ΟΑΚΑ: Στα «σκαριά» ο διαγωνισμός για το λίφτινγκ – Πώς θα γίνει η ανακαίνιση του αθλητικού συγκροτήματος 

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΟΑΚΑ: Στα «σκαριά» ο διαγωνισμός για το λίφτινγκ – Πώς θα γίνει η ανακαίνιση του αθλητικού συγκροτήματος 
Εντός Νοεμβρίου, ή μέχρι τέλη 2024, «βγαίνει» από το ΤΑΙΠΕΔ η προκήρυξη για την αποκατάσταση της στατικής επάρκειας του στεγάστρου του κεντρικού σταδίου και του ποδηλατοδρομίου. Οι κινήσεις αναμόρφωσης του σταδίου.

Μέσα στον Νοέμβριο εκτιμάται ότι θα «βγει στον αέρα» ο διαγωνισμός για την εν λειτουργία αποκατάσταση της στατικής επάρκειας του στεγάστρου του κεντρικού σταδίου και του ποδηλατοδρομίου του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών (ΟΑΚΑ), που θα προχωρήσει μέσω της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (Project Preparation Facility – PPF) του ΤΑΙΠΕΔ, ύψους περίπου 65 εκατ. ευρώ.

Το κουμπί για την προκήρυξη του έργου που θα αναγεννήσει το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, που θυμίζουμε ότι είχε αιφνιδίως βάλει λουκέτο τον περασμένο Σεπτέμβριο (2023) εξαιτίας ανησυχιών για τη στατικότητα των κατασκευών, πριν ανοίξει εκ νέου προ ολίγων μηνών, αναμένεται να πατηθεί προσεχώς, ενδεχομένως τον επόμενο μήνα, καθώς αυτός είναι ο προγραμματισμός – στόχος του Ταμείου. Αν τελικά δεν γίνει αυτό εφικτό, τότε ο διαγωνισμός εκτιμάται ότι θα προκηρυχθεί έως το τέλος του 2024.

Αναφορικά με την επαρκή συντήρηση και αποκατάσταση των προβλημάτων στις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ, το κεντρικό στάδιο τέθηκε ξανά σε λειτουργία μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αφαίρεσης των πολυκαρβονικών φύλλων από το στέγαστρο Καλατράβα. Το PPF, σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Αθλητισμού και το ΤΕΕ, έχει αναλάβει την αποκατάσταση της στατικής και λειτουργικής επάρκειας των στεγάστρων του κεντρικού σταδίου και του ποδηλατοδρομίου.

Ως γνωστόν, σχετικά πρόσφατα (Αύγουστος) η 9η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, υπό την προεδρία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα, αποφάσισε την ένταξη στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας και την ανάθεση στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) υπηρεσιών ωρίμανσης, μίας σειράς μεταρρυθμίσεων και έργων, μεταξύ άλλων, την «ανακαίνιση του ΟΑΚΑ».

Όπως είχε αναφερθεί, «από τα παραδοτέα της σύμβασης «Εκτεταμένη επιθεώρηση των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα και των πολυκαρβονικών των στεγάστρων των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ», προέκυψε ότι η μεταλλική κατασκευή του Στεγάστρου του Κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου δεν ανταποκρίνονταν στο κανονιστικά ελάχιστο επιτρεπόμενο επίπεδο στατικής επάρκειας. Σε συνέχεια του πορίσματος, αποφασίστηκε η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας των δύο σταδίων και ζητήθηκε η συνδρομή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) που αποτελεί τον επίσημο Τεχνικό Σύμβουλο της Πολιτείας, το οποίο ανέθεσε την διενέργεια εμπειρογνωμοσύνης, με αντικείμενο την αξιολόγηση της κατάστασης του κεντρικού στεγάστρου του Ολυμπιακού Σταδίου και του στεγάστρου του Ποδηλατοδρομίου. Το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων συμφωνεί ότι είναι επιβεβλημένη η ενίσχυση των δύο στεγάστρων για τη στατική και λειτουργική τους αποκατάσταση. Επιπλέον αυτών, απαιτούνται υπηρεσίες συμβούλων για την παρακολούθηση των διαγωνιστικών διαδικασιών και της υλοποίησης των έργων. Ως εκ τούτου, ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός του έργου επαυξάνεται κατά το ποσό των 65.690.296 ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Σημειώνεται ότι το παραπάνω ποσό θα καλυφθεί από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Με το ΤΑΙΠΕΔ να συμπληρώνει ότι «μετά την αναπροσαρμογή, ο προϋπολογισμός του έργου, το οποίο υλοποιείται από τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), διαμορφώνεται σε 110.947.648,75 ευρώ».

Οι κινήσεις

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Αθλητισμού και το ΤΕΕ, το ΤΑΙΠΕΔ είχε αναλάβει την αποκατάσταση της στατικής επάρκειας των στεγάστρων του κεντρικού σταδίου και του ποδηλατοδρομίου στη σημαντικότερη ολυμπιακή υποδομή της χώρας. Τα προβλήματα στατικότητας αναδείχθηκαν έπειτα από εκτεταμένη επιθεώρηση των μεταλλικών κατασκευών, ύψους 2 εκατ. ευρώ, την οποία δημοπράτησε το ΤΑΙΠΕΔ.

Η fast track απομάκρυνση των 5.000 πολυκαρβονικών φύλλων του Στεγάστρου έδωσε το «πράσινο φως», ώστε να ανοίξουν ξανά οι πόρτες του κεντρικού σταδίου (για τις εκδηλώσεις που είχαν ήδη κλειδώσει για το φετινό καλοκαίρι, π.χ. η συναυλία Coldplay.

Να αναφέρουμε ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει αναλάβει επίσης το έργο της αποκατάστασης του περιβάλλοντος χώρου του ΟΑΚΑ και την εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας και την κατάρτιση στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδίου για τη βέλτιστη αξιοποίηση του ΟΑΚΑ. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε περίπου 43 εκατ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης, με το εν λόγω project να βρίσκεται σε ώριμη φάση. Στόχος είναι, με το σύνολο των παρεμβάσεων που προγραμματίζονται, να αποκατασταθεί η εικόνα και η λειτουργία του ΟΑΚΑ και να γίνει εφικτή η βιωσιμότητα του.

Επίσης μέσα στο καλοκαίρι, έγινε γνωστό ότι στον διαγωνισμό για τα έργα συντήρησης και αποκατάστασης στο ΟΑΚΑ ανακηρύχθηκε ως ανάδοχος η ΑΚΤΩΡ, μέλος του Ομίλου INTRAKAT. Ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ διενεργήθηκε στις 16 Ιουλίου 2024. Η διάρκεια των έργων έχει οριστεί σε 180 ημέρες από την υπογραφή της σύμβασης. Στο έργο περιλαμβάνεται η συντήρηση – Επισκευή – Αντικατάσταση τμημάτων των μεταλλικών κατασκευών των δύο Εισόδων, του Τείχους των Εθνών και της Αγοράς του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών (ΟΑΚΑ).

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε ποσό με ΦΠΑ 6,13 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 4,94 εκατ. ευρώ). Το Έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση –NextGenerationEU στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Το ΤΑΙΠΕΔ φέρεται να προετοιμάζει ακόμα έναν διαγωνισμό εντός του χώρου του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών. Αυτό το έργο έχει εκτιμώμενο κόστος 11 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει δομικές αποκαταστάσεις σε κτηριακές εγκαταστάσεις, αποκατάσταση και αναβάθμιση περιβάλλοντος χώρου στο ΟΑΚΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αποφάσεις και αποχές - Συμφωνία για τηλεθέρμανση - Συμβολαιογραφικό τέλμα

Υπ. Υποδομών και Μεταφορών: Ο «δεκάλογος» των μεγάλων έργων ύψους 4 δισ. ευρώ στην Κρήτη

Λιμένας Βόλου: Fast track «κλειστός» διαγωνισμός για «3» τα έργα αποκατάστασης

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider