Εκτυφλωτική έχει γίνει η λάμψη του χρυσού το τελευταίο διάστημα με τα αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά του και όχι μόνο επειδή αποτελεί ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο σε περιόδους έντονης αβεβαιότητας και μεταβλητότητας, όπως η σημερινή.
Υπάρχει όμως ακόμη ένας λόγος που έχει να κάνει με το νέο παγκόσμιο εμπορικό χάρτη που θέλει να δημιουργήσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τις δασμολογικές πολιτικές του. Οι ανησυχίες για τους δασμούς Τραμπ και τα αντίμετρα των εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ που θα καθορίσουν και το βαθμό κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου, έχουν κάνει πολλούς traders να μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες χρυσού από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη.
Τόσο οι αμοιβαίοι δασμοί που ανήγγειλε ο Τραμπ όσο και η προοπτική να επιβάλει ξεχωριστούς δασμούς στα πολύτιμα μέταλλα έχουν πυροδοτήσει υπερβολικά μεγάλη ζήτηση για χρυσό στη Βρετανία, που οι traders κάνουν ουρές για να τον σηκώσουν και να το μεταφέρουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Αυτή η τεράστια ζήτηση για χρυσό από τη Νέα Υόρκη έχει εκτινάξει στα ύψη την τιμή του χρυσού στις ΗΠΑ, ανοίγοντας ωστόσο την ίδια στιγμή ένα μεγάλο χάσμα ανάμεσα στα δύο μεγάλα κέντρα συναλλαγών του πλανήτη, τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο.
Χάσμα μεταξύ Λονδίνου - Ν.Υόρκης
Όλα τα υφιστάμενα slots στην Τράπεζα της Αγγλίας για απόσυρση ράβδων χρυσού έχουν κλείσει καθώς οι παίκτες της αγοράς αγωνίζονται να στείλουν το μέταλλο στις ΗΠΑ για να επωφεληθούν από την άνοδο των τιμών του χρυσού εκεί, όπως δήλωσε στο CNN παράγοντας στην αγορά του Λονδίνου. Ο χρυσός έχει γίνει πιο πολύτιμος στις ΗΠΑ από ό,τι σε άλλα μέρη του πλανήτη, καθώς οι traders ανησυχούν ότι η προσφορά θα μειωθεί εάν οι γενικοί δασμοί του Τραμπ καταστήσουν τις εισαγωγές του μετάλλου πιο δαπανηρές.
Επιπλέον, εγκυμονούν φόβοι ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα μπορούσε να επιβάλει γενικό φόρο σε όλες τις εισαγωγές από την Ευρώπη. Αυτή τη διαφορά σπεύδουν να την εκμεταλλευθούν οι κορυφαίες επενδυτικές τράπεζες, όπως η JPMorgan και η HSBC, που έχουν πρόσβαση σε τεράστιες ποσότητες χρυσού στο Λονδίνο και οι οποίες εκτελούν πτήσεις από τη βρετανική κυβέρνηση στη Νέα Υόρκη για να καλύψουν ζημιές σε short θέσεις, σύμφωνα με το Fortune. Και ο φθηνότερος τρόπος για να μεταφέρουν με ασφάλεια το πολύτιμο αυτό φορτίο είναι οι επιβατικές πτήσεις.
«Η αγορά χρυσού των ΗΠΑ διαπραγματεύεται με ένα premium σε σχέση με την αγορά του Λονδίνου», είπε στο CNN ο Ντέιβ Ράμσντεν, αναπληρωτής διοικητής αγορών και τραπεζικών υπηρεσιών στην Τράπεζα της Αγγλίας. Οι ιδιοκτήτες των ράβδων χρυσού στα υπόγεια θησαυροφυλάκια της προσπαθούν να επωφεληθούν από αυτή τη διαφορά τιμής», πρόσθεσε.
Ως εκ τούτου, η Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο απόθεμα χρυσού στον κόσμο - άνω των 400.000 ράβδων χρυσού αξίας πολλών δισεκατομμυρίων λιρών - μετά την Φέντεραλ Ριζέρβ, γνωρίζει τις τελευταίες ημέρες μεγάλη ζήτηση για αναλήψεις χρυσού. Τώρα, τα αποθέματα της Τράπεζας της Αγγλίας έχουν υποχωρήσει κατά 2% από τα τέλη του περασμένου έτους, ενώ μόνο τον Ιανουάριο έφυγαν από το Λονδίνο περί τα 150 τόνοι χρυσού.
Αντιθέτως, τα αποθέματα χρυσού στο αμερικανικό χρηματιστήριο COMEX - μια σημαντική αγορά για εμπορία χρυσού, αργύρου και άλλων μετάλλων - έχουν υπερδιπλασιαστεί από την ημέρα των εκλογών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Bloomberg, στη μεγαλύτερη άνοδο από την πανδημία COVID-19. Οι ΗΠΑ φιλοξενούν τώρα χρυσό αξίας 106 δις. δολαρίων σε σύγκριση με περίπου 50 δις. δολάρια στις 5 Νοεμβρίου.
Τα ρίσκα που συνδέονται με τον χρυσό
Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλες αυτές οι συναλλαγές δεν είναι χωρίς ρίσκο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η WSJ. Κάποιες τράπεζες επενδύσεων και αντισταθμιστικά ταμεία κινδυνεύουν να πληγούν εάν δεν μπορέσουν να εξασφαλίσουν έγκαιρα ράβδους χρυσού για να κλείσουν ζημιογόνες συναλλαγές (short θέσεις) στα προθεσμιακά συμβόλαια στη Νέα Υόρκη. Ενδεικτικό των πιέσεων που δέχονται κάποιοι παίκτες στην αγορά είναι το γεγονός ότι το επιτόκιο για τον δανεισμό χρυσού έχει εκτιναχθεί στα ύψη.
Οι κίνδυνοι έχουν συσσωρευθεί καθώς οι traders που σπεύδουν να μεταφέρουν χρυσό στη Νέα Υόρκη, δεν έχουν πάντα τη δυνατότητα να προμηθευτούν αμέσως τις ράβδους του πολύτιμου μετάλλου γιατί έχει δημιουργηθεί μεγάλη αναμονή μεταξύ αυτών που ζητούν χρυσό από τα θησαυροφυλάκια της Τράπεζας της Αγγλίας. Μάλιστα, οι υπεύθυνοι για την παρακολούθηση της λονδρέζικης αγοράς χρυσού δέχονται αγωνιώδη τηλεφωνήματα από τραπεζίτες που τους ζητούν να παρακάμψουν την ουρά και να τους εξυπηρετήσουν, χωρίς ωστόσο η Τράπεζα της Αγγλίας να ενδίδει στις πιέσεις.
Συμβαίνει κάτι βαθύτερο;
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στη Νέα Υόρκη έχουν ενισχυθεί περισσότερο από 11% φέτος, σπάζοντας σήμερα Παρασκευή το φράγμα των 2.960 δολαρίων η ουγκιά. Αναλυτές προβλέπουν ότι σύντομα θα μπορούσαν να φτάσουν, για πρώτη φορά, τα 3.000 δολάρια.
Στο Λονδίνο, ωστόσο, οι τιμές ανά ουγγιά έχουν μειωθεί κατά περίπου 20 δολάρια από τις αρχές Δεκεμβρίου – μια ασυνήθιστα μεγάλη πτώση, η οποία, σύμφωνα με τους traders, αντικατοπτρίζει τις συνέπειες από τους πιθανούς δασμούς Τραμπ.
Κανονικά, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού διαφέρουν στην τιμή μόνο λόγω των προδιαγραφών των αντίστοιχων συμβολαίων και όχι άλλων εξωγενών παραγόντων, όπως εξηγεί στο Fortune ο Ρομπ Χάγουορθ, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής επενδύσεων και εμπορευμάτων στην U.S. Bank Wealth Management. Ωστόσο, η πιθανότητα επιβολής δασμών, εξήγησε, έχει πλέον ενσωματωθεί στις τιμές των ΗΠΑ.
«Αυτό που μας λένε οι τιμές μελλοντικής εκπλήρωσης αυτή τη στιγμή είναι ότι έχουμε πάρα πολύ χρυσό στο Λονδίνο και όχι αρκετό χρυσό στη Νέα Υόρκη», αναφέρει ο Χάγουορθ.
Ωστόσο, το μεγάλο ερώτημα, σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, είναι εάν όλη αυτή η κίνηση του χρυσού έχει να κάνει και με άλλους παράγοντες, πέραν των δασμών. Αυτή τη στιγμή, το χρέος των ΗΠΑ ξεπερνά τα 36 τρισ. δολάρια – είναι μεγαλύτερο από την ίδια την αξία της αμερικανικής οικονομίας - με ένα έλλειμμα πάνω από το 7% που θα πρέπει να μειωθεί στο 3%, με βάση το στόχο του υπουργού Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ, αλλά και πολλές ακόμη φωνές από τον χρηματοοικονομικό κόσμο. Πόσο εφικτό όμως είναι αυτό;
Με βάση στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, οι χώρες - αγοραστές έχουν απορροφήσει πάνω από 3.000 τόνους χρυσού από το 2022 έως το 2024. Στα τέλη του 2024 τα καταγεγραμμένα στοιχεία δείχνουν ότι οι χώρες με τα μεγαλύτερα αποθέματα είναι οι ΗΠΑ με 8.133 τόνους, η Γερμανία με 3.351 τόνους και η Ιταλία με 2.451 τόνους.
Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι μία χώρα που συσσωρεύει μεγάλες ποσότητες χρυσού το κάνει για δύο λόγους, για να διατηρεί την παγκόσμια ηγεμονία της, κάτι που οι ΗΠΑ το δείχνουν με πολλούς τρόπους, και ο δεύτερος η προοπτική μίας δύσκολης και αβέβαιης περιόδου σε γεωπολιτικό και οικονομικό επίπεδο.