Ένα «βήμα» προς την κατεύθυνση της υλοποίησης του έργου «Ανάπλασης της ΔΕΘ», που «φιλοδοξεί» να αλλάξει την εικόνα της πόλης και της ίδιας της έκθεσης, φέροντας σειρά άμεσων και έμμεσων οφελών για τους κατοίκους, την Οικονομία και το Περιβάλλον, γίνεται αυτό το διάστημα. Ειδικότερα, δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Ε.Ε. η σχετική πρόσκληση (διαγωνισμός) για την αναζήτηση εξειδικευμένης εταιρείας συμβούλων, με σκοπό την παρακολούθηση και την υποβολή περιοδικών αναφορών (reporting).
Στο πλαίσιο αυτό, ο σύμβουλος θα παρακολουθεί την πορεία υλοποίησης του έργου, θα εντοπίζει εγκαίρως τυχόν αποκλίσεις από τον αρχικό σχεδιασμό, κινδύνους που ενδέχεται να επηρεάσουν την ομαλή ολοκλήρωσή του και θα προτείνει μέτρα αντιμετώπισής τους. Επιπλέον, θα αναπτύσσει σχετικές αναφορές και, εν γένει, θα προβαίνει σε κάθε απαραίτητη ενέργεια ενημέρωσης με στόχο τη διασφάλιση της απρόσκοπτης υλοποίησης του εν λόγω έργου (φυσικό και οικονομικό αντικείμενο).
Παράλληλα, ο ανάδοχος θα υποστηρίξει την ωρίμανση και θα παρέχει τεχνικές, νομικές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες καθώς και εργασίες διαχείρισης έργου, όπου απαιτούνται για την υλοποίησή του. Μάλιστα, θα πρέπει να δοθούν προσφορές για την εν λόγω σύμβαση (αξίας 1,6 εκατ. χωρίς ΦΠΑ) σχετικά σύντομα, έως τις 8 Νοεμβρίου 2024.
Ο προϋπολογισμός και η ανάπτυξη
Βάσει του σχεδιασμού που έχει χαράξει το Υπερταμείο, στο χαρτοφυλάκιο του οποίου ανήκει η ΔΕΘ, προβλέπεται η 35ετής παραχώρηση του ιστορικού ακινήτου που στεγάζει τη Διεθνή Έκθεση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης από το 1926, σε απαρχαιωμένες πια εγκαταστάσεις με ελάχιστο πράσινο. Το έργο θα υλοποιηθεί ως σύμπραξη δημόσιου – ιδιωτικού τομέα. Όσον αφορά στον προϋπολογισμό, θα απαιτηθούν συνολικές επενδύσεις ύψους 300.000.000 ευρώ. Η Δημόσια Συμμετοχή δύναται να ξεπεράσει το 1/3 του προϋπολογισμού του έργου με εξασφαλισμένους πόρους έως 120.000.000 ευρώ. (αθροιστικά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Περιφερειακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Κεντρικής Μακεδονίας).
Σε συμφωνία με τον δήμο Θεσσαλονίκης, περί το 60% της έκτασης θα μετατραπεί σε Μητροπολιτικό Πάρκο, επιφάνειας 100 χιλιάδων τ.μ., ανοιχτό για τους πολίτες, ενώ περιμετρικά της ΔΕΘ θα υπάρχουν 10,8 χιλιάδες τ.μ. κοινόχρηστων χώρων, που θα συνδυαστούν με το μελλοντικό πάρκο 11,5 χιλιάδες τ.μ. της Αγίας Φωτεινής και με 2,7 χιλιάδες τ.μ. πρασίνου περιμετρικά του Αλεξάνδρειου Μέλαθρου.
Ο σχεδιασμός προβλέπει πάνω από 3 χιλιάδες δενδροφυτεύσεις. Ακόμη, προβλέπει την τμηματική ολοκλήρωση των έργων και παρεμβάσεων. Αυτό σημαίνει πως το σύνολο της εκθεσιακής δραστηριότητας, όπως και οι εμβληματικές Εκθέσεις ΔΕΘ και AGROTICA θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται, παράλληλα με το κατασκευαστικό έργο. Μετά την ανάπλαση, τη λειτουργία, διαχείριση και εκμετάλλευση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου θα έχει η ΔΕΘ-HELEXPO, ενώ ο ανάδοχος θα μπορεί να αξιοποιεί εμπορικά τους χώρους για την οργάνωση γεγονότων. Επί του παρόντος, εξετάζεται και το ενδεχόμενο παραχώρησης του χώρου, στη βάση συμφωνημένου μοντέλου συνεργασίας.
Το χρονοδιάγραμμα
Στην αναφορά του Υπερταμείου για το β’ τρίμηνο έτους (6μηνο 204), σημειώνεται ότι:
- εντός του 2025 αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και να έχει δημοσιευτεί το τεύχος του Διαγωνισμού, · έως το Α εξάμηνο του 2026 προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί ο Διαγωνισμός και θα έχει αναδειχθεί ο Ανάδοχος, · το Β’ εξάμηνο 2026 αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευαστική περίοδος (θα υλοποιείται και θα παραδίδεται τμηματικά, ώστε να μην διακοπεί η λειτουργία του Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης)
- έως το 2031 εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των εργασιών.
Το έργο «Ανάπλαση της έκτασης της ΔΕΘ-HELEXPO Α.Ε. στη Θεσσαλονίκη, μέσω σύμβασης παραχώρησης» εντάχθηκε στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας δυνάμει της με αρ. πρωτ. 1912/13.06.2024 Απόφασης της Κυβερνητικής Επιτροπής Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, με την οποία το ΤΑΙΠΕΔ ορίστηκε ως φορέας ωρίμανσης και διενέργειας της διαγωνιστικής διαδικασίας (και κάθε διαδικασίας ανάθεσης) των συμβάσεων για την υλοποίησή του.
Αρχικό ενδιαφέρον, αναβάθμιση ΔΕΘ-HELEXPO, οικονομικό αντίκτυπο
Στο προκαταρτικό market sounding που πραγματοποιήθηκε από το Υπερταμείο φάνηκε ενδιαφέρον από εγχώριους και διεθνείς ιδιώτες επενδυτές, ωστόσο θα εξαρτηθεί από τους τελικούς όρους του διαγωνισμού, κυρίως ως προς το μοντέλο ανάπτυξης και τον τρόπο αποζημίωσης του αναδόχου. Η Δημόσια Συμμετοχή είναι επιβεβλημένη, προκειμένου να καλυφθεί το «χρηματοδοτικό κενό», να διασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα του έργου και να είναι ελκυστική η επένδυση για Ιδιώτη επενδυτή. Επιπλέον, πρόκειται για ένα έργο καταλυτικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη της πόλης και την ευημερία των πολιτών. Άλλωστε, η πρακτική των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων είναι ότι οι υποδομές αυτού του τύπου είναι δημόσιου χαρακτήρα.
Το εκθεσιακό και συνεδριακό χαρτοφυλάκιο της ΔΕΘ-HELEXPO θα αναβαθμιστεί και θα εμπλουτιστεί στη βάση των αναγκών που εμφανίζονται στην αγορά. Το περιεχόμενο των νέων Εκθέσεων/Συνεδρίων θα διαμορφωθεί σε επόμενο διάστημα μετά από την εκπόνηση της σχετικής έρευνας και του business plan της ΔΕΘ-HELEXPO. Ήδη η εταιρεία ενισχύει το χαρτοφυλάκιο των εκθέσεών της με νέα προϊόντα. Μάλιστα, υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από ξένους διοργανωτές να μεταφέρουν εκθεσιακή δραστηριότητα από άλλες πόλεις του εξωτερικού στη Θεσσαλονίκη.
Το έργο αναμένεται να έχει σημαντικό θετικό οικονομικό αντίκτυπο στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Υπολογίζεται ότι το όφελος για την πόλη είναι τάξης μεγέθους των 500 εκατ. ετησίως, αγγίζοντας συνολικά την αλυσίδα αξίας των επαγγελματικών εκδηλώσεων (διαμονή, F&B, retail, κ.α.). Επομένως, και τα έμμεσα έσοδα για το Δημόσιο θα ενισχυθούν σημαντικά.