«Οδικός χάρτης» για τις αγορές το Μεσοπρόθεσμο 2019 – 2022

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Οδικός χάρτης» για τις αγορές το Μεσοπρόθεσμο 2019 – 2022

Στο «τέταρτο Μνημόνιο» που ψήφισε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ την άνοιξη του 2017 περιγράφηκαν όλες οι πολιτικές στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει η Ελλάδα έως το 2022. Αυτό είναι και ο «οδικός χάρτης» για τις αγορές, οι οποίες προσδοκούν πως θα εφαρμοστεί χωρίς παρεκκλίσεις το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019 – 2022, το οποίο ενσωματώνει πρόσθετα μέτρα συνολικού ύψους 5,118 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 3 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τις περικοπές στις συντάξεις και τα 2 δισ. ευρώ από τη μείωση του αφορολογήτου. Και έως και σήμερα οι δύο αυτές παρεμβάσεις θεωρούνται κομβικές για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ.

Αλλά οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης δεν σταματούν εκεί. Για παράδειγμα το κονδύλι μισθών του Δημοσίου θα πρέπει να παραμείνει παγωμένο στα επίπεδα του 2018 έως και το 2022. Οι προσλήψεις συμβασιούχων στο Δημόσιο δεν θα πρέπει να αυξηθούν έως και το 2022. Του χρόνου θα πρέπει να υλοποιηθούν αποκρατικοποιήσεις ύψους 1 δισ. ευρώ και νωρίτερα να έχουν μπει οι μπουλντόζες στο Ελληνικό. Όλα αυτά είναι ζητήματα που βρίσκονται στο ραντάρ των αγορών και η κυβέρνηση το γνωρίζει.

Άλλωστε τόσο σε ανώτατο επίπεδο, όσο και σε επίπεδο Eurogroup και EuroWorking Group, η κυβέρνηση έχει προειδοποιηθεί πως όποιες σκέψεις και προτάσεις για την αλλαγή υφιστάμενων μεταρρυθμίσεων πρέπει να αξιολογούνται προσεκτικά και να επικοινωνούνται δεόντως, ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό Ευρωπαϊκές πηγές αφήνουν να εννοηθεί πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν θα έπρεπε να προχωρήσει στις 8 Σεπτεμβρίου σε εξαγγελίες που άπτονται των συμπεφωνημένων δημοσιονομικών και διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων, χωρίς πρώτα να έχει υπάρξει διαβούλευση με τους πιστωτές. Ειδικά από τη στιγμή που τα κλιμάκια των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα για την πρώτη μετα- προγραμματική αξιολόγηση της Ελλάδος στις 10 Σεπτεμβρίου.

Στη βάση αυτή μόνο τυχαίο δεν είναι δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt το οποίο ανέφερε πως παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις ο Αλέξης Τσίπρας δοκιμάζει την υπομονή των δανειστών με «ακριβά εκλογικά δώρα» και πως αν και το πρόγραμμα βοήθειας έληξε στις 20 Αυγούστου 2018 η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων απέχει πολύ από το να θεωρείται λήξασα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider