Λίντνερ: «Η συμπεριφορά της UniCredit έχει προκαλέσει αβεβαιότητα στους μετόχους της Commerzbank» - Κίνδυνος να χαθούν θέσεις εργασίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λίντνερ: «Η συμπεριφορά της UniCredit έχει προκαλέσει αβεβαιότητα στους μετόχους της Commerzbank» - Κίνδυνος να χαθούν θέσεις εργασίας
Η συμπεριφορά της UniCredit προς την Commerzbank έχει προκαλέσει αβεβαιότητα μεταξύ των μετόχων, δήλωσε την Τρίτη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, γεγονός που οδήγησε την κυβέρνηση στην απόφαση να αναστείλει τις πωλήσεις των μετοχών της Commerzbank.

Η συμπεριφορά της UniCredit προς την Commerzbank έχει προκαλέσει αβεβαιότητα μεταξύ των μετόχων, δήλωσε την Τρίτη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, γεγονός που οδήγησε την κυβέρνηση στην απόφαση να αναστείλει τις πωλήσεις των μετοχών της Commerzbank.

«Το στυλ της προσέγγισης της UniCredit έχει αναστατώσει πολλούς μετόχους στη Γερμανία, γι' αυτό η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να μην πουλήσει άλλες μετοχές», τόνισε συγκεκριμένα ο Λίντνερ την Τρίτη κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο υπουργείο Οικονομικών στο Βερολίνο. Ταυτόχρονα, κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται να πωλήσει μακροπρόθεσμα το υπόλοιπο 12% της συμμετοχής της στην Commerzbank, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Οι ελιγμοί του Ιταλού δανειστή για την οικοδόμηση μεριδίου 21% στη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, που πυροδότησε αντίσταση σε ενδεχόμενη εξαγορά από τον κυβερνώντα συνασπισμό του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, «έθεσε ερωτήματα», πρόσθεσε ο Λίντνερ.

Οι ελιγμοί της ιταλικής τράπεζας που την έφεραν να κατέχει πλέον μερίδιο 21% στην Commerzbank, «προκαλεί ερωτήματα», τόνισε ο Λίντνερ.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει πάντα καταστήσει σαφές ότι η Commerzbank πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Lindner, ο οποίος σημειωτέον είναι και πρόεδρος των φιλελεύθερων Ελεύθερων Δημοκρατών. «Υπάρχουν λόγοι δημόσιας πολιτικής για αυτό: το κράτος δεν μπορεί να είναι μέτοχος σε ένα ανταγωνιστικό ίδρυμα μακροπρόθεσμα», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση θέλει να εμποδίσει την UniCredit να εξαγοράσει την Commerzbank, είπε ότι αυτό είναι θέμα της διοίκησης και των εποπτικών συμβουλίων της τράπεζας.

Χθες, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, δήλωσε ότι η προσπάθεια της UniCredit να αυξήσει το ποσοστό στην Commerzbank χωρίς διαβούλευση είναι μια «εχθρική πράξη» και δεν αρμόζει στην Ευρώπη και στη Γερμανία.

Υπενθυμίζεται πως η ίδια της Commerzbank προειδοποίησε το Βερολίνο ότι μια πιθανή συγχώνευση -ύψους πολλών δισ. ευρώ- με την UniCredit, αποτελεί απειλή για τις επιχειρήσεις που συνιστούν τη ραχοκοκαλιά της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, σύμφωνα με τους FT.

«Τα δύο τρίτα των θέσεων εργασίας μπορεί να χαθούν»

Εάν η UniCredit ολοκληρώσει με επιτυχία την επιθετική προσπάθεια εξαγοράς της Commerzbank, τότε τα δύο τρίτα των θέσεων εργασίας μπορεί να χαθούν, προειδοποίησε την Τρίτη μέλος του εποπτικού συμβουλίου της Commerzbank.

Ο Stefan Wittmann, ο οποίος είναι επίσης ανώτερος αξιωματούχος στο γερμανικό συνδικάτο Verdi, τόνισε στο CNBC ότι «ελπίζουμε σίγουρα να αποφύγουμε» μια επιθετική εξαγορά από την ιταλική τράπεζα. Ο Witmann είπε ότι το διοικητικό συμβούλιο της Commerzbank κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση να προβεί σε εσωτερική αναθεώρηση της πιθανής εξαγοράς, η οποία ελπίζει ότι θα δώσει στην τράπεζα μια περίοδο έξι μηνών για να αξιολογήσει την κατάσταση.

«Ωστόσο εάν μία επιθετική εξαγορά είναι αναπόφευκτη, πιστεύουμε ότι τα δύο τρίτα των θέσεων εργασίας θα εξαφανιστούν, ότι θα υπάρξει άλλη μια σημαντική περικοπή στους κλάδους», πρόσθεσε.

«Ειδικότερα θα δούμε ότι η UniCredit δεν θέλει με τίποτα όλους τους πελάτες της Commerzbank, αλλά ότι εστιάζει στους υποτιθέμενους καλύτερους πελάτες, δηλαδή στους πλούσιους», τόνισε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία - Ifo: Όλο και πιο απαισιόδοξες οι επιχειρήσεις

Γαλλία: Κίνδυνος για νέες απώλειες στα assets - Εντείνεται η πολιτική αβεβαιότητα

Ντάιμον: Οι γεωπολιτικές συνθήκες όλο και επιδεινώνονται

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider