«Καρότο και μαστίγιο» και το 2018 για τα κόκκινα δάνεια

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Καρότο και μαστίγιο» και το 2018 για τα κόκκινα δάνεια

Με συγκρατημένη αισιοδοξία ατενίζουν οι τράπεζες το 2018 σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Έχοντας από τη μια το «μαστίγιο» των πλειστηριασμών και από την άλλη το «καρότο» των εργαλείων διευθέτησης οφειλών που προσφέρει ο Κώδικας Δεοντολογίας, οι τράπεζες αναμένουν ότι θα μπορέσουν να πιάσουν τους φιλόδοξους στόχους που έχουν θέσει για του χρόνου.

Ανώτερο στέλεχος συστημικής τράπεζας με το οποίο συνομίλησε το insider.gr εμφανίζεται αισιόδοξο για τους επόμενους μήνες, σημειώνοντας ότι από την στιγμή που ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί πολλοί οφειλέτες που μέχρι πρόσφατα απέφευγαν κάθε επαφή με την τράπεζα πλέον κάθονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πρόκειται κυρίως για τους λεγόμενους «στρατηγικούς κακοπληρωτές», δηλαδή οφειλέτες οι οποίοι αν και έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν μέχρι τώρα δεν το έκαναν.

«Παρατηρείται σημαντική αύξηση στους οφειλέτες που ανταποκρίνονται πλέον στις οχλήσεις μας και έρχονται να συζητήσουμε. Βέβαια, δεν είναι μεγάλος ο αριθμός αυτών των οφειλετών αλλά είναι αρκετά μεγάλο το ποσό των δανείων που έχουν λάβει και δεν πληρώνουν», σχολίασε το ίδιο στέλεχος.

Οι «στρατηγικοί κακοπληρωτές» είναι ο πρώτος στόχος αλλά δεν είναι και ο μοναδικός. Τα επιτελεία των τραπεζών και των εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων αξιολογούν τις περιπτώσεις των «συνεργάσιμων δανειοληπτών» και εξετάζουν τα πιο κατάλληλα εργαλεία που προσφέρει ο Κώδικας Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδας για να βρεθούν μακροπρόθεσμες λύσεις ρύθμισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Μάλιστα, εξετάζονται και καινούργια εργαλεία ρύθμισης οφειλών, αξιοποιώντας καλές πρακτικές από το εξωτερικό και κυρίως από την Ισπανία και την Ιρλανδία. Ένα από τα εργαλεία αυτά είναι και η ανταλλαγή κατοικιών. Ουσιαστικά θα προσφέρεται η δυνατότητα στους δανειολήπτες να «κουρεύουν» το δάνειο τους «κουρεύοντας» και την υποθηκευμένη κατοικία. Θα μπορεί, δηλαδή, κάποιος να ανταλλάσσει για παράδειγμα ένα διαμέρισμα 150 τμ σε μια ακριβή περιοχή για ένα μικρότερο σε άλλη περιοχή, μειώνοντας κατά αντίστοιχο ποσοστό το δάνειο του.

Οι πλειστηριασμοί, εξηγεί το ίδιο στέλεχος, είναι η τελευταία λύση και για τις τράπεζες. Από την μία οι πλειστηριασμοί είναι ακριβοί και το τίμημα δεν είναι εγγυημένο. Από την άλλη, όλοι θέλουν να αποφύγουν εικόνες όπως αυτές που είχαμε δει παλαιότερα στην Ισπανία με μαζικές αναγκαστικές εξώσεις.

ΤτΕ: Εντείνετε τις προσπάθειες

Σαφές μήνυμα προς τις τράπεζες να εντείνουν τις προσπάθειες ρύθμισης των κόκκινων δανείων στέλνει και η Τράπεζα της Ελλάδος στην Ενδιάμεση Έκθεση για την Νομισματική Πολιτική όπου σημειώνεται ότι «με βάση τις εκθέσεις προόδου που έχει δημοσιεύσει η Τράπεζα της Ελλάδος, κρίνεται επαρκής η πρόοδος ως προς τους στόχους αποτελεσμάτων. Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι ο στόχος μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων για τα δύο επόμενα έτη αυξάνεται σημαντικά, γεγονός που συνεπάγεται την ανάγκη ενίσχυσης των προσπαθειών των τραπεζών και αξιοποίησης του συνόλου των διαθέσιμων εργαλείων για εξυγίανση του ιδιωτικού χρέους».

Συνεπώς, στο αμέσως προσεχές διάστημα οι τράπεζες πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη των επιχειρησιακών τους στόχων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ιδανικά να τους ξεπεράσουν, ιδίως τώρα που η οικονομία έχει επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Επιπλέον, οι τράπεζες πρέπει να επωφεληθούν από τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο (π.χ. αδειοδοτήσεις εταιριών διαχείρισης πιστωτικών απαιτήσεων, λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, λειτουργία της πλατφόρμας για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων κ.ά.) και να αξιοποιήσουν όλα τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους, προκειμένου να επιταχύνουν τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στις συνθήκες αυτές επιβάλλεται να διευρύνουν το ταχύτερο δυνατόν τις λύσεις που προτείνουν στους δανειολήπτες και να προχωρήσουν στη λήψη πιο δραστικών αποφάσεων, ιδίως όσον αφορά τις ενέργειες αναδιάρθρωσης βιώσιμων επιχειρήσεων, τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών και την εφαρμογή οριστικής λύσης για τις μη βιώσιμες επιχειρήσεις, αναφέρει ακόμη η ΤτΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider