Πιτσιόρλας: Δύο προγράμματα ΕΣΠΑ και πολυνομοσχέδιο για τη Βιομηχανία

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πιτσιόρλας: Δύο προγράμματα ΕΣΠΑ και πολυνομοσχέδιο για τη Βιομηχανία
Έρχονται δύο προγράμματα ΕΣΠΑ καθώς και ένα πολυνομοσχέδιο – ομπρέλα που θα ρυθμίζει σημαντικά θέματα της βιομηχανίας.

Γεμάτο είναι το πρόγραμμα του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για την ελληνική βιομηχανία, όπως το παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Στέργιος Πιτσιόρλας. Το επόμενο διάστημα ετοιμάζονται δύο προγράμματα ΕΣΠΑ καθώς και ένα πολυνομοσχέδιο – ομπρέλα που θα ρυθμίζει σημαντικά θέματα της βιομηχανίας.

Ειδικότερα, θα προκηρυχθεί ένα πρόγραμμα για τη Περιβαλλοντική Βιομηχανία με δημόσια δαπάνη 20 εκατ. καθώς ένα για τα βιομηχανικά clusters Μικρομεσαίων Βιομηχανικών Επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα, έμφαση θα δοθεί έμφαση στην καινοτομία καθώς και στον σχεδιασμό δράσεων ΕΣΠΑ για τη βιομηχανία, όπου παρατηρείται ένα κενό στη χρηματοδότηση με ευρωπαϊκά και κρατικά κονδύλια. «Είμαστε σε συνεργασία με όλους του τομείς της βιομηχανίας για να καλύψομε αυτό το κενό», σημείωσε ο κ. Πιτσιόρλας.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα κατατεθεί στη Βουλή πολυνομοσχέδιο για τα ζητήματα της βιομηχανίας. Ειδικότερα, θα λύνει ζητήματα Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας καθώς δημιουργείται μητρώο ανοιχτών ευρεσιτεχνιών με τελικό σκοπό να αυξηθούν οι πατέντες στη χώρα μας. «Είμαστε πίσω σαν χώρα. Έχουμε εξαιρετική θέση στις επιστημονικές δημοσιεύσεις και είμαστε τελευταίοι στις πατέντες. Στόχος μας είναι να συνδέσουμε τα Πανεπιστήμια με την παραγωγή», είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα υπάρξουν ρυθμίσεις για το Βιομηχανικό Πάρκο στα Οινόφυτα που θα επιτρέψουν να δημιουργηθεί το σχέδιο για τη χωροθέτηση και την εξυγίανση του βιομηχανικού πάρκου. Παράλληλα, θα υπάρχει και μια οριζόντια ρύθμιση για τα θέματα αποθηκών που λειτουργούν ως εμπορικές αποθήκες.

Επέκταση της Golden Visa

Στο πολυνομοσχέδιο θα κατατεθεί και τροπολογία για την επέκταση του προγράμματος παροχής άδειας διαμονής σε επενδυτές. Πέρα από την αγορά ακινήτου αξίας 250.000 ευρώ άδεια διαμονής θα δίνεται και σε πολίτες τρίτων χωρών που επενδύουν 400.000 ευρώ σε ελληνικά ομόλογα και μετοχές ΑΕΕΑΠ ή 800.000 ευρώ σε μετοχές άλλων εταιρειών και στη δευτερογενή αγορά ομολόγων.

Το ενεργειακό κόστος

Προτεραιότητα για το υπουργείο αποτελεί το ενεργειακό κόστος των βιομηχανιών. Ζήτημα το οποίο όπως είπε ο κ. Πιτσιόρλας αφορά κυρίως το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αλλά το υπουργείο Οικονομίας ετοιμάζει μια ολοκληρωμένη σειρά προτάσεων που θα το καταθέσει μέσα στις επόμενες 10 με 20 ημέρες.

Ναυπηγεία – ΕΒΖ – ΕΛΒΟ

Αναφερόμενος στο θέμα των ναυπηγείων ο κ. Πιτσιόρλας σημείωσε ότι για το Νεώριο της Σύρου αναμένεται η δικαστική απόφαση για να ολοκληρωθεί η επένδυση. Για την Ελευσίνα υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον καθώς τρεις εταιρείες έχουν καταθέσει προτάσεις και αναμένονται και άλλες μέσα στον Οκτώβριο. Παράλληλα, μέχρι τέλη Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τους διαγωνισμούς των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Όπως φαίνεται θα γίνουν τρεις ξεχωριστοί διαγωνισμοί. Δύο από τον ειδικό διαχειριστή (στρατιωτικό και εμπορικό κομμάτι) και ένας από την ΕΤΑΔ (προβλήτα 5 και έκταση γύρω απ αυτήν). Πάντως, αναπληρωτής υπουργός ξεκαθάρισε πως δεν έχει κατατεθεί κάποια πρόταση για τα ναυπηγεία Σαλαμίνας – Σκαραμαγκά από την COSCO.

Για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ο κ. Πιτσιόρλας ανέφερε ότι μέσα στον Οκτώβριο θα υπάρχει εικόνα για το αν θα προχωρήσει η συμφωνία εξυγίανσης με τον υποψήφιο επενδυτή. Το ζήτημα είναι ότι η ΕΒΖ χρειάζεται άμεσα περίπου 2 εκατ. ευρώ για να λειτουργήσει. «Φέτος θα έχουμε μια μικρή παραγωγή ζάχαρης. Η διαδικασία συγκομιδής απαιτεί κεφάλαια που δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή και είμαστε σε αναζήτησή τους», είπε ο υπουργός.

Τέλος, προωθείται και η πώληση ΕΛΒΟ όπου όπως είπε υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και ετοιμάζεται νέος διαγωνισμός.

Εθνικό Συμβούλιο για τη 4η Βιομηχανική Επανάσταση

Σημαντική προτεραιότητα για τον κ. Πιτσιόρλα είναι η ανάληψη πρωτοβουλίας για τη διαμόρφωση ενός εθνικού συμβουλίου για τη 4η Βιομηχανική Επανάσταση σε συνεργασία με τα υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Πολιτικής. «Είναι μεγάλο θέμα οι εξελίξεις έρχονται με ραγδαίο τρόπο. Κεντρικά όμως δεν το αντιμετωπίζουμε. Πρέπει να καλύψουμε αυτό το κενό», είπε ο κ. Πιτσιόρλας σημειώνοντας πως το Εθνικό Συμβούλιο θα συγκροτηθεί μέσα σε δύο μήνες.

Εξάλλου όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός η αναβάθμιση του χαρτοφυλακίου της Βιομηχανίας είναι ουσιαστική δεδομένου ότι η προοπτική είναι να υπάρξει αυτόνομο υπουργείο Βιομηχανίας, κάτι το οποίο δεν έγινε στον τελευταίο ανασχηματισμό γιατί ο χρόνος μέχρι τις εκλογές είναι λίγος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider