«Φιλικά πυρά» Δραγασάκη κατά του ΣΕΒ

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Φιλικά πυρά» Δραγασάκη κατά του ΣΕΒ

Η διάσταση απόψεων μεταξύ του ΣΕΒ και της κυβέρνησης φάνηκε για άλλη μια φορά στη δημόσια συζήτηση μεταξύ του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκη, του προέδρου του ΣΕΒ Θεόδωρου Φέσσα και του διευθύνοντα συμβούλου της Lamda Development Οδυσσέα Αθανασίου κατά την διάρκεια του Επενδυτικού Συνεδρίου που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών στην Αθήνα.


Ο κ. Δραγασάκης εμφανίστηκε καταρχάς θετικός στις προτάσεις και τα συμπεράσματα τόσο του κ. Φέσσα όσο και του κ. Αθανασίου που προηγήθηκαν λέγοντας ότι πράγματι χρειάζεται μια αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος με την αύξηση της βιομηχανίας και πρόσθεσε ότι πολλά από αυτά που άκουσε στις εισηγήσεις ήδη γίνονται.

Ωστόσο, τάχθηκε κατά της πρότασης του ΣΕΒ περί σύστασης Εθνικού Συμβουλίου Επενδύσεων. «Προσωπικά, και χωρίς να θέλω να προεξοφλήσω την απόφαση του πρωθυπουργού, δεν εμπιστεύομαι και πολύ αυτά τα συμβούλια, τα οποία περισσότερο συμβολικό ρόλο έχουν παρά ουσιαστικό όπως έχει φανεί και από το παρελθόν», τόνισε ο κ. Δραγασάκης. Πρόσθεσε δε ότι προτιμά πρωτοβουλίες όπως η task force για τις μεγάλες επενδύσεις που έχει συσταθεί υπό την επίβλεψη του πρωθυπουργού, η οποία όπως είπε ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό και για το ότι προχωρά η επένδυση στο Ελληνικό.

Σχολιάζοντας τον στόχο περί διπλασιασμού των επενδύσεων που θέτει ο ΣΕΒ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε ότι το θέμα δεν είναι μόνο ποσοτικό. «Όπως φάνηκε και από τα στοιχεία που παρουσιάσατε και πριν από μια δεκαετία είχαμε πολλές επενδύσεις και όμως η οικονομία κατέρρευσε», τόνισε ο κ. Δραγασάκης προσθέτοντας πως το ζητούμενο είναι η κάθε επένδυση να πείθει την οικονομία με αποτελέσματα που μπορεί να έχει και τα οποία πρέπει να μοιράζονται δίκαια. «Έχω το άγχος της σύνθεσης των επενδύσεων είμαι συγκρατημένος στο απόλυτο μέγεθος τους. Πρέπει να δούμε τι επενδύσεις γίνονται και πως γίνονται», υπογράμμισε.

O κ. Δραγασάκης διέκρινε τις επιχειρήσεις σε τρεις κατηγορίες, λέγοντας ότι υπάρχει ο καπιταλισμός της αρπαγής, συνήθως δημόσιων αγαθών, με νομότυπο τρόπο, η επιχειρηματικότητα επιβίωσης με συμπίεση των μισθών, αύξηση του ωραρίου εργασίας και κλοπή της εφορίας, και τέλος η επιχειρηματικότητα που θέλει να κερδίζει επενδύοντας στην τεχνολογία και την προστιθέμενη αξία παράγοντας κέρδη, φόρους και εισοδήματα. Στην Ελλάδα, όπως είπε, η τελευταία κατηγορία είναι μικρή και πρέπει να αυξηθεί. Η πρώτη πρέπει να καταπολεμηθεί και στη δεύτερη να δοθεί μία διέξοδος.

Ερωτώμενος από τον κ. Φέσσα για το τι παρατήρηση θα έκανε στον ΣΕΒ ο κ. Δραγασάκη απάντησε πως ο Σύνδεσμός θα πρέπει να επιλέξει αν θα είναι εργοδοτικός σύνδεσμος ή ιδεολογικός μηχανισμός. «Δεν έχω πρόβλημα με κανένα από τα δύο, αλλά θα πρέπει να αποφασίσει το ένα ή το άλλο», σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας. Παράλληλα, άφησε αιχμές σχετικά με το κατά πόσο ο ΣΕΒ εκπροσωπεί όλες τις επιχειρήσεις της επικράτειας λέγοντας ότι στα περιφερειακά συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα κατά την διάρκεια των κλειστών συσκέψεων που έκανε με τοπικούς επιχειρηματικούς φορείς είχε τελείως διαφορετική αντιμετώπιση απ’ αυτή του «ΣΕΒ Αθηνών και Πάσης Ελλάδος».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider