Μπορεί οι γαλλικές μετοχές να πήραν μία μεγάλη ανάσα αυτή την εβδομάδα, μετά από μήνες υποαπόδοσης, όμως αναλυτές κάνουν λόγο για προσωρινή ανάπαυλα μέσα σε μία πολιτική κρίση με άγνωστη εξέλιξη που δοκιμάζει τις δημοσιονομικές αντοχές της Γαλλίας και μαζί και την υπομονή των επενδυτών.
Σε ένα έτος στη διάρκεια του οποίου οι περισσότερες από τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές γνώρισαν διψήφια κέρδη, ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι βρίσκεται στο «κόκκινο», με πτώση 1,5% φέτος – η πτώση περιορίστηκε στο 1,5% από 3% την τελευταία εβδομάδα - οδεύοντας στο χειρότερο έτος σε διάρκεια άνω της δεκαετίας. Αυτό οφείλεται κατά το πλείστον στην απόφαση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο, βάζοντας την χώρα σε πολιτική περιδίνηση.
Το αποτυχημένο στοίχημα Μακρόν οδήγησε σε πολύμηνη πολιτική αναταραχή την ώρα που η χώρα είχε ανάγκη από σταθερή κυβέρνηση για να τιθασεύσει το διογκούμενο δημοσιονομικό έλλειμμα, που είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Με την κυβέρνηση Μπαρνιέ να καταρρέει μετά την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσαν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης και με ένα κόστος δανεισμού που πρόσφατα ξεπέρασε το αντίστοιχο της Ελλάδας, οι οίκοι αξιολόγησης προειδοποιούν ότι η οικονομία και μαζί οι χρηματοοικονομικές αγορές της Γαλλίας μπαίνουν σε μία επικίνδυνη φάση που θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να τεθεί εκτός ελέγχου.
«Η κατάσταση θα μπορούσε να ξεφύγει, εάν το έλλειμμα ή ακόμη και οι προβλέψεις για το έλλειμμα δείξουν επιδείνωση. Πιστεύω ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι τράπεζες θα συνεχίσουν να υποαποδίδουν», ανέφερε στο Bloomberg η Κλαούντια Πανσέρι, επικεφαλής επενδύσεων για τη Γαλλία της UBS Wealth Management.
Οι λόγοι που έφεραν «ανάσα»
Oι γαλλικές μετοχές ανέκαμψαν τις τελευταίες επτά συνεδριάσεις, παρουσιάζοντας την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση από τον Φεβρουάριο και αυτό έκανε ορισμένους επενδυτές να πιστέψουν ότι το μεγάλο μέρος των αρνητικών ειδήσεων έχει ήδη προεξοφληθεί. Η τρέχουσα κατάσταση δεν είναι ελκυστική, αλλά δεν είναι χαοτική και είναι περίπου αυτό που αναμενόταν.
Την ίδια στιγμή, η ακροδεξιά Μαρί Λεπέν έδωσε στην αγορά μία πρόσθετη ανάσα όταν είπε ότι η Γαλλία μπορεί να ξεπεράσει την κυβερνητική κρίση και να ψηφίσει τον προϋπολογισμό τις επόμενες εβδομάδες. Πολύ περισσότερο, δεν ζήτησε την παραίτηση Μακρόν, η θητεία του οποίου λήγει το 2027, παρότι είναι πλέον πολιτικά αδύναμος και εγκλωβισμένος σε μία πολιτική στασιμότητα. Έχοντας λοιπόν μπροστά του δύο ακόμη χρόνια, οι αγορές απέφυγαν ένα σενάριο πρόωρων προεδρικών εκλογών με υποψήφιους την Μαρί Λεπέν και τον ακροαριστερό Ζαν-Λικ Μελανσόν.
Επιπλέον, υπάρχει μια αυξανόμενη αποδοχή στις αγορές ότι η Ευρώπη κινείται προς μία δημοσιονομική επέκταση και ότι αυτό είναι πιθανώς μια καλή ιδέα, σύμφωνα με αναλυτές, επικαλούμενοι τις συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει στη Γερμανία για μεταρρύθμιση του «φρένου χρέους».
Με τις ελπίδες λοιπόν ότι η Γερμανία θα μπορούσε να χαλαρώσει το επόμενο έτος τους δημοσιονομικούς κανόνες για τις δαπάνες, δηλαδή το συνταγματικά κατοχυρωμένο «φρένο χρέους» που προβλέπει δανεισμό αντίστοιχο με το 0,35% του ΑΕΠ, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για μία πιο τονωτική δημοσιονομική πολιτική σε ολόκληρη τη γηραιά ήπειρο.
«Η Γαλλία ήταν η μόνη ευρωπαϊκή κυβέρνηση που σχεδίαζε στην πραγματικότητα μία δημοσιονομική περικοπή», λέει στο Bloomberg ο Κέντρικ Γκέμελ της Gavekal Research.
Μία χαλάρωση όμως του «φρένου χρέους» θα βοηθούσε και τη Γαλλία, η οποία βρίσκεται μεταξύ των χωρών που τελούν υπό διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.
Οι προοπτικές για το 2025
Ο Γκάι Μίλερ, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Zurich Insurance, ανέφερε στο Bloomberg ότι λόγω των χαμηλών επιδόσεων του γαλλικού χρηματιστηρίου φέτος, οι γαλλικές μετοχές θα μπορούσαν να τύχουν μεγαλύτερης προσοχής το επόμενο διάστημα.
Ωστόσο, μία μεγάλη μερίδα αναλυτών θεωρεί την εκτίμηση αυτή ευσεβή πόθο. Θεωρούν ότι το ράλι ανακούφισης των τελευταίων συνεδριάσεων δεν θα διαρκέσει και ότι ο CAC 40 θα συνεχίσει σε καθοδική τροχιά και το 2025 ή στην καλύτερη περίπτωση θα παρουσιάσει περιορισμένα εν δυνάμει κέρδη.
Ο Ντέιβιντ Κρακ, επικεφαλής του τμήματος συναλλαγών της La Financiere de L’ Echiquier στο Παρίσι, απέδωσε την τελευταία ανοδική κίνηση των μετοχών σε αντισταθμιστικά ταμεία που έσπευσαν να καλύψουν τις θέσεις πώλησης πριν από το τέλος του έτους. Πρόκειται δηλ. για μία κερδοσκοπική κίνηση, που δεν στηρίζεται στα θεμελιώδη της αγοράς.
Οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες, που εκπροσωπούν το 10% του δείκτη, αποτελούν το βασικό παράγοντα πίσω από την καθοδική πορεία του Παρισιού στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, καθώς βρέθηκαν ιδιαίτερα εκτεθειμένες στο υψηλό κόστος δανεισμού. Οι BNP Paribas, Credit Agricole και Societe Generale διακρατούν ένα 4% του συνολικού ενεργητικού τους σε γαλλικά κρατικά ομόλογα, με βάση στοιχεία του Bloomberg Intelligence για το πρώτο εξάμηνο.
Οι γαλλικές μετοχές θα δεχθούν περαιτέρω πιέσεις συγκριτικά με άλλες αγορές και το premium κινδύνου που ζητούν οι επενδυτές για να τοποθετήσουν σε γαλλικά ομόλογα θα παραμείνει υψηλό για πολλούς μήνες, σημειώνει στο Bloomberg ο Αλεξάντρ Χέζεζ, επικεφαλής επενδύσεων της Group Richelieu στο Παρίσι.
Η Γαλλία παραμένει ο «ασθενής κρίκος» τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές μετοχές προβλέπεται να αγγίξουν νέα ύψη το 2025, αν και με μέτρια άνοδο, εν μέσω αβεβαιότητας για τις εμπορικές πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ και τις εξασθενημένες προοπτικές ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν στο τελευταίο poll του Reuters προβλέπουν ότι ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 πιθανότατα θα αυξηθεί στις 536 μονάδες στα τέλη του 2025, που σημαίνει μία άνοδο άνω του 5% από τα σημερινά επίπεδα και πάνω από το ιστορικό υψηλό των 528,68 μονάδων που άγγιξε το Σεπτέμβριο.
Θα έχει τύχη η επόμενη κυβέρνηση;
Το κόστος δανεισμού στη Γαλλία παραμένει αυξημένο συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη και ο όποιος αντίκτυπος στην οικονομία θα πλήξει επιχειρήσεις που προσανατολίζονται στην εγχώρια γαλλική αγορά. Καλάθι της Goldman Sachs με γαλλικές επιχειρήσεις με υψηλό ποσοστό πωλήσεων στη γαλλική αγορά υποχώρησε φέτος περισσότερο από 7%, δύο φορές περισσότερο από την πτώση του βασικού χρηματιστηριακού δείκτη του Παρισιού. Αναλυτές εκτιμούν ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί και το 2025.
Είναι θέμα ημερών για τον Γάλλο πρόεδρο να διορίσει νέο πρωθυπουργό, όπως είπε στο διάγγελμα της Πέμπτης, όμως ο όποιος νέος πρωθυπουργός ενδεχομένως να βρεθεί αντιμέτωπος με την ίδια πίεση των χρηματοοικονομικών αγορών που έριξε και την προηγούμενη κυβέρνηση Μπαρνιέ, που σημαίνει ότι τίποτε δεν μπορεί να διασφαλίσει τη σταθερότητα της επόμενης κυβέρνησης. Υπάρχει επίσης αρκετός προβληματισμός για το πόσο γρήγορα τα διάφορα κόμματα μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία. Όταν διοριστεί, ο νέος πρωθυπουργός θα προτείνει και νέο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο θα διοριστεί από τον Μακρόν και εν συνεχεία θα πρέπει να στείλει νέο προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2025 στη βουλή έως τις 21 Δεκεμβρίου.
Ο οίκος Moody’s προειδοποίησε πρόσφατα για κίνδυνο πολιτικού αδιεξόδου στην χώρα και κατέβασε τον πήχη όσον αφορά στη δυνατότητα της Γαλλίας να σταθεροποιήσει τα δημοσιονομικά της.
Ανεξαρτήτως των πολιτικών εξελίξεων, ένα τεράστιο ζήτημα στη Γαλλία, στην δημοσιονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται, είναι ότι με τις παραχωρήσεις που έκανε ο Μισέλ Μπαρνιέ στον προϋπολογισμό μπροστά στα αιτήματα της ακροδεξιάς Μαρί Λεπέν για υποχωρήσεις - υπολογίζονται στα 10 δισ. ευρώ - έχει αποσύρει μέτρα για το 2025 και συνεπώς η χώρα ήδη αποκλίνει από τα προγραμματισμένα δημοσιονομικά της σχέδια που εγκρίθηκαν πρόσφατα από τις Βρυξέλλες. Και αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις αγορές το επόμενο διάστημα.