Πότε οι επιχειρηματικές οφειλές μπλοκάρουν την επιστροφή κεφαλαίου

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πότε οι επιχειρηματικές οφειλές μπλοκάρουν την επιστροφή κεφαλαίου

Ένα νέο όπλο δίνει ο νέος νόμος περί Ανωνύμων Εταιρειών (4548/2018) σε πιστωτές επιχειρήσεων που τους οφείλονται μεγάλα ποσά προκειμένου να εισπράξουν μέρος των χρεών είτε αυτά έχουν καταστεί υπερήμερα είτε όχι.

Συγκεκριμένη πρόβλεψη του Ν. 4548/2018 δίνει τη δυνατότητα στους δανειστές μια επιχείρησης να μπλοκάρουν την επιστροφή κεφαλαίου της εταιρείας στους μετόχους της εφόσον δεν έχουν διευθετηθεί οι οφειλές τους. Συγκεκριμένα, η διάταξη αφενός προβλέπει πως οι πιστωτές ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της εταιρείας μπορούν με γνωστοποίησή τους να μπλοκάρουν την επιστροφή κεφαλαίου, αφετέρου πως οι πιστωτές μη ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων μπορούν και να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους, οπότε το θέμα θα πάει στα δικαστήρια.

Ειδικότερα, με βάση το άρθρο 30 του 4548/2018 δεν γίνεται καμία καταβολή στους μετόχους από το αποδεσμευόμενο με τη μείωση ενεργητικό της εταιρείας, αν οι δανειστές της εταιρείας, των οποίων οι απαιτήσεις γεννήθηκαν πριν από τη δημοσιότητα της απόφασης για τη μείωση και είναι ληξιπρόθεσμες, υποβάλουν στην εταιρεία αντιρρήσεις κατά της πραγματοποίησης των παραπάνω καταβολών μέσα σε προθεσμία 40 ημερών από την παραπάνω δημοσιότητα και δεν ικανοποιηθούν πλήρως ή δεν διακανονίσουν με την εταιρεία τις απαιτήσεις τους.

Μέσα στην ίδια προθεσμία, οι δανειστές των μη ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων - εφόσον θεωρούν ότι με τις παραπάνω καταβολές τίθεται σε κίνδυνο η ικανοποίηση των απαιτήσεών τους- μπορούν και αυτοί να υποβάλουν στην εταιρεία αντιρρήσεις κατά της πραγματοποίησης των παραπάνω καταβολών.

Για το βάσιμο ή μη των αντιρρήσεων των δανειστών μη ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν στην επάρκεια των προσφερόμενων από την εταιρεία ασφαλειών, θα αποφαίνεται πλέον η Δικαιοσύνη, η οποία θα κρίνει κατά τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας, μετά από αίτηση της εταιρείας.

Σύμφωνα με το νόμο, εάν υποβληθούν αντιρρήσεις από περισσότερους δανειστές μη ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων, θα εκδίδεται μία απόφαση ως προς όλες.

Αν οι δανειστές των μη ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων αποδείξουν ότι η πραγματοποίηση των καταβολών ενόψει της εταιρικής περιουσίας, που θα απομείνει μετά την πραγματοποίηση της μείωσης κεφαλαίου, λαμβανομένων υπόψη και των τυχόν ασφαλειών, που ήδη διαθέτουν, θέτει σε κίνδυνο την ικανοποίηση των απαιτήσεών τους, το δικαστήριο επιτρέπει την καταβολή των αποδεσμευόμενων με τη μείωση ποσών μόνο με τον όρο της τήρησης όρων ή της παροχής επαρκών ασφαλειών, το είδος και την έκταση των οποίων καθορίζει το δικαστήριο.

Σε κάθε περίπτωση καταβολές στους μετόχους που θα γίνονται κατά παράβαση των εν λόγω διατάξεων θα θεωρούνται άκυρες και θα επιστρέφονται.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider