Τα ανοιχτά μέτωπα των ιδιωτικοποιήσεων

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα ανοιχτά μέτωπα των ιδιωτικοποιήσεων

Ένα βουνό εκκρεμοτήτων παραμένουν για τις πιο σημαντικές αποκρατικοποιήσεις που «τρέχει» το ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης (Asset Development Plan) που ενέκρινε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).

Πολλές είναι οι εκκρεμότητες που παραμένουν για να ολοκληρωθεί η μεγαλύτερη και πιο εμβληματική ιδιωτικοποίηση της χώρας, αυτή του Ελληνικού. Παράλληλα, δεν γίνεται γνωστός ο σχεδιασμός για τις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ αφού ακόμα δεν έχουν κατατεθεί οι προτάσεις των συμβούλων.

Σε τροχιά αξιοποίησης μπαίνουν δέκα λιμάνια της χώρας αλλά και μια σειρά μαρίνες που έχουν περιέλθει στην κατοχή του ΤΑΙΠΕΔ. Αυτή την περίοδο τρέχει η διαγωνιστική διαδικασία για την Μαρίνα Πύλου με ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών τις 26 Φεβρουαρίου 2018. Θα ακολουθήσουν το πρώτο τρίμηνο του έτους η μαρίνα Αρετσού στη Θεσσαλονίκη και προωθούνται οι διαγωνισμοί για τις μαρίνες Αλίμου και Χίου.

Ειδικότερα οι εκκρεμότητες για τις βασικές αποκρατικοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι οι εξής:

Ελληνικό

Για να ολοκληρωθεί η πώληση του 100% της Ελληνικό ΑΕ και να λάβει το Ελληνικό Δημόσιο τα 915 εκατ. ευρώ θα πρέπει:

  • Να εγκριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που καθορίζει το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Ελληνικού.
  • Να αλλάξει ο νόμος και να εκδοθεί η άδεια για το καζίνο.
  • Να εκδοθούν οι απαραίτητες για την πολεοδόμηση της περιοχής Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ).
  • Να συσταθεί ο Φορέας Διαχείρισης του Ελληνικού.
  • Να ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση των φορεών και οργανισμών που αυτή την στιγμή στεγάζονται εντός της προς αξιοποίηση έκτασης.
  • Και τέλος να μοιραστούν τα δικαιώματα κυριότητας και εμπράγματα δικαιώματα επί της έκτασης.

Αφάντου

Η αποκρατικοποίηση αφορά την πώληση δύο ακινήτων στην περιοχή της Αφάντου στη Ρόδο για τη μια εκ των οποίων (Γκολφ Αφάντου) έχει πλειοδοτήσει η MA Angeliadis και για την δεύτερη (Νότια Αφάντου) η Τ.Ν. Aegean Sun Investment Limited. Για να κλείσει η συναλλαγή θα πρέπει:

  • Να υλοποιηθεί το Μνημόνιο Συναντίληψης που έχουν υπογράψει το ΤΑΙΠΕΔ με το υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορία Αρχαιοτήτων για τα αρχαία που βρίσκονται εντός των εκτάσεων.
  • Να δημοσιευθεί η διοικητική πράξη παραχώρησης χρήσης αιγιαλού και παραλίας.
  • Και τελος να υπογραφούν οι συμβάσεις.

ΔΕΣΦΑ

Για την πώληση του 66% (31% του ΤΑΙΠΕΔ – 35% των ΕΛΠΕ) του ΔΕΣΦΑ, του οργανισμού δηλαδή που διαχειρίζεται το σύστημα φυσικού αερίου και τον σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της Ρεβυφούσας, θα πρέπει:

  • Να υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές στις 16 Φεβρουαρίου 2018.
  • Να εγκριθεί η συναλλαγή από Ελεγκτικό Συνέδριο
  • Να υπογραφεί η σύμβαση
  • Να εγκριθεί η συμφωνία από τις αρμόδιες Ευρωπαϊκές Αρχές.

ΔΕΠΑ

Για την Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) η οποία ανήκει κατά 65% στο ΤΑΙΠΕ και κατά 35% στα ΕΛΠΕ αναμένεται η αξιολόγησης και η επιλογή της καλύτερης μεθόδου αξιοποίησης. Στη συνέχεια θα επιλεχθούν οι χρηματοικονομικοί και νομικοί σύμβουλοι.

ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ

Για το 11% των μετόχων της ΕΥΔΑΠ που προωθείται προς πώληση αναμένεται η αξιολόγηση από τον χρηματοοικονομικό σύμβουλο των εναλλακτικών επιλογών αξιοποίησης και επιλογή βέλτιστου τρόπου αξιοποίησης. Στη συνέχεια θα πρέπει να αναθεωρηθεί και να επεκταθεί η Σύμβαση Παραχώρησης με το Ελληνικό Δημόσιο αλλά και να καθοριστούν οι τιμολογιακές πολιτικές. Για τη πώληση του 24% της ΕΥΑΘ παραμένουν ανοιχτές οι εκκρεμότητες που ισχύουν και για την ΕΥΔΑΠ.

ΟΛΘ

Η πώληση του 67% του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης έχει μπει σε τροχιά ολοκλήρωσης. Ωστόσο για να μεταβιβαστούν οι μετοχές στην κοινοπραξία Deutsche Invest – Terminal Link – Belterra Investments θα πρέπει:

  • Να εγκριθεί η μεταβίβαση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού
  • Να υπογραφεί η Αναθεωρημένη Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ ΟΛΘ και Ελληνικού Δημοσίου
  • Να κυρωθεί η σύμβαση από τη Βουλή

Οργανισμοί Λιμένος

Περά από τα δύο μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας σε τροχιά αξιοποίησης μπαίνουν και 10 περιφερειακοί λιμένες που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται για τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Ελευσίνας, Λαυρίου, Ραφήνας, Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας, Καβάλας, Βόλου, Πάτρας και Ηρακλείου. Το ΤΑΙΠΕΔ έχει παραλάβει από τους συμβούλους την στρατηγική μελέτη αξιοποίησης και αφού τα ιεραρχήσει και ενδεχομένως ομαδοποιήσει βάσει των αναπτυξιακών τους δυνατοτήτων θα αποφασίσει τους τρόπους αξιοποίησης.

ΕΕΣΣΤΥ (ROSCO)

Μετά από την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σειρά παίρνει η πώληση της εταιρείας τροχαίου υλικού. Ο σχετικός διαγωνισμός έχει πάρει συνεχόμενες παρατάσεις και πλέον η υποβολή δεσμευτικών προσφορών έχει οριστεί για τις 14 Φεβρουαρίου.

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ)

Το ΤΑΙΠΕΔ έχει το 30% των μετοχών του ΔΑΑ και το δικαίωμα να παρατείνει τη διάρκεια της ΣΑΑ για άλλα 20 χρόνια, δηλαδή έως το 2046. Σε πρώτη φάση προχωρά η διαδικασία επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης και θα ακολουθήσει η πώληση του 30%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider