Η ανάπτυξη της Ελλάδας ανησυχεί τους επενδυτές, όχι τα πλεονάσματα

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η ανάπτυξη της Ελλάδας ανησυχεί τους επενδυτές, όχι τα πλεονάσματα

Στις τεχνικές παραμέτρους της συμφωνίας του Eurogroup για την Ελλάδα, αλλά και σε ζητήματα σχετικά με τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας μας επικεντρώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η προσοχή των επενδυτών στις συναντήσεις που είχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης στη Νέα Υόρκη.

Οι εκπρόσωποι επενδυτικών οίκων και funds, νεαροί κυρίως στην ηλικία, έθεσαν στους Έλληνες υπουργούς ερωτήματα σχετικά με το πώς διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μεσοπρόθεσμα και πως διαμορφώνεται ο καθαρός ορίζοντας για επενδύσεις σε ελληνικό χρέος σε βάθος δεκαπενταετίας.

Σύμφωνα με παρευρισκομένους οι επενδυτές δεν έδειξαν ιδιαίτερη αγωνία για τα πρωτογενή πλεονάσματα, κάτι που εν πολλοίς οφείλεται στο ότι η Ελλάδα ήδη έχει αποδείξει πως μπορεί να πετύχει τις δημοσιονομικές επιδόσεις που της θέτουν.

«Υπάρχει ένα συντριπτικό επιχείρημα. Εάν έχεις πρωτογενές πλεόνασμα 1% και πρέπει να πας στο 3,5% αυτή είναι μια διαδικασία που πονάει και τραβάει την προσοχή των επενδυτών. Όταν όμως είσαι στο 3,5% και αναπτύσσεσαι διαρκώς, τότε δημιουργείς δημοσιονομικό χώρο και δεν αφαιρείς και αυτά είναι καλά νέα για τους επενδυτές», δήλωσε στο insider.gr πηγή που παρακολουθεί τις συναντήσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας στις ΗΠΑ.

Στη βάση αυτή μεγαλύτερη ανησυχία δείχνουν οι επενδυτές για τη συνέχιση της ανάπτυξης, καθώς θεωρούν πως χωρίς μια επενδυτική έκρηξη και χωρίς να καλυφθεί το επενδυτικό κενό των 100 δισ. ευρώ που ταλανίζει σήμερα την Ελλάδα, η χώρα θα εγκλωβιστεί σε ισχνούς ρυθμούς ανάπτυξης και θα μειωθεί η ικανότητα της να δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο.

Πάντως, ένα από τα θετικά σημάδια που διαφάνηκαν στις συναντήσεις των κ.κ. Τσακαλώτου και Χουλιαράκη στη Νέα Υόρκη είναι πως οι επενδυτές θεωρούν πως η χώρα έχει ξεπεράσει τη λαϊκιστική της περίοδο και υπάρχει μεγαλύτερη συναίνεση στις μεταρρυθμίσεις. Για τους επενδυτές, αν η Νέα Δημοκρατία έλθει στην εξουσία, θα ήταν πιο φιλική προς τις αγορές και τις επιχειρήσεις, την ώρα όμως που και ο ΣΥΡΙΖΑ δύσκολα θα μπορούσε να επιστρέψει σε ακραίες λαϊκιστικές πολιτικές.

Σήμερα οι Τσακαλώτος και Χουλιαράκης θα μεταβούν στη Βοστόνη για συναντήσεις με επενδυτικές φίρμες της Μασαχουσέτης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider