Παραμένει το χάσμα κυβέρνησης – Θεσμών για τα κόκκινα δάνεια

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παραμένει το χάσμα κυβέρνησης – Θεσμών για τα κόκκινα δάνεια

Αγκάθι παραμένει το θέμα των κόκκινων δανείων για την κυβέρνηση, με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Στη συνάντηση που ξεκίνησε λίγο πριν τις 8 μμ και ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης ανάμεσα στον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και τους εκπροσώπους των θεσμών δεν επετεύχθη τελικά συμφωνία καθώς αγκάθι παραμένει το θέμα της πώλησης των δάνειων που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία αν και όπως δήλωσε ο υπουργός υπάρχει μικρή προσέγγιση των δυο πλευρών. «Έχουμε ακόμα μεγάλη απόσταση. Υπάρχει δρόμος ακόμα, είναι πολλά τα ανοικτά ζητήματα κυρίως για τα δάνεια των μικρομεσαίων και τα καταναλωτικά δάνεια», εξήγησε ο κ. Σταθάκης.

Όπως προκύπτει από πληροφορίες, τα θέματα παραμένουν ακόμη ανοικτά στο τραπέζι και θα συζητηθούν και πάλι σε νέα συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη. Μεταξύ των ζητημάτων που εξετάστηκαν πάντως στη συνάντηση της Τρίτης ήταν και οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν και στο καθεστώς λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης των κόκκινων δανείων και συγκεκριμένα να αποσαφηνιστεί το καθεστώς φορολόγησης των εταιρειών διαχείρισης δηλαδή αν θα φορολογούνται ως τράπεζες ή ως εταιρείες. Επιπλέον πως θα εγγράφονται από τις τράπεζες τα ποσά του δανείου που θα διαγράφονται από τις τράπεζες.

Για τα θέματα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, υπήρξε συμφωνία χωρίς όμως να διευκρινίζεται προς ποια κατεύθυνση. Πάντως υπογράμμισε ότι οι εταιρείες διαχείρισης που θα πάρουν κόκκινα δάνεια θα είναι μόνο όσες έχουν έδρα την Ελλάδα και θα διέπονται από το ελληνικό δίκαιο.

Κανένα σχόλιο ωστόσο δεν έκανε ο υπουργός, μετά το τέλος της συνάντησης με τους Θεσμούς, για το ενδεχόμενο πώλησης και εξυπηρετούμενων δανείων σε εταιρείες διαχείρισης μαζί με τα κόκκινα δάνεια.

Πάντως, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομίας, η κυβέρνηση θα προσέλθει στη διαπραγμάτευση την ερχόμενη Πέμπτη με βάση τις προτάσεις της που προβλέπουν διατήρηση του καθεστώτος προστασίας των δανείων πρώτης κατοικίας καθώς και διατήρηση της προστασίας των μικρομεσαίων επιχειρηματικών δανείων με όρια τα 500.000 ευρώ των επαγγελματιών με δάνεια έως 250.000 ευρώ και τα καταναλωτικά δάνεια με όριο τα 20.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider