Μεγάλες πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μεγάλες πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα

Πιέσεις εκδηλώνονται στα ελληνικά ομόλογα εν μέσω αρνητικού κλίματος στις διεθνείς αγορές και στον απόηχο της απόφασης της Τράπεζας της Αγγλίας να αυξήσει τα επιτόκια της στερλίνας.

Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 4,1%, ήτοι 2% υψηλότερα σε σχέση με χθες, ενώ η απόδοση του πενταετούς ομολόγου είναι στο 3,1% σχεδόν 4% πιο ψηλά από τη συνεδρίαση της Τετάρτης.

Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι οι διαβεβαιώσεις του ΔΝΤ πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο έως το 2038 δεν καθησυχάζουν τις αγορές που θεωρούν ότι οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα είναι πολλές και ότι χώρα επηρεάζεται άμεσα από το διεθνές περιβάλλον.

Μια μεγάλη πηγή ανησυχίας είναι και τα προεξοφλητικά επιτόκια τα οποία έχει χρησιμοποιήσει το ΔΝΤ στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους τα οποία δείχνουν ότι μεσοπρόθεσμα το κόστος δανεισμού της χώρας θα ξεπερνά το 5% σε μέσα επίπεδα.

Αυτή η εκτίμηση επιδρά και στο βραχυπρόθεσμο κόστους δανεισμού της χώρας, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα τουλάχιστον για τους επόμενους 24 μήνες έχει διασφαλισμένες χρηματοδοτικές ανάγκες μέσω του ταμειακού «μαξιλαριού» των 24 δις ευρώ, αλλά και του μεγάλου αποθέματος ρευστότητας που έχει σχηματίσει η κυβέρνηση από τα ρευστά διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider