Τσίπρας: Αφήνουμε πίσω μας το σκοτεινό διάστημα της ύφεσης

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσίπρας: Αφήνουμε πίσω μας το σκοτεινό διάστημα της ύφεσης

Την άποψη πως πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο βήμα του συνεδρίου του ΣΕΠΕ «digital economy forum 2018».

«Επικεντρώνουμε το τελευταίο διάστημα την προσοχή μας σε αυτό που ονομάζουμε growth strategy, στο πλάνο δηλαδή για την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Στόχος της κυβέρνησης όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας είναι «να ανακτήσουμε το χαμένο εισόδημα αφήνοντας πίσω μας το σκοτεινό διάστημα της μακράς ύφεσης, της απαισιοδοξίας και των μειωμένων προσδοκιών».

Όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας «η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού δεν μπορεί να συνεχιστεί». Αναφερθείς στο υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό ο κ. Τσίπρας το χαρακτήρισε ως «σημαντικό κεφάλαιο το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί».

Χάρη στην τεχνολογική αναβάθμιση των παραγωγικών υποδομών της χώρας θα υπάρξουν προφανή οικονομικά οφέλη μέσω της αύξησης της παραγωγικότητας. Παράλληλα βέβαια θα ευνοηθεί και η μετάβαση στο παραγωγικό πρότυπο που χρειαζόμαστε.

Σε μια προσπάθεια να αναλύσει τη «συνθέτη αναπτυξιακή διάσταση της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών» ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «τα οφέλη δεν περιορίζονται μόνο στο οικονομικό πεδίο αλλά σε ένα μεγάλο εύρος εφαρμογών τόσο στην κοινωνική όσο και στην πολιτική ζωή του τόπου».

Αναφερθείς στην Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική 2016-2021, ο πρωθυπουργός απαρίθμησε και ανέλυσε τέσσερα «εμβληματικά» όπως τα χαρακτήρισε, έργα που υλοποιούνται αυτό το διάστημα και με τα οποία η Ελλάδα εντάσσεται στον παγκόσμιο ψηφιακό χάρτη δημοκρατικοποιώντας την πρόσβαση στον ψηφιακό κόσμο για όλους τους πολίτες.

«Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία έχουν σχεδιάσει τα παρακάτω έργα, οι προκηρύξεις των οποίων έχουν ήδη ανεβεί στη διαβούλευση και θα έχουν ανάδοχο εντός του έτους.

Πρόκειται για :

α) τη δημιουργία μίας κεντρικής υποδομής ανταλλαγής εγγράφων μεταξύ των φορέων του δημοσίου με χρήση ηλεκτρονικών υπογραφών που στην ουσία εκσυγχρονίζει τη λειτουργία όλων των Υπουργείων και των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, καταργεί το χαρτί για να το πω απλοϊκά και κατανοητά, μειώνει την γραφειοκρατία και ενισχύει τη διαφάνεια προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων. Η χρηματοδότηση του έργου, ύψους 22,5 εκατ. ευρώ, θα προέλθει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και θα εφαρμοστεί στους 22.000 φορείς του Δημοσίου μέχρι το τέλος του 2018. Αναμένεται δε να επιφέρει –εκτός από απλοποίηση των διαδικασιών- και ετήσια εξοικονόμηση για τα δημόσια οικονομικά της τάξης των 400 εκατ. ευρώ.

β) το έργο της «ευφυούς γεωργίας» που με την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών όπως το διαδίκτυο των πραγμάτων και οι Διαστημικές Τεχνολογίες, εξοικονομεί κόστη για τον αγρότη και βελτιώνει το αγροτικό προϊόν, με εξατομικευμένες πληροφορίες για την κάθε καλλιέργεια που θα λαμβάνει ο αγρότης. H χρηματοδότησή του – όπως εγκρίθηκε από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης – θα ανέλθει σε 33,5 εκατ. ευρώ.

γ) την ενίσχυση της διαφάνειας στην κυκλοφορία των εντύπων, τη δημιουργία συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού και τη δημιουργία αξιόπιστων στοιχείων για την κυκλοφορία των εντύπων με το έργο για το Barcode, (τον γραμμωτό κώδικα). Με την εφαρμογή του Barcode, τελειώνουν τα «καπέλα» στον Τύπο και γίνεται πιο διαφανής και ουσιαστική η διανομή της δημόσιας διαφήμισης στα έντυπα. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ζητούσαν και οι ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες επίσης θέλουν να κάνουν ορθή κατανομή των διαφημιστικών τους κονδυλίων.

δ) Στο ποδόσφαιρο για την εφαρμογή του VAR στα ελληνικά γήπεδα που υποστηρίζει τη λήψη αποφάσεων από τους διαιτητές ποδοσφαιρικών αγώνων και ενισχύσει την αξιοπιστία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Επίσης στον σχεδιασμό για το 2018, εντάσσεται η προκήρυξη έργων που θα εκσυγχρονίσουν τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων και του κράτους και σε άλλους τομείς με έργα, όπως:

1) το ψηφιακό Γενικό Εμπορικό Μητρώο, που επιτρέπει την αυτοματοποίηση παροχής δικαιολογητικών (web services) και την κατάθεση ισολογισμών με ψηφιακές υπογραφές, με παροχή δωρεάν 130.000 Ψηφιακών Υπογραφών προς επιχειρήσεις που υποβάλλουν ισολογισμούς

και

2) Υπηρεσίες Τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά́ καταστήματα, με ανάπτυξη δημοσίων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο (Wi-Fi hotspots) στα Ελληνικά Δικαστήρια και παροχή Υπηρεσιών ενημέρωσης πολιτών της πορείας των πινακίων και των εκθεμάτων των Δικαστηρίων (“Ηλεκτρονικό Πινάκιο”) μέσα από έξυπνες συσκευές.

Όπως εξήγησε ο κ. Τσίπρας «με την υλοποίηση των έργων αυτών θα γίνει αντιληπτό στους πολίτες ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός αγγίζει όλες τις πτυχές της καθημερινότητάς τους. Όλες οι συνδιαλλαγές πολιτών και επιχειρήσεων με το κράτος θα γίνονται από μία πύλη, απλά και γρήγορα, από το σπίτι ή το γραφείο τους μέσω κινητού ή tablet. Επιπλεον, όπως είπε, η νέα ψηφιακή πύλη θα δείχνει το νέο πρόσωπο του δημόσιου τομέα: Σύγχρονο και ευέλικτο στη βάση της διαλειτουργικότητας όλων των πληροφοριακών συστημάτων του Δημοσίου».

«Η χώρα μας, μετά από 8 δύσκολα χρόνια, εξάρτησης και εξωτερικού έλεγχου αξιώνει την ανάκτηση της αυτοδυναμίας της. Έχουμε δημιουργήσει τις συνθήκες για την επιστροφή σε διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης και την σταδιακή πτώση της ανεργίας. Πείσαμε ότι μπορούμε να ισορροπήσουμε τα δημόσια οικονομικά της χώρας και να εφαρμόσουμε βαθιές μεταρρυθμίσεις, αλλά κυρίως πείσαμε ότι μπορούμε, ως χώρα, να αλλάξουμε νοοτροπία», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider