Στα 2,7 δισ. ευρώ τα «φέσια» του Δημοσίου στους ιδιώτες

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στα 2,7 δισ. ευρώ τα «φέσια» του Δημοσίου στους ιδιώτες

Υποχώρησαν στα τέλη Ιουνίου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Συγκεκριμένε οι οφειλές του κράτους προς ιδιώτες διαμορφώθηκαν στα 2,7 δισ. ευρώ μειωμένες κατά 255 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Μάιο, οπότε άγγιζαν τα 3 δισ. ευρώ.

Τα φέσια των υπουργείων, των ΟΤΑ, των ασφαλιστικών ταμείων, των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ προς τους ιδιώτες μειώθηκαν τον Ιούνιο κατά 372 εκατ. ευρώ στα 2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου αυξήθηκαν κατά 117 εκατ. ευρώ, στα 706 εκατ ευρώ.

Οι επιστροφές που σχετίζονται με άμεσους φόρους από τα 372 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν στα 445 εκατ. ευρώ, ενώ στους έμμεσους φόρους από τα 66 εκατ. ευρώ έφτασε στα 117 εκατ. ευρώ.

Με τους ρυθμούς με τους οποίους εξοφλεί σήμερα το Δημόσιο τις υποχρεώσεις του θα απαιτηθούν περίπου πέντε μήνες για να εξοφληθούν τα σχετικά «φέσια». Πάντως στα μέσα Ιουνίου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης εξέδωσε δύο αποφάσεις σύμφωνα με τις οποίες το πρόγραμμα έκτακτης επιχορήγησης για την εκκαθάριση ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου, αλλά και την εκκαθάριση εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης θα ολοκληρωθεί στις 31 Αυγούστου 2018.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider