Κόκκινα δάνεια και ασφαλιστικό στο μενού των δανειστών

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κόκκινα δάνεια και ασφαλιστικό στο μενού των δανειστών

Επισκόπηση των σημαντικότερων θεμάτων της αξιολόγησης και προγραμματισμό εργασιών για τις επόμενες ημέρες θα κάνουν την Τετάρτη στις 2 το μεσημέρι οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης με τους Delia Velculescu, Declan Costello, Rasmus Rüffer και Nicola Giammarioli παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη.

Σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό οι Θεσμοί θα παραμείνουν στην Αθήνα έως τις 18 Μαρτίου ή το αργότερο έως τις 24 Μαρτίου εφόσον χρειαστεί και εν συνεχεία θα επιστρέψουν στις έδρες τους για το Πάσχα των Καθολικών (27 Μαρτίου). Οι επικεφαλής των κλιμακίων αναμένεται να επανέλθουν στην Αθήνα μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ που είναι προγραμματισμένη για το διάστημα 15-17 Απριλίου. Στόχος όλων των εμπλεκομένων πλευρών είναι το Eurogroup της 22ας Απριλίου να σφραγίσει τη συμφωνία της Ελλάδος με τους θεσμούς, διαπιστώνοντας την επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ωστόσο, το πόσο γρήγορα θα τρέξει η αξιολόγηση θα εξαρτηθεί από την ελληνική πλευρά, κάτι που ξεκαθάρισε την Τρίτη ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Valdis Dombrovskis ο οποίος δήλωσε πως δεν υπάρχει προκαθορισμένη διορία ολοκλήρωσης των συζητήσεων και πως οι θεσμοί δεν μπορούν να κινηθούν πιο γρήγορα από τις ελληνικές Αρχές.

Η πλέον κρίσιμη συνάντηση της εβδομάδας θεωρείται αυτή που θα έχει την Πέμπτη ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος με τα στελέχη των Θεσμών. Στο επίκεντρο θα βρεθεί η «προσωπική διαφορά», δηλαδή η διαφορά μεταξύ του ύψους της σύνταξης κάθε ασφαλισμένου με βάση τα σημερινά ποσοστά αναπλήρωσης και του ύψους της σύνταξης που θα προκύψει, με βάση τα νέα χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης.

Οι δανειστές αξιώνουν μειώσεις πέραν των «κόκκινων γραμμών» και κυρίως περικοπές στις υφιστάμενες συντάξεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να θέσει πλαφόν στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης (αν αυτό γίνει στα 1.800 ευρώ, εξοικονομούνται 300 εκατ. ευρώ περίπου), επιπλέον των μειώσεων στις επικουρικές.

Η καθιέρωση χαμηλότερης εθνικής σύνταξης για ασφάλιση κάτω των 20 ετών, οι οριζόντιες μειώσεις 5% σε επικουρικές συντάξεις, οι μειώσεις 20%-50% στα εφάπαξ και στα μερίσματα, η μείωση του ανώτατου πλαφόν της κύριας σύνταξης κάτω των 2.000 ευρώ από 2.773 ευρώ που είναι σήμερα και για το «άθροισμα» των συντάξεων στις 3.072 ευρώ, όπως και η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, αποτελούν ορισμένα από τα μέτρα- διορθώσεις στο αρχικό κείμενο Κατρούγκαλου, τις οποίες προωθεί το υπουργείο Εργασίας.

Κρίσιμο θέμα είναι και η πώληση των κόκκινων δανείων, καθώς Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζητούν την πώληση επιχειρηματικών, καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων και απορρίπτουν τις προτάσεις της κυβέρνησης που έχουν ως στόχο την διατήρηση της πρώτης κατοικίας εκτός του πλαισίου πώλησης.

Μπορεί η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος να καταρτίζουν από κοινού προτάσεις για τη διαχείριση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να έχουν συγκροτήσει κοινή επιτροπή για τον συντονισμό για την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου, ωστόσο το ΔΝΤ θέλει άμεσες παρεμβάσεις, καθώς η δυνατότητά των τραπεζών για νέες χρηματοδοτήσεις εμποδίζεται σήμερα από τα κόκκινα δάνεια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider