Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά σε αυστηρότερους περιορισμούς στις εισαγωγές τροφίμων που παράγονται με διαφορετικά πρότυπα από τα ευρωπαϊκά, σε μια προσπάθεια προστασίας των ευρωπαϊκών προϊόντων και τελικά των ίδιων των Ευρωπαίων αγροτών.
Η κίνηση αυτή θυμίζει την πολιτική εμπορικής «ανταποδοτικότητας» που είχε εφαρμόσει στο παρελθόν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με πληροφορίες από αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Κομισιόν πρόκειται να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρότερων όρων στις εισαγωγές, γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει εντάσεις στις εμπορικές σχέσεις της ΕΕ με βασικούς εταίρους.
Στους πρώτους στόχους των νέων μέτρων ενδέχεται να περιλαμβάνονται αμερικανικά αγροτικά προϊόντα, όπως η σόγια, η οποία καλλιεργείται με φυτοφάρμακα που έχουν απαγορευθεί στην ΕΕ.
Αυστηρότερα μέτρα για τα Φυτοφάρμακα
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Υγείας, Ολιβέρ Βαρχέλι, τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι «ό,τι είναι απαγορευμένο στην ΕΕ, πρέπει να είναι απαγορευμένο στην ΕΕ, ακόμη κι αν πρόκειται για εισαγόμενο προϊόν».
Η τοποθέτηση αυτή αντανακλά τη γενικότερη στάση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών-μελών, που επιδιώκουν να διασφαλίσουν ότι τα προϊόντα που φτάνουν στις ευρωπαϊκές αγορές πληρούν τις ίδιες αυστηρές προδιαγραφές που ισχύουν για τους εγχώριους παραγωγούς.
Η Κομισιόν, ωστόσο, είχε στο παρελθόν απορρίψει παρόμοιες προτάσεις από κράτη-μέλη, όπως η Γαλλία, εκφράζοντας ανησυχίες για πιθανές παραβιάσεις των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO).
Ο οργανισμός επιτρέπει περιορισμούς μόνο για λόγους επιστημονικής ασφάλειας και υπό την προϋπόθεση ότι δεν δημιουργούν διακρίσεις εις βάρος των εισαγωγών.
Η στάση των Ευρωπαίων βέβαια δεν ήταν η ίδια λίγους μήνες πριν και πριν την εκλογή Τραμπ… και αυτός και ήταν και ένας από τους λόγους που βλέπαμε τους Ευρωπαίους αγρότες στους δρόμους τα προηγούμενα έτη.
Οι επιπτώσεις στην αγορά και οι αντιδράσεις
Η ΕΕ έχει ήδη απαγορεύσει τη χρήση πολλών φυτοφαρμάκων λόγω των επιβλαβών επιπτώσεών τους στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία. Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές έχουν κρίνει ότι ορισμένα από αυτά μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια σε χαμηλές ποσότητες. Το νέο σχέδιο της Κομισιόν θα περιλαμβάνει μελέτη επιπτώσεων της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.
Τι σημαίνει αυτό για τις Εισαγωγές στις χώρες της ΕΕ
Η ΕΕ σχεδιάζει να εφαρμόσει την πολιτική αυτή σταδιακά, δίνοντας έμφαση στις ουσίες που χαρακτηρίζονται ως καρκινογόνες, μεταλλαξιογόνες και γενικότερα θέτουν σε κίνδυνο αποδεδειγμένα τους καταναλωτές αυτών των τροφίμων. Μεταξύ των ουσιών αυτών περιλαμβάνεται το παρακουάτ, ένα ισχυρό ζιζανιοκτόνο που έχει απαγορευθεί στην ΕΕ, αλλά εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σε καλλιέργειες σόγιας στις ΗΠΑ.
Οι εμπορικοί εταίροι της ΕΕ, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και χώρες της Λατινικής Αμερικής, αναμένεται να αντιδράσουν έντονα στα νέα αυτά μέτρα. Ο Ντόναλντ Τραμπ, σε πρόσφατες δηλώσεις του, κατηγόρησε την ΕΕ για εμπόδια στις αμερικανικές εξαγωγές, επισημαίνοντας ότι η Ένωση έχει απαγορεύσει τα οστρακοειδή από 48 από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ. Έχει μάλιστα απειλήσει με την επιβολή δασμών σε χώρες που διατηρούν αυστηρούς περιορισμούς στα αμερικανικά προϊόντα.
Καθώς η ΕΕ προχωρά στη διαμόρφωση του νέου πλαισίου, το ερώτημα που τίθεται είναι εάν η εφαρμογή αυστηρότερων κανόνων θα επηρεάσει τις τιμές και τη διαθεσιμότητα βασικών προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά.
Η τελική απόφαση της Κομισιόν αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες, με στόχο τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών και της βιωσιμότητας του αγροτικού τομέα στην Ευρώπη.
Μη ξεχνάμε πως η χώρα μας είναι ένας αγροτικός παραγωγικός «παράδεισος» αφού στην Ελλάδα παράγονται μεγάλες ποσότητες γεωργικών προϊόντων και κάθε τέτοια εξέλιξη μπορεί να επηρεάσει είτε θετικά, είτε αρνητικά τη χώρα μας.
Το θέμα είναι πόσο έτοιμοι θα είμαστε ως χώρα όταν μας βρουν οι εξελίξεις…