«Δημοσιονομική βόμβα» τα κόκκινα δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Δημοσιονομική βόμβα» τα κόκκινα δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου

«Δημοσιονομική βόμβα» με σημαντικές προεκτάσεις για το δημόσιο χρέος χαρακτηρίζονται τα δάνεια αξίας περίπου 2,8 δισ. ευρώ που έχουν δοθεί με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και δεν εξυπηρετούνται.

Οι επισφάλειες αυτών των δανείων υπερβαίνουν κατά πολύ τον μέσο όρο των καθυστερήσεων στο δανειακό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών και σε αρκετές περιπτώσεις φθάνουν ακόμη και το 80%, εγείροντας ευθέως θέμα κατάπτωσης των εγγυήσεων. Με δεδομένη την αδυναμία του Δημοσίου να πληρώσει τις εγγυήσεις που έχει αναλάβει, οι τράπεζες ανακυκλώνουν τα τελευταία χρόνια τις ρυθμίσεις αυτών των δανείων, επιμηκύνοντας τον χρόνο αποπληρωμής, σε μια προσπάθεια να τα παρουσιάσουν «τεχνικά» ως εξυπηρετούμενα.

Με επιστολή της προς τα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών έθεσε προ ημερών το θέμα των οφειλών από δάνεια που έχουν δοθεί με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, ζητώντας μια λύση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, οι εγγυήσεις του Δημοσίου ανέρχονται σήμερα στα 99,4 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό τα 35,9 δισ. ευρώ αφορούν σε εγγυήσεις του Δημοσίου με καθεστώς τραπεζικής εγγύησης και τα υπόλοιπα 49,2 δισ. ευρώ αφορούν στις εγγυήσεις του μηχανισμού έκτακτης ενίσχυσης ρευστότητας (ELA).

Προς φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης έχουν δοθεί εγγυήσεις του Δημοσίου ύψους 6,2 δισ. ευρώ. Σε δημόσιες επιχειρήσεις έχουν δοθεί εγγυήσεις 3 δισ. ευρώ, οι τυποποιημένες εγγυήσεις ανέρχονται σε 3,2 δισ. ευρώ, ενώ οι εγγυήσεις προς ιδιωτικές επιχειρήσεις άρχονται σε 1,5 δισ. ευρώ.

Η πρακτική με τις εγγυήσεις του Δημοσίου βρέθηκε «υπό κατάχρηση» την περίοδο 2005-2008 με τις καταπτώσεις εγγυήσεων από εκείνο το διάστημα να είναι ακόμη και σήμερα σημαντικές. Στο πρόβλημα συνέβαλαν και οι τράπεζες οι οποίες δεν εξέταζαν αν μπορούσαν να εισπράξουν την οφειλή απευθείας από τον δανειολήπτη π.χ. μέσω κατασχέσεων, αλλά επέλεγαν την εύκολη λύση και προχωρούσαν κατευθείαν στην κατάπτωση της εγγύησης για να τα εισπράξουν τα χρήματα από το Δημόσιο.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση έχει ήδη εξαιρέσει τα δάνεια που έχουν δοθεί με εγγύηση του Δημοσίου από την πώληση σε Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΕΔΑΜΕΔ) ή σε Εταιρείες Μεταβίβασης Απαιτήσεων από μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΕΜΑΜΕΔ).

Αυτό διότι η οποιαδήποτε αναδιάρθρωση των εγγυημένων από το Δημόσιο δανείων θα οδηγούσε μεταξύ άλλων σε περαιτέρω επιμήκυνση της συνολικής διάρκειας των δανείων αυτών, επιφέροντας αύξηση της εγγυητικής ευθύνης του Ελληνικού Δημοσίου κάτι που απαγορεύεται ρητά από το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης της χώρας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις περίπου 8.000 επιχειρήσεις έχουν λάβει δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Αυτές οι εγγυήσεις έρχονται να λειτουργήσουν ως «ομπρέλα προστασίας» για τις εταιρείες αυτές που έχουν «κόκκινα» δάνεια, καθώς οι υποχρεώσεις τους εξαιρούνται από τα χαρτοφυλάκια που θα αποκτήσουν τα funds.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider