Αντίστροφη μέτρηση για ασφαλιστικό και κόκκινα δάνεια

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αντίστροφη μέτρηση για ασφαλιστικό και κόκκινα δάνεια

Αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για την κυβέρνηση, προκειμένου να κλείσει τα καυτά μέτωπα στο Ασφαλιστικό και στα «κόκκινα» δάνεια έως ότου ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, που υπολογίζεται περί τα μέσα Φεβρουαρίου.

Ο οδικός χάρτης για τις επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, ορίζει πως μέχρι τις 15 Ιανουαρίου θα πρέπει να έχει κατατεθεί και ψηφιστεί το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, ενώ στη συνεχεία και έως τις 15 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχει τακτοποιηθεί οριστικά το θέμα των «κόκκινων» δανείων.

Την Τετάρτη αναμένεται να συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο με αντικείμενο τον προγραμματισμό του κυβερνητικού έργου, καθώς τα επώδυνα μέτρα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης πρέπει να έχουν «κλειδώσει» έως τις αρχές του έτους. Εκκρεμεί φυσικά η σύμφωνη γνώμη των δανειστών για μια σειρά ρυθμίσεις που εξασφαλίζουν -σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας- την βιωσιμότητα του συστήματος, χωρίς να οδηγούν σε περικοπές των κύριων συντάξεων.

Η κατάργηση της 15ετίας για τις πρόωρες συντάξεις και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών αποτελούν δύο από τους «σκοπέλους» που θα πρέπει να υπερπηδήσει η Κυβέρνηση, προκειμένου να φτάσει το νομοσχέδιο στη Βουλή εγκαίρως και να ψηφιστεί χωρίς διαρροές.

Η έλευση του κουαρτέτου των δανειστών στη χώρα μας, μετά τις 18 Ιανουαρίου, προυποθέτει την ολοκλήρωση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, ώστε να πετύχει η χώρα τη θετική αξιολόγηση που έχει τόσο ανάγκη προκειμένου να ανοίξει η συζήτηση απομείωσης του χρέους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider