Με «κλειστή» διαδικασία και χωρίς να έχει προηγηθεί σχετικός διαγωνισμός θα «βγει» ο ανάδοχος που θα αναλάβει το έργο «Αποκατάσταση λειτουργικών βαθών Λιμένα Βόλου μετά τις κακοκαιρίες Daniel & Elias». Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρ. Στυλιανίδη, εγκρίθηκε η διενέργεια διαγωνισμού με πρόσκληση σε διαδικασία διαπραγμάτευσης (χωρίς προηγούμενη δημοσίευση του άρθρου 32, παρ. 2, περ. γ' του ν. 4412/2016) λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την υλοποίηση των έργων αποκατάστασης στο Λιμάνι του Βόλου, που είχε πληγεί από τις περσινές κακοκαιρίες, με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά μόνο βάσει τιμής (χαμηλότερη τιμή) με αξιολόγηση μελέτης. Στην «κλειστή» αυτή διαδικασία διαπραγμάτευσης θα συμμετέχουν 3 υποψήφιοι ανάδοχοι, οι ΤΕΚΑΛ, Γ. Πετρής Τεχνική, ΚΕΠΑ Αττικής Τεχνική.
Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, κρίνεται απολύτως αναγκαία και επείγουσα η αποκατάσταση των λειτουργικών βαθών του Λιμένα Βόλου μετά τις κακοκαιρίες Daniel & Elias, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφαλής και απρόσκοπτη λειτουργία αυτού το συντομότερο δυνατόν. Λόγω του κατεπείγοντος της ανάθεσης δεν είναι δυνατή η τήρηση των διαδικασιών που προβλέπονται για τις ανοιχτές διαδικασίες και συνεπώς συντρέχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την εφαρμογή της διαδικασίας με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση.
Ως γνωστόν, φορέας υλοποίησης του έργου έχει οριστεί το ΤΑΙΠΕΔ και ειδικότερα η μονάδα ωρίμανσης στρατηγικών έργων (PPF - ως φορέας ωρίμανσης, διενέργειας της διαγωνιστικής διαδικασίας και παρακολούθησης της εκτέλεσης των συμβάσεων). Πλέον, αναμένεται από τον Εντεταλμένο Σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ να αποφασίσει την ημερομηνία έναρξης της διαγωνιστικής διαδικασίας και το σχετικό χρονοδιάγραμμα, καθώς έχουν προηγηθεί ενέργειες ένταξης του έργου σε χρηματοδοτικό πλαίσιο, η υποβολή έκθεσης τεκμηρίωσης στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την εξαίρεση του έργου από περιβαλλοντική αδειοδότηση αλλά και η από 17.10.2024 εισήγηση του ΤΑΙΠΕΔ για την έγκριση της διενέργειας διαγωνισμού.
Η χρηματοδοτική ένταξη και η αναφορά στα προβλήματα
To insider.gr είχε αναδείξει (και) το «κλείδωμα» της χρηματοδότησης. Από τις κακοκαιρίες προέκυψε μείωση των λειτουργικών βαθών, αποτέλεσμα της οποίας είναι η μειωμένη ασφάλεια στην ναυσιπλοΐα και η μη δυνατότητα εξυπηρέτησης των χρηστών του λιμένα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται όχι μόνο για τον ΟΛΒ αλλά και για τις επιχειρήσεις και τους χρήστες που δραστηριοποιούνται μέσω του λιμένα Βόλου. Επίσης, σχεδόν μπαζώθηκε έκταση περίπου 17 στρεμμάτων στην Ιχθυόσκαλα Βόλου η οποία καθιστά την περιοχή μη προσβάσιμη από αλιευτικά. Με απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρ. Στυλιανίδη, η δράση για την αποκατάσταση των ζημιών στον Λιμένα Βόλου μετά τις περσινές κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias» εντάχθηκε σε σχετικό τομεακό πρόγραμμα, κατά συνέπεια τα έργα αυτά έχουν «κλεισμένη» χρηματοδότηση σχεδόν 10 εκατ. ευρώ (Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης – ΕΠΑ). Σκοπός του έργου είναι να καταστεί ο Λιμένας Βόλου πλήρως λειτουργικός και να επανέλθει η εξέχουσας σημασίας δραστηριοποίησή του στην ευρύτερη περιοχή, ώστε να αναδειχθεί εκ νέου ως μια πολύ σημαντική λιμενική υποδομή της χώρας.
Στη λιμενολεκάνη Βόλου εκβάλλουν – από ανατολικά προς τα δυτικά - οι χείμαρροι «Κραυσίδωνας», μεταξύ των Προβλητών Νο-2 και Νο-3, και «Ξηριάς», βορείως της Ιχθυόσκαλας Βόλου, με αποτέλεσμα την συνεχή στερεομεταφορά και απόθεση υλικών εντός του λιμένα και στον πυθμένα αυτού, τα οποία μειώνουν τα λειτουργικά βάθη των κρηπιδωμάτων. Μετά τις ανωτέρω κακοκαιρίες έγιναν βυθομετρικές αποτυπώσεις στη λιμενική ζώνη (πλην της περιοχής της Ιχθυόσκαλας, ~0,17 km2, όπου δεν κατέστη δυνατή η λήψη μετρήσεων λόγω ιδιαίτερα μειωμένων βαθών από τα φερτά υλικά), από όπου και προέκυψε ότι τα πρόσθετα βυθοκορήματα ανέρχονται με μια πρώτη εκτίμηση σε περίπου 700.000 μ3. Η αναγκαιότητα υλοποίησης του υπόψη έργου προκύπτει από τις εξής παραμέτρους:
- Μειώθηκαν σημαντικά τα λειτουργικά βάθη σε αρκετά κρηπιδώματα (ενδεικτικά, δυτική πλευρά προβλήτα νο2, ανατολική πλευρά προβλήτα νο3, πρόσβαση μεταξύ προβλήτα νο2-νο3, κλπ). Οι μειώσεις αυτές έχουν σαν συνέπεια τη μείωση και του λειτουργικού πλάτους προσέγγισης των πλοίων. Εν γένει, τίθεται εν αμφιβόλω η ασφαλής πρόσβαση των πλοίων, απαιτούνται φωτοσημάνσεις αβαθών, κλπ. Συνοπτικά, αποτέλεσμα της μείωσης των λειτουργικών βαθών είναι η μειωμένη ασφάλεια στην ναυσιπλοΐα και η μη δυνατότητα εξυπηρέτησης των χρηστών του λιμένα, με ότι αυτό συνεπάγεται όχι μόνο για τον ΟΛΒ αλλά και για τις επιχειρήσεις και τους χρήστες που δραστηριοποιούνται μέσω του λιμένα Βόλου.
- Γέμισαν φερτά υλικά οι εκβολές των χειμάρρων «Κραυσίδωνα» και «Ξηριά». Μπαζώθηκε το σύνολο της διευθετημένης εκβολής του χειμάρρου Κραυσίδωνα εντός του λιμένα πλάτους 40,00μ και μήκους περίπου 130μ. μέγιστου βάθους διευθέτησης -7,50μ. στην εκβολή του. Μειώθηκε δραματικά, σχεδόν μπαζώθηκε, έκταση περίπου 17 στρεμμάτων στην Ιχθυόσκαλα Βόλου η οποία σε συνδυασμό με τις αποθέσεις του υφιστάμενου δέλτα του χειμάρρου «Ξηριά», που είναι επιπλέον περίπου 18 στρέμματα καθιστά την περιοχή μη προσβάσιμη από αλιευτικά. δημιουργείται μια χαώδης κατάσταση για τις λιμενικές εγκαταστάσεις, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος νέων πλημμυρικών φαινομένων, λόγω της εξαιρετικά μειωμένης απορροής της εκβολής.
Ο «παγωμένος» διαγωνισμός και η «μάχη» Σαββίδη – Goldair
Προφανώς, αναμένεται η προκήρυξη του έργου από το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ προφανώς θα χρειαστεί και σχετικό χρονικό διάστημα (τουλάχιστον ένα έτος) για τις εργασίες. Αυτό βέβαια… δεν προκαλεί πρόβλημα σε έναν άλλον διαγωνισμό (του ΤΑΙΠΕΔ) που έχει «κολλήσει» σε δικαστικές αίθουσες και προσφυγές, άρα χρειάζεται και εκεί χρόνος. Το καλοκαίρι το insider.gr είχε αποκαλύψει ότι στην Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων – ΕΑΔΗΣΥ είχε μεταφερθεί, ή μάλλον επιστρέψει, το δικαστικό σίριαλ για την τύχη του διαγωνισμού πώλησης ποσοστού 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Βόλου. Ως γνωστόν, ο ΟΛΘ, συμφερόντων του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη είχε επικρατήσει στον σχετικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ δίνοντας μεγάλο τίμημα, ύψους 51 εκατ. ευρώ, σχεδόν διπλάσιο από την Goldair.
Λίγους μήνες αργότερα, η Goldair, με επικεφαλής τον Καλλίνικο Καλλίνικο, στρεφόταν νομικά κατά του διαγωνισμού, έχοντας εκκινήσει δικαστικές και νομικές ενέργειες. Αρχικά απευθύνθηκε στην ΕΑΔΗΣΥ, η οποία όμως, είχε δηλώσει αναρμόδια να εκδικάσει την ένσταση, με το σχήμα να προσφεύγει στο ΣτΕ κατά του διαγωνισμού και κατά της απόφασης της ΕΑΔΗΔΥ. Τελικά, το ΣτΕ απεφάνθη ότι η υπόθεση πρέπει να επιστρέψει στην ΕΑΔΗΣΥ που καλείται πλέον να αποφανθεί για την τύχη του διαγωνισμού, εάν δεν προκύψουν και νέα δικαστικά «επεισόδια». Σε κάθε περίπτωση, και με τα νέα δεδομένα, ο διαγωνισμός «παγώνει» μέχρι νεοτέρας, το 2024 «χάνεται» και μένει να φανεί αν μέσα στο 2025 θα έχουμε εξελίξεις. Πάντως, έτσι κι αλλιώς, η επένδυση δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει νωρίτερα καθώς ο λιμένας του Βόλου υπέστη μεγάλες ζημιές από την περσινή κακοκαιρία «Daniel» και χρειάζονται έργα αποκατάστασης και χρόνος.