Το μεγάλο παζάρι με τις αποκρατικοποιήσεις

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το μεγάλο παζάρι με τις αποκρατικοποιήσεις

Μπορεί το αφορολόγητο και οι συντάξεις να είναι τα μεγάλα «αγκάθια» για το κλείσιμο της αξιολόγησης, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών στην Αθήνα αφορούν και ένα ακόμη πολύ σημαντικό θέμα στο οποίο η κυβέρνηση βαθμολογείται από τους Θεσμούς με «κάτω από την βάση»: Τις αποκρατικοποιήσεις και το νέο Υπερταμείο, τη λεγόμενη Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΠ), που θα έπρεπε ήδη να λειτουργεί αλλά έχει καθυστερήσει σημαντικά με πολλά μέτωπα να παραμένουν ανοιχτά.

Κανονικά θα έπρεπε να έχουν στελεχωθεί όλες οι θυγατρικές εταιρείες του Υπερταμείου. Ωστόσο μόλις πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΣΠ. Το ΤΑΙΠΕΔ, μετά και την υπουργοποίηση του Στέργιου Πιτσιόρλα παραμένει με λειψή διοίκηση, ενώ η Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ ΑΕ) είναι ακόμα στα χαρτιά. Την «τετράδα» των θυγατρικών της ΕΕΣΠ συμπληρώνουν η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) η οποία ελέγχει τα κρατικά ακίνητα, και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις σχετικές συναντήσεις τα στελεχών του υπουργείου Οικονομικών και των εκπροσώπων των Θεσμών συζητήθηκε το θέμα της στελέχωσης των θυγατρικών της ΕΕΣΠ αλλά και πιο… πεζά θέματα όπως το που θα στεγαστεί το νέο Υπερταμείο που προσωρινά συστεγάζεται με την ΕΤΑΔ.

Τα ανοιχτά μέτωπα δεν σταματούν εδώ, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται ένα «μεγάλο παζάρι» σχετικά με το ποιες αποκρατικοποιήσεις θα «τρέξουν» με το νέο καθεστώς και ποιες με το παλιό. Και αυτό διότι τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων που πραγματοποιεί το μέχρι πρόσφατα αυτόνομο ΤΑΙΠΕΔ πηγαίνουν όλα στην εξυπηρέτηση του χρέους, ενώ βάσει της συμφωνίας του 2015 τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις του νέου Υπερταμείου πηγαίνουν κατά 50% στο χρέος και κατά 50% για την «ανάπτυξη».

Για αυτό τον λόγο η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσουν στην ΕΔΗΣ και ποσοστά συμμετοχών του Δημοσίου σε ΔΕΚΟ που αυτή την στιγμή ελέγχει το ΤΑΙΠΕΔ. Για παράδειγμα, το ΤΑΙΠΕΔ έχει το 17% της ΔΕΗ και το Δημόσιο ελέγχει άμεσα το 34% της εταιρείας ηλεκτρισμού. Στόχος της κυβέρνησης είναι να περάσει στην νέα θυγατρική το σύνολο της συμμετοχής του Δημοσίου, δηλαδή το 51% της ΔΕΗ. Οι Θεσμοί πιέζουν για άμεση πώληση του 17% της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ.

Σε κάθε περίπτωση η ΕΔΗΣ βρίσκεται ακόμη υπό σύσταση, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα μεταφερθούν σε αυτή οι συμμετοχές του Δημοσίου σε μια σειρά ΔΕΚΟ και συγκεκριμένα σε: Αττικό Μετρό, ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, ΟΑΚΑ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Κτιριακές Υποδομές, ΕΛΒΟ και ΔΕΗ.

«Κλείστε τις αποκρατικοποιήσεις»

Βασικό ζήτημα για τους Θεσμούς είναι να κλείσουν οι αποκρατικοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο λόγος για την ολοκλήρωση της πώλησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους ιταλούς της Ferrovie, της παραχώρησης των 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων στην Fraport Greece, τη πώληση του 67% του ΟΛΘ και βέβαια την ολοκλήρωση της παραχώρησης του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού στην κοινοπραξία της Lamda Development.

Σε εκκρεμότητα μένουν ακόμη η παράταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) «Ελ. Βενιζέλος» και η παράλληλη περαιτέρω αποκρατικοποίηση της εταιρείας αλλά και η παραχώρηση της εκμετάλλευσης της Εγνατίας Οδού.

Βασικό ζητούμενο είναι να μην επαναληφθεί το «φιάσκο» του 2016 όπου τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις έφτασαν τα 450 εκατ. ευρώ με την μερίδα του λέοντος (261 εκατ. ευρώ) να προέρχονται από την πώληση του ΟΛΠ στην κινεζική Cosco. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό ο στόχος των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις για φέτος τοποθετείται στα 2,5 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider