Χάνουν οι πολυεθνικές τη μάχη της φοροδιαφυγής;

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χάνουν οι πολυεθνικές τη μάχη της φοροδιαφυγής;

«Τα αίματα έχουν ανάψει» μεταξύ των πολυεθνικών και των εθνικών κυβερνήσεων οι οποίες αναζητούν φορολογικά έσοδα από επιχειρήσεις που είχαν συνηθίσει να καταφεύγουν σε «φορολογικούς παραδείσους». Το «κερασάκι στην τούρτα» ήταν το διόλου ευκαταφρόνητο ποσόν των 130 εκατομμυρίων λιρών που καλείται να πληρώσει η Google για οφειλόμενους φόρους στο Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο το θέμα δεν αφορά μόνο το βρετανικό κράτος αλλά είναι πανευρωπαϊκό.

Tην φοροαποφυγή των πολυεθνικών επιχειρήσεων προσπαθεί να αντιμετωπίσει με νέες προτάσεις η Ευρωπαϊκή Ένωση, τις οποίες ανακοίνωσε την Πέμπτη, οι οποίες περιλαμβάνουν δεσμευτικά μέτρα προκειμένου να βάλουν τέλος στην φοροδιαφυγή και να διευκολύνουν την διάδοση των φορολογικών πληροφοριών μεταξύ των κρατών. Και όλα αυτά έρχονται σε μια χρονική στιγμή όπου αμερικανικές πολυεθνικές όπως είναι η Apple, η Amazon, η Google και η Starbucks δέχονται νέα «πυρά» και αυστηρή κριτική για τις φορολογικές πρακτικές τους.

Δισεκατομμύρια ευρώ φόρων χάνονται κάθε χρόνο από την φοροδιαφυγή, τη στιγμή που αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τις δημόσιες υπηρεσίες όπως είναι τα σχολεία, τα νοσοκομεία ή για την ενίσχυση της απασχόλησης και της ανάπτυξης. Ακόμη, αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι Ευρωπαίοι πολίτες και οι επιχειρήσεις που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους πληρώνουν υψηλότερους φόρους. «Αυτό είναι μη αποδεκτό και προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε», ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Pierre Moscovici, σε σχετική ανακοίνωση την Πέμπτη.

Ο Angel Gurria, γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ καλωσόρισε τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες προέκυψαν ύστερα από συμφωνία 31 κρατών για διεύρυνση της συνεργασίας σε θέματα φορολογίας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, περίπου 100-240 δισ. δολάρια χάνονται ετησίως από τα κρατικά έσοδα από τη φορολογία ενώ οι επιχειρήσεις ενισχύουν τα κέρδη τους εκμεταλλευόμενες το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς που υπάρχει σε ορισμένα κράτη.

Πολυεθνικές του τεχνολογικού κλάδου όπως είναι η Apple και η Facebook έχουν υποστεί την σκληρότερη κριτική για την πρακτική τους να μεταφέρουν τις έδρες τους σε φορολογικούς παραδείσους όπως είναι η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο, διοχετεύοντας κέρδη και αποφεύγοντας να πληρώσουν μεγάλα ποσά τα οποία οφείλουν.

Όπως ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση ο Gurria «η υιοθέτηση διεθνών προτύπων κατά της διαφοράς και της μεταβίβασης κερδών που θα αναπτύξουν ο ΟΟΣΑ και οι G-20 θα δώσουν ένα τέλος στα ευνοϊκά φορολογικά καθεστώτα και θα διευκολύνει την ευθυγράμμιση της φορολογίας με την οικονομική δραστηριότητα και τη μεγιστοποίηση του κέρδους και θα καταστήσει αναποτελεσματικές πολλές από τις «επιθετικές» φορολογικές πολιτικές που υιοθετούν κάποια κράτη».

Οι πολιτικές διαστάσεις του θέματος

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να αναλάβει το ρόλο του «κακού». Τον προηγούμενο μήνα, η Apple συμφώνησε να πληρώσει πρόστιμο 318 εκατομμυρίων ευρώ για μια επένδυση που είχε κάνει στην Ιταλία.

Η επιχείρηση έχει τεθεί υπό εξέταση από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές που την κατηγόρησαν ότι χρησιμοποιεί θυγατρικές στην Ιρλανδία για να μειώσουν τη φορολόγηση των κερδών τους που προέρχονται από δραστηριότητες εκτός των ΗΠΑ.

Αλλά και για την Google το θέμα έχει πάρει διαστάσεις καθώς υπάρχουν ανησυχίες ότι η έρευνα από την πλευρά των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών για την φορολόγηση της επιχείρησης στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πυροδοτήσει την δυσαρέσκεια των Βρετανών απέναντι στις Βρυξέλλες τη στιγμή μάλιστα όπου δρομολογείται δημοψήφισμα για το Brexit.

Με πληροφορίες από το CNBC

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider