AFI: Ο οργανισμός που «μικρο-χρηματοδοτεί» επιχειρηματικές ευκαιρίες

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
AFI: Ο οργανισμός που «μικρο-χρηματοδοτεί» επιχειρηματικές ευκαιρίες

Στην Ευρώπη είναι ένας αναγνωρισμένος θεσμός, ο οποίος έχει δώσει την ευκαιρία σε πολλούς νέους και υφιστάμενους μικρούς επιχειρηματίες να κάνουν πραγματικότητα τα όνειρά τους. Ο λόγος για τις μικροπιστώσεις (microfinance), ένα «εργαλείο» που προβλέπεται να θεσμοθετηθεί άμεσα και στην Ελλάδα, αλλά το οποίο είναι πραγματικότητα στη χώρα μας εδώ και τρία χρόνια μέσω της Action Finance Initiative (AFI).

H AFI είναι ένας οργανισμός που «μικρο-χρηματοδοτεί», σε συνεργασία με την Eurobank και την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, επιχειρηματίες και μικρές επιχειρήσεις με ποσά έως 12.500 ευρώ. Έτσι για παράδειγμα μπορεί να ωφεληθεί ένας νέος επιχειρηματίας που χρειάζεται χρήματα για να εξοπλίσει το κατάστημά του, ένας γεωργός που πρέπει να πάρει σπόρους για μια καινούργια καλλιέργεια και μια μικρή βιοτεχνία που θέλει να εξάγει τα προϊόντα της στο εξωτερικό.

«Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στη φύση της δραστηριότητας που χρηματοδοτούμε», σημειώνει στο insider.gr η Αναστασία Τσίλογλου, γενική διευθύντρια της AFΙ. «Έχουμε χρηματοδοτήσει επιχειρηματικές ιδέες όλων των ειδών. Από πτηνοτρόφους και εμπόρους μέχρι υδραυλικούς και από μικροεμπόρους σε λαϊκές έως εφαρμογές για κινητά».

Οι μικροχρηματοδοτήσεις είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια στην Δυτική (σε όλη την) Ευρώπη με αποδεδειγμένο κοινωνικό αντίκτυπο καθώς δίνει την δυνατότητα σε ανθρώπους που κανονικά δεν διαθέτουν τους απαραίτητους πόρους, να ξεκινήσουν την δικιά τους μικρή επιχείρηση και κατ’ επέκταση τη δική τους θέση εργασίας μέσω της αυτοαπασχόλησης. «Αυτός είναι και ο στόχος μας. Να βοηθήσουμε ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση στον παραδοσιακό τραπεζικό δανεισμό. Απευθύνονται σε εμάς νέοι που θέλουν να κάνουν το πρώτο τους επιχειρηματικό βήμα αλλά και μεγαλύτεροι σε ηλικία που έμειναν άνεργοι και στρέφονται στην αυτοαπασχόληση αξιοποιώντας την εμπειρία που έχουν», τονίζει η κυρία Τσίλογλου.


Μικροπιστώσεις που αλλάζουν ζωές

Τα αποτελέσματα ενός οργανισμού που λειτουργεί ουσιαστικά μόνος του και χωρίς να υπάρχει υποστηρικτικό θεσμικό πλαίσιο (αφού ακόμη ετοιμάζεται) είναι εντυπωσιακά: Μέσα σε τρία χρόνια λειτουργίας η AFI έχει διαθέσει σχεδόν 1,3 εκατ. ευρώ υποστηρίζοντας 155 εταιρείες, οι οποίες έχουν δημιουργήσει 294 νέες θέσεις εργασίας.

Μάλιστα, το 50% των υποστηριζόμενων projects τα διαχειρίζονται πρώην άνεργοι. Το 23% των υποστηριζόμενων ενεργειών αφορά νεανική επιχειρηματικότητα από άτομα μικρότερα των 30 ετών και το 38% από γυναίκες. Το ένα τέταρτο των μικροπιστώσεων που έχουν δοθεί αφορά εξαγωγικές δραστηριότητες.

Τα κριτήρια και η διαδικασία

Η AFI χρηματοδοτεί και αρχικές επενδύσεις για νέες εταιρείες αλλά και επενδύσεις επέκτασης υφιστάμενων επιχειρήσεων. Το ποσό της πίστωσης φθάνει έως και τα 12.500 ευρώ ωστόσο για να εγκριθεί μια μικροπίστωση θα πρέπει να καλύπτει κάποια κριτήρια:

Κατά πρώτον θα πρέπει το επιχειρηματικό πλάνο να μην ξεπερνάει τα 25.000 ευρώ. «Θέλουμε να χρηματοδοτούμε άτομα και ιδέες που πραγματικά μας έχουν ανάγκη. Τα χρήματα αυτά πρέπει να κάνουν την διαφορά και για αυτό δεν δίνουμε μικροπιστώσεις σε μεγάλα επιχειρηματικά σχέδια», αναφέρει η κυρία Τσίλογλου.

Όπως εξηγεί στο insider.gr η γενική διευθύντρια της AFI η διαδικασία είναι απλή, και ξεκινάει με ένα ραντεβού: «Ο ενδιαφερόμενος κλείνει ραντεβού για να έρθει σε μια από τις ενημερωτικές παρουσιάσεις που πραγματοποιούμε τακτικά στα γραφεία μας. Εκεί αφενός ενημερώνεται για το πως λειτουργούμε και τι κάνουμε και αφετέρου αξιολογείται για το εάν πληροί τα αρχικά κριτήρια επιλεξιμότητας».

Με την δεύτερη φάση ξεκινάει η πραγματική δουλειά. «Σε επόμενη συνάντηση εξετάζεται πιο διεξοδικά η επιχειρηματική ιδέα και αναλύονται οι ανάγκες που μπορεί να έχει αυτή αλλά και το προσωπικό προφίλ του επιχειρηματία», σημειώνει η κυρία Τσίλογλου τονίζοντας ότι ο παράγων άνθρωπος είναι πολύ σημαντικός. «Έχει σημασία σε ποιον δίνουμε μικροπίστωση και για αυτό φροντίζουμε πέρα από την οικονομική βοήθεια να προσφέρουμε και δωρεάν υπηρεσίες επιχειρηματικής συμβουλευτικής σε όποια κενά μπορεί να έχει ο ενδιαφερόμενος. Παράλληλα διαθέτουμε ένα ευρύ δίκτυο εθελοντών – συνεργατών που εκπαιδεύουν τους υποψηφίους σε επιχειρηματικές δεξιότητες».

Στα διαδικαστικά για να δοθεί το δάνειο θα πρέπει: Να υπάρχει επιχείρηση (ΑΕ-ΕΠΕ-ΟΕ-ΙΚΕ-ΚΟΙΝΣΕΠ, ΚΟΙΣΠΕ, ΜΚΟ, ελεύθεροι επαγγελματίες, ατομική επιχείρηση) στην οποία ο ενδιαφερόμενος να έχει την πλειοψηφία των μετοχών και η δραστηριότητα της να είναι νόμιμη.

Ακόμη, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να έχει εγγυητή που θα βοηθάει στην αποπληρωμή της μικροπίστωσης, μόνο εάν ο επιχειρηματίας αντιμετωπίσει δυσκολία πληρωμής. Η εγγύηση αφορά το 50% της συνολικής αξίας του δανείου, αλλά έχει όριο τα 3.000 ευρώ. Ο εγγυητής υπογράφει την εγγύηση με την AFI.

Τα επόμενα βήματα

Η AFI ατενίζει με αισιοδοξία το 2018. Ήδη πριν από μερικούς μήνες ξεκίνησε την δραστηριοποίησή της στην Θεσσαλονίκη, ανοίγοντας γραφείο εκεί. Για φέτος στοχεύει να δώσει περισσότερα από 100 δάνεια και να επεκτείνει τη δραστηριότητά της στην Κρήτη μέσω «χειρουργικών» τοποθετήσεων.

Ακόμη τα στελέχη του οργανισμού αναμένουν το νέο θεσμικό πλαίσιο που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομίας το οποίο αναμένεται ότι θα τους δίνει τη δυνατότητα να παρέχουν απευθείας χρηματοδοτήσεις. «Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη η οποία θα μας επιτρέψει να βοηθήσουμε ακόμη περισσότερο κόσμο αφού οι τράπεζες, πάρα την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε μαζί τους, λόγω των κανονισμών που πρέπει να ακολουθήσουν θέτουν περιορισμούς», λέει η κ. Τσίλογλου.

Η «ταυτότητα» της AFI

H Action Finance Initiative είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία με ιδρυτικούς εταίρους την ActionAid Hellas και την γαλλική οργάνωση ADIE, η οποία διαθέτει πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας στις μικροπιστώσεις.

Οι χρηματοδότες των λειτουργικών εξόδων του οργανισμού είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Ίδρυμα Μποδοσάκη, το Trafigura Foundation, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, καθώς και ιδιώτες-φιλάνθρωποι στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η ρευστότητα για τα μικροδάνεια προέρχεται από τους τραπεζικούς στρατηγικούς συνεργάτες της AFI, την Eurobank και την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα.

Δείτε στο gallery περιπτώσεις επιχειρηματιών που υποστηρίχθηκαν από την AFI

AFI: Ο οργανισμός που «μικρο-χρηματοδοτεί» επιχειρηματικές ευκαιρίες
AFI: Ο οργανισμός που «μικρο-χρηματοδοτεί» επιχειρηματικές ευκαιρίες
AFI: Ο οργανισμός που «μικρο-χρηματοδοτεί» επιχειρηματικές ευκαιρίες
AFI: Ο οργανισμός που «μικρο-χρηματοδοτεί» επιχειρηματικές ευκαιρίες
AFI: Ο οργανισμός που «μικρο-χρηματοδοτεί» επιχειρηματικές ευκαιρίες

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider