Στο υπουργείο Άμυνας παραμένει ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός Στρατού

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στο υπουργείο Άμυνας παραμένει ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός Στρατού

Τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και άλλες διατάξεις», προβλέπει πως η εποπτεία του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Μόνιμων Αξιωματικών Ελληνικού Στρατού (ΟΣΜΑΕΣ), η οποία κανονικά θα έπρεπε στις 28 Ιουλίου να περάσει στο υπουργείο Οικονομικών, τελικώς θα παραμείνει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και θα εξακολουθεί να διέπεται μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2019 από την διατάξεις του νόμου 564/1978.

Κατά την ίδια τροπολογία, το διοικητικό συμβούλιο του ΟΣΜΑΕΣ οφείλει μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2019 να εναρμονίσει το καταστατικό λειτουργίας του σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 39 του νόμου 4030/2011 που διέπουν τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, σε αντίθετη περίπτωση ο εν λόγω συνεταιρισμός θα διαλυθεί αυτοδίκαια. Στην ίδια βάση ορίζεται ότι η εποπτεία του ΟΣΜΑΕΣ θα περιέλθει αυτοδίκαια στο υπουργείο Οικονομικών με την κατάθεση του καταστατικού στο οικείο μητρώου του αρμόδιου κατά τόπο Ειρηνοδικείου.

Η εναρμόνιση του ΟΣΜΑΕΣ με το νόμο 4030/2011 έχει λάβει πολλαπλές παρατάσεις διότι έχει αποδειχθεί εξαιρετικά περίπλοκη και έχει φέρει αντιμέτωπη την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με απογοητευμένους οικιστές και οικοπεδούχους.

Με το νόμο 4030/2011 ο ΟΣΜΑΕΣ ο οποίος σήμερα έχει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα θα υπαχθεί στους Αστικούς Συνεταιρισμούς οι όποιοι έχουν εμπορικό χαρακτήρα. Αυτό σημαίνει πως ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός Μόνιμων Αξιωματικών Ελληνικού Στρατού θα βρεθεί αντιμέτωπος με ένα εντελώς νέο πλαίσιο που προβλέπει νέες αυξημένες υποχρεώσεις. Ο ΟΣΜΑΕΣ ως Αστικός Συνεταιρισμός θα έχει αυξημένη φορολογία και ειδικές υποχρεώσεις, νέο τρόπο λήψης αποφάσεων από τις Γενικές Συνελεύσεις των μελών –οικιστών, η διοίκηση – διαχείρισή του δεν θα γίνεται από ενεργεία στρατιωτικούς και πάνω από όλα θα πρέπει να διευθετήσει τις μεγάλες οφειλές του.

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού έχει κάνει κάποια βήματα ώστε να προετοιμάσει τον ΟΣΜΑΕΣ για την επόμενη ημέρα, ωστόσο κρίθηκε πως αυτό θα απαιτήσει πρόσθετο χρόνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider