Με ώθηση από τις φθινοπωρινές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα πρωτογενή πλεονάσματα και την ανάπτυξη κλειδώνει μέσα στο Σαββατοκύριακο το σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2025 που πρόκειται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή την ερχόμενη Τετάρτη 20 Νοεμβρίου.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επεξεργάζεται τα τελικά στοιχεία τα οποία σύμφωνα με αρμόδιες πηγές θα εμφανίζουν διαφοροποιήσεις από τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, κατά βάση στα δημοσιονομικά, καθώς αυτές οι εκτιμήσεις βασίστηκαν στα στοιχεία που ίσχυαν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και δεν έχουν ληφθεί υπόψη μεταγενέστερες εξελίξεις με βασική την επέκταση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του 2024 κατά 600 εκατ. ευρώ στο εθνικό σκέλος.
Διαβάστε επίσης: Κομισιόν για Ελλάδα: Ισχυρά πρωτογενή πλεονάσματα έως 3,2%, πρωτιά σε μείωση χρέους – Άνοδος του ΑΕΠ 2,1%
Έτσι η Κομισιόν εκτιμά πως το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει το 2,9% το 2024, ενώ η εκτίμηση που θα αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό για αυτή τη χρονιά θα είναι για πρωτογενές πλεόνασμα 2,5%, όπως προανήγγειλε πριν από μερικές ημέρες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο κρατικός προϋπολογισμός του 2025 που θα κατατεθεί στη Βουλή θα προβλέπει:
· Αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,2% φέτος και 2,3% το 2025.
· Αύξηση των πρωτογενών δαπανών κατά 2,6% φέτος και 3,6% το 2025 όταν το όριο που έχει τεθεί βάσει των νέων δημοσιονομικών κανόνων βρίσκεται στο 3,7%.
· Πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% φέτος και 2,4% το 2025.
· Έλλειμμα γενικής κυβέρνησης 0,7% φέτος (από 1% που ήταν ο στόχος) και 0,6% το 2025.
Δημοσιονομική πειθαρχία
Παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, στον κρατικό προϋπολογισμό θα αποτυπώνεται ιδία εικόνα με αυτή που δίνει η Κομισιόν: Παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων, μείωση του χρέους και συγκράτηση δαπανών όπως αποτυπώνεται και στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό – Διαρθρωτικό σχέδιο 2025-2028 που αναμένεται να εγκριθεί από τις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με την Κομισιόν το χρέος θα σημειώσει τη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση σε επίπεδο εξαετίας. Επίσης, προβλέπεται επιστροφή σε πλεονασματικό ισοζύγιο γενικής κυβέρνησης το 2026. Την ίδια στιγμή που στην Ευρωζώνη αναμένεται 3% το 2024 και 2,9%.
Οι παρεμβάσεις και τα μέτρα στήριξης
Στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2025 θα περιλαμβάνεται και το σύνολο των παρεμβάσεων που έχουν ανακοινωθεί, συμπεριλαμβανομένων όσων παρουσιάστηκαν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με συνολικό κόστος 1,1 δισ. ευρώ.
Μεταξύ αυτών των μέτρων περιλαμβάνονται η μείωση κατά μια μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες, η μόνιμη επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, η αύξηση των συντάξεων με βάση τον ρυθμό μεταβολής του πληθωρισμού και του ΑΕΠ και η αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων για να εξισωθεί ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο με τον εθνικό κατώτατο μισθό. Οι επενδυτικές δαπάνες του ΠΔΕ αναμένεται να διαμορφωθούν στα 14,3 δισ. ευρώ το 2025.
Διαβάστε επίσης: Προϋπολογισμός 2025: Στη Βουλή το προσχέδιο – Όλα τα νέα μέτρα στήριξης ύψους 1,1 δισ. ευρώ
Πριν από την αλλαγή του χρόνου, τον Δεκέμβριο θα δοθούν ενισχύσεις ύψους 243 εκατ. ευρώ σε 1,9 εκατ. δικαιούχους περίπου, στους οποίους περιλαμβάνονται: συνταξιούχοι, δικαιούχοι επιδόματος παιδιού ΟΠΕΚΑ, δικαιούχοι επιδόματος ΑμεΑ ΟΠΕΚΑ και αναπηρικών επιδομάτων e-ΕΦΚΑ, ανασφάλιστοι υπερήλικες κα οι δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
Η μείωση του χρέους
Αναμένονται και οι εξελίξεις για τη συνέχιση της μείωσης του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, η οποία σύμφωνα με την Κομισιόν την περίοδο 2020-2026 θα είναι η μεγαλύτερη στην ΕΕ με αποκλιμάκωση 67%. Στο πλαίσιο αυτό θα προχωρήσει για μια μια ακόμη χρονιά η πρόωρη αποπληρωμή ακριβών δανείων του πρώτου μνημονίου, η οποία φέτος για πρώτη φορά θα γίνει και με ένα μέρος από το «μαξιλάρι διαθεσίμων» του ελληνικού δημοσίου.
Διαβάστε επίσης: ΥΠΕΘΟ: Όλο το σχέδιο για το δημόσιο χρέος – Η αξιοποίηση του «μαξιλαριού» των 15,7 δισ. ευρώ και η λύση για το «αγκάθι» του 2032
Όπως έχει γράψει από την άνοιξη το insider.gr, έχει συμφωνηθεί -και αναμένεται η επίσημη έγκριση- να σπάσει ο περίφημος «κουμπαράς» διαθεσίμων του ελληνικού δημοσίου της τάξης των 15,7 δισ. ευρώ που δημιουργήθηκε υποχρεωτικά από δόσεις μνημονιακών δανείων για την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών διακρατικών δανείων (GLF) του πρώτου μνημονίου.
Αυτή θα είναι η τρίτη πρόωρη αποπληρωμή μέρους των ευρωπαϊκών δανείων του GLF. Είχε προηγηθεί μια αποπληρωμή ύψους 2.645 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2022 και 5.290 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2023. Μένει να φανεί αν θα υπάρχει σχετική πρόβλεψη και για το 2025 στο σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού.