Καμπανάκι Φέσσα: Η παροχολογία πλήττει τις επιχειρήσεις

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καμπανάκι Φέσσα: Η παροχολογία πλήττει τις επιχειρήσεις

Μια παραπεταμένη προεκλογική περίοδος θα κάνει κακό στην ελληνική επιχειρηματικότητα προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας αποδίδοντας την πρόσφατη πτώση στο έλλειμμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία αλλά και στην αδύναμη αντιμετώπιση του θέματος των «κόκκινων» δανείων από τις τράπεζες.

«Έχουμε μπει σε μια περίοδο που αντί να δίνεται έμφαση στην οικονομία δίνεται έμφαση στην παροχολογία. Οι πολιτικοί σε μια προεκλογική περίοδο θέλουν να μοιράσουν χρήμα που αυτή την περίοδο δεν υπάρχει», σημείωσε ο κ. Φέσσας προσθέτοντας ότι «αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα αφού θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχουν χρήματα να καταναλωθούν, αλλά υπάρχουν χρήματα που πρέπει να παραχθούν».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ τόνισε ότι το βάρος πρέπει να δοθεί στην αύξηση του ΑΕΠ και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με νέες επενδύσεις. «Αν αυξηθεί το ΑΕΠ ούτε οι συντάξεις πρέπει να μειωθούν ούτε να προχωρήσουμε σε νέα μέτρα. Με την αύξηση του ΑΕΠ βελτιώνονται όλοι οι δείκτες που κοιτούν οι δανειστές και η αγορά», τόνισε ο κ. Φέσσας. «Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει όσο η οικονομία βρίσκεται σε “χαμηλή πτήση” με ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 2%», πρόσθεσε.

Όμως, για να αυξηθεί το ΑΕΠ πρέπει να έρθουν νέες επενδύσεις και για να γίνει αυτό σύμφωνα με τον κ. Φέσσα χρειάζονται φιλοεπενδυτικές πολιτικές για να δημιουργηθεί ένα κλίμα σταθερότητας, εμπιστοσύνης και χαμηλής φορολογίας. «Αυτή τη στιγμή δεν εμπνέουμε εμπιστοσύνη και δεν δείχνουμε καμία σταθερότητα και αυτή η έλλειψη γίνεται όλο και πιο έντονη όσο πλησιάζουν οι εκλογές με υποσχέσεις που δεν μπορούν να έχουν βάθος γιατί δεν ασχολούνται στην αύξηση του ΑΕΠ με ενάρετους τρόπους», σημείωσε.

Δεν έγινε σωστή διαχείριση των «κόκκινων» δανείων

Καλούμενος να σχολιάσει την πτώση του Χρηματιστηρίου, ο κ. Φέσσας την απέδωσε στο έλλειμμα εμπιστοσύνης των επενδυτών αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες, οι οποίες δεν δανείζουν και άρα δεν έχουν έσοδα.

Ειδικά για το θέμα των «κόκκινων» δανείων των επιχειρήσεων ο πρόεδρος του ΣΕΒ είπε ότι οι τράπεζες δεν έχουν κάνει μέχρι στιγμής τις αναγκαίες γενναίες κινήσεις. «Συνεχίζουμε να σπρώχνουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Δεν διορθώνεται το πρόβλημα με επιμηκύνσεις και χωρίς να αλλάζουν οι διοικήσεις των προβληματικών επιχειρήσεων».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider