Γιατί οι επενδυτές εξακολουθούν να φοβούνται τα ελληνικά ομόλογα

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Γιατί οι επενδυτές εξακολουθούν να φοβούνται τα ελληνικά ομόλογα

Η άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων αποτυπώνει το επιφυλακτικό κλίμα που ακόμα κυριαρχεί στις αγορές απέναντι στην Ελλάδα, το πόσο βαρύτητα έχει για τους επενδυτές η θέση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, αλλά και το πόσο επηρεάζεται η χώρα μας από τις εξελίξεις στην Ιταλία και την ευρωπαϊκή Περιφέρεια.

Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έσπασε το φράγμα του 4% έπειτα από έναν μήνα και σκαρφάλωσε ακόμα και στο 4,040%, με άνοδο της τάξης του 2,02% από προχθές, ενώ πάνω από το 3% και στο 3,130% βρέθηκε η απόδοση του 5ετούς, με άνοδο 3,71% από την προηγούμενη ημέρα. Το ελληνικό spread στο δεκαετές διαμορφώνεται στις 359 μονάδες βάσης και το spread στο επταετές στις 347 μονάδες βάσης.

Το γεγονός πάντως ότι το κόστος δανεισμού του Δημοσίου επανήλθε πάνω από το επίπεδο του 4% προκαλεί ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς λίγες μόλις εβδομάδες πριν από τη λήξη του προγράμματος τα ελληνικά ομόλογα αποδεικνύουν ότι είναι εξαιρετικά ευάλωτα σε οποιαδήποτε αναταραχή, πόσω μάλλον αν συμβεί κάποιο απρόσμενο περιστατικό που θα επηρεάζει ευθέως την ελληνική οικονομία.

Η πίεση στα ελληνικά ομόλογα δικαιολογείται σε μεγάλο βαθμό και από την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Η πρόβλεψη του ΔΝΤ, που αναφέρει ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα παραμείνουν εγκλωβισμένες σε επίπεδα μεταξύ 5% και 6% για τις επόμενες δεκαετίες, προκάλεσε αντιδράσεις, όμως οι ελληνικές Αρχές έχουν πλέον συνηθίσει τις υπερβολικές, πολλές φορές, εκτιμήσεις του.

Σε υψηλό πέντε εβδομάδων κινήθηκε χθες η απόδοση των ιταλικών τίτλων καθώς φαίνεται να επανέρχονται οι ανησυχίες για εντάσεις στον νέο κυβερνητικό συνασπισμό της Ιταλίας. Όμως, την ίδια ώρα, η απόδοση του γερμανικού ομολόγου υποχωρούσε καθώς οι επενδυτές αναζητούν και πάλι ασφαλή καταφύγια λόγω της κλιμάκωσης της εμπορικής έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider