Τι χάνει στο μέτωπο του χρέους η Ελλάδα εάν δεν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι χάνει στο μέτωπο του χρέους η Ελλάδα εάν δεν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις

Το μήνυμα που απηύθυνε χθες ο Γενικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ πως η εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που αποφάσισε το Eurogroup στις 21 Ιουνίου θα εξαρτηθεί από τη μεταρρυθμιστική στόχευση της Ελλάδος είναι κάτι που δείχνει ξεκάθαρα πως η απομείωση του χρέους δεν είναι μια διαδικασία «εφάπαξ και άνευ όρων».

Η Ελλάδα λοιπόν πρέπει να μείνει συνεπής στα όσα έχει συμφωνήσει με την ευρωζώνη διαφορετικά θα κινδυνεύσει να βρεθεί χωρίς το δίχτυ προστασίας της ζώνης του ευρώ. Τι θα σήμαινε αυτό;

-Ότι οι ετήσιες ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος κατά μέσο όρο δεν θα διαμορφώνονταν στο 10,6% του ΑΕΠ την περίοδο 2018-2032, αλλά πολύ υψηλότερα.

-Ότι ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ δεν θα μειωνόταν στο 128% του ΑΕΠ το 2032, που είναι σήμερα το βασικό σενάριο, αλλά θα βρισκόταν κοντά στο 134% του ΑΕΠ.

-Ότι η Ελλάδα δεν θα λάμβανε στο διάστημα 2018-2022 τα κέρδη των Ευρωπαϊκών Κεντρικών Τραπεζών από τα ελληνικά ομολόγα (SMP / ANFA) ύψους 4,8 δισ. ευρώ.

-Ότι δεν θα ίσχυε η κατάργηση του «επιτοκιακού πέναλτι» (step-up interest rate margin) από τα δάνεια του EFSF που σήμερα οδηγεί στην εξοικονόμηση 200 εκατ. ευρώ ετησίως.

-Ότι η Ελλάδα δεν θα προστατευόταν από τον επιτοκιακό κίνδυνο μέσω συμφωνιών ανταλλαγής επιτοκίων.

-Ότι η Ελλάδα θα έχανε τη «ρήτρα ραντεβού» ( rendez-vous clause) για νέα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους το 2032.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider