Barclays: Η πρεμιέρα της Ελλάδας στις αγορές και το πρόγραμμα αξιολογήσεων

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Barclays: Η πρεμιέρα της Ελλάδας στις αγορές και το πρόγραμμα αξιολογήσεων
Παραδοσιακά τον πρώτο μήνα του χρόνου κάνει πρεμιέρα η Ελλάδα στις αγορές, κάτι που όπως φαίνεται θα ακολουθήσει και το 2025, σύμφωνα με τη Barclays. Συγκεκριμένα, ο βρετανικός οίκος αναμένει έξοδο στις αγορές μέσω νέου δεκαετούς ομολόγου για την άντληση 3,5 δισ. ευρώ περίπου.

Με την έκδοση δεκαετούς ομολόγου αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις αγορές η Ελλάδα το 2025, σύμφωνα με την Barclays, στοχεύοντας στην άντληση περίπου 3,5 δισ. ευρώ.

Δεύτερη κίνηση από τον ΟΔΔΗΧ αναμένεται τον Απρίλιο, σύμφωνα με τους αναλυτές, με μια έκδοση 5ετούς τίτλου. Ενώ οι δημοπρασίες εντόκων και μη αναμένεται να συνεισφέρουν, οι αναλυτές αναμένουν ότι τα syndications θα παραμείνουν η βασική πηγή χρηματοδότησης το 2025.

Ο ΟΔΔΗΧ έχει παρουσιάσει το σχέδιο χρηματοδότησης του 2025, με ακαθάριστη έκδοση ομολόγων συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ (περίπου 2 δισ. ευρώ χαμηλότερα από το πέρυσι). Η καθαρή έκδοση ομολόγων θα ανέλθει συνολικά σε 6 δισ. ευρώ.

Οι χρηματοδοτικές ανάγκες για τη χώρα μας το 2025 υπολογίζονται στα 15,283 δισ. ευρώ, σε αυτό το ποσό περιλαμβάνονται και πρόωρες αποπληρωμές δόσεων ύψους 5,29 δισ. ευρώ, με το βάρος να πέφτει και πάλι στα ακριβά δάνεια του πρώτου μνημονίου (GLF) ώστε έως το 2030 να έχει εξοφληθεί ένα μεγάλος μέρος του. Όπως έχει γράψει από την άνοιξη το insider.gr για την πρόωρη αποπληρωμή του 2025 όπως έγινε και για αυτή του 2024 σχεδιάζεται να αξιοποιηθεί και ένα τμήμα του «μαξιλαριου διαθεσίμων» των 15,7 δισ. ευρώ που είχε δημιουργηθεί το 2018.

Όπως εξάλλου σημειώνει ο ΟΔΔΗΧ τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου φτάνουν τα 33 δισ. ευρώ, ποσό που αρκεί για να καλύψει από μόνο του τις χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου για τα επόμενα τρία χρόνια. Γεγονός που επιτρέπει κινήσεις πρόωρων αποπληρωμών, οι οποίες μειώνουν το δανειακό βάρος των ερχόμενων ετών από τόκους που δεν θα πληρωθούν, αλλά στέλνει και μηνύματα στις αγορές για περαιτέρω αναβαθμίσεις και μείωση του κόστους του νέου δανεισμού.

Εύρυτερα, οι αναλυτές αναμένουν πως η ακαθάριστη προσφορά ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων θα ανέλθει σε περίπου 1,31 τρισ. ευρώ το 2025, με ήπια υποχώρηση λίγο πάνω από 40 δισ. ευρώ σε ετήσιους όρους. Η καθαρή εκδοτική δραστηριότητα θα είναι κοντά στα 490 δισ. ευρώ, με πτώση σχεδόν 20 δισ. ευρώ ετησίως.

Το πρόγραμμα αξιολογήσεων

Την άνοιξη θα κριθούν πολλά σε επίπεδο αξιολογήσεων για την ελληνική οικονομία, καθώς από αρχές Μαρτίου μέχρι μέσα Μαΐου είναι γεμάτο το καλεντάρι. Ουσιαστικά αποτελεί τον πρώτο γύρο αξιολογήσεων για το νέο έτος. Πρώτη θα μιλήσει η DBRS στις 7 Μαρτίου, με τη Moody's να ακολουθεί στις 14 του ίδιου μήνα. Στις 18 Απριλίου θα είναι η πρώτη αξιολόγηση της Standard & Poor's που τοποθετεί την Ελλάδα στο «BBB-» με θετικό outlook, ενώ σχεδόν ένα μήνα αργότερα, στις 16 Μαΐου, θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία η Fitch.

Ο δεύτερος γύρος ακολουθεί ένα εξάμηνο αργότερα με το ίδιο μοντέλο, καθώς DBRS - Moody's θα ανοίξουν το χορό στις 5 και 19 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα. Στις 17 Οκτωβρίου ακολουθεί η S&P και στις 14 Νοεμβρίου η Fitch.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Barclays: Με έκδοση 10ετούς και για 3,5 δισ. ευρώ θα κάνει πρεμιέρα στις αγορές η Ελλάδα το 2025

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider