Οι παράγοντες που θα δώσουν ώθηση στην αγορά διαχείρισης απορριμμάτων μέχρι το 2028

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι παράγοντες που θα δώσουν ώθηση στην αγορά διαχείρισης απορριμμάτων μέχρι το 2028
Με γοργούς ρυθμούς αναπτύσσεται η παγκόσμια αγορά διαχείρισης και ανάκτησης απορριμμάτων.

Με γοργούς ρυθμούς αναπτύσσεται η παγκόσμια αγορά διαχείρισης και ανάκτησης απορριμμάτων με τις κυβερνήσεις να ανταποκρίνονται σε κάποιο βαθμό στα νέα ρυθμιστικά πλαίσια για το Περιβάλλον και την Κυκλική Οικονομία αλλά και τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές να υιοθετούν πιο υπεύθυνες πρακτικές.

Το 2024, η αγορά υπηρεσιών διαχείρισης και ανάκτησης απορριμμάτων κατέγραψε σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 5,5% στα 187,07 δισεκατομμύρια δολάρια από 177,33 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, μια ανάπτυξη η οποία αποδίδεται στα ρυθμιστικά πλαίσια, την περιβαλλοντική συνείδηση, την στροφή προς την κυκλική οικονομία και τις ανησυχίες σχετικά με τη σπανιότητα των πόρων.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της The Business Research Company, η αγορά υπηρεσιών διαχείρισης και ανάκτησης απορριμμάτων αναμένεται να φθάσει τα 230,47 δισεκατομμύρια δολάρια το 2028 με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 5,4%. Η ανάπτυξη στην προβλεπόμενη περίοδο μπορεί να αποδοθεί στην εμφάνιση καινοτόμων επιχειρηματικών μοντέλων, στη στροφή προς βιώσιμες πρακτικές, στις επενδύσεις σε υποδομές, στην αστικοποίηση και στην αύξηση του πληθυσμού και στην αύξηση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

Παράλληλα, η αγορά διαχείρισης απορριμμάτων γνωρίζει σημαντική ανάπτυξη λόγω της αυξανόμενης υιοθέτησης ανανεώσιμων πηγών ή πράσινων διαδικασιών καθαρισμού στις βιομηχανίες. Ομοίως, η χρήση των αρχών της κυκλικής οικονομίας η οποία ακολουθεί ανοδική τάση ωθεί τις εταιρείες να επικεντρώνονται στη μείωση των απορριμμάτων και στην προώθηση της ανακύκλωσης. Η κομποστοποίηση και η διαχείριση των αστικών απορριμμάτων αποτελούν βασικούς τομείς εστίασης. Η χρήση τεχνολογίας, όπως οι έξυπνοι κάδοι και τα συστήματα διαλογής απορριμμάτων, είναι επίσης σε άνοδο. Κατ’ επέκταση, και η εφαρμογή κυβερνητικών πολιτικών και πρωτοβουλιών δημιουργεί ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Από την άλλη, η αγορά αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις όσον αφορά στην εφαρμογή αποτελεσματικών λύσεων. Μια σημαντική πρόκληση είναι ο αυξανόμενος όγκος παραγωγής απορριμμάτων, ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές. Μια άλλη πρόκληση είναι ο σωστός διαχωρισμός και η διάθεση διαφορετικών τύπων απορριμμάτων, όπως οργανικών, αδρανών και επικίνδυνων. Το κόστος της διαχείρισης απορριμμάτων αποτελεί επίσης μια σημαντική παράμετρο, με πολλούς οργανισμούς να αναζητούν οικονομικά αποδοτικές λύσεις. Επιπλέον, το ρυθμιστικό περιβάλλον εξελίσσεται συνεχώς, απαιτώντας από τις επιχειρήσεις να ενημερώνονται με τους πιο πρόσφατους κανονισμούς και απαιτήσεις συμμόρφωσης.

Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά υπηρεσιών διαχείρισης και ανάκτησης απορριμμάτων εστιάζουν σε καινοτόμα προϊόντα, όπως εγκαταστάσεις ανακύκλωσης που βασίζονται σε τεχνητή νοημοσύνη, για να αυξήσουν τα έσοδα στην αγορά τους. Οι εγκαταστάσεις ανακύκλωσης που τροφοδοτούνται από τεχνητή νοημοσύνη (AI) πρωτοστατούν στην τεχνολογία ταξινόμησης, ανοίγοντας την πόρτα για σημαντικές ανακαλύψεις και ένα πιο βιώσιμο μέλλον για τον κλάδο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ποια είναι η ανανεωμένη πολιτική της Κομισιόν για κυκλική οικονομία και πράσινη ανάπτυξη

Απορρίμματα μη ανακυκλωμένων πλαστικών: Αστοχίες στα έσοδα – Τι κάνει η Ελλάδα

Διχασμός στην ΕΕ για τη νομοθεσία για τα απορρίμματα συσκευασίας

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider