριο και στον χρυσό ενδέχεται να συνεχιστούν, καθώς οι αγορές αναμένουν μετάβαση σε ένα περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider