Υπό αξιολόγηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις ελληνικές τράπεζες

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Υπό αξιολόγηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις ελληνικές τράπεζες
Η «σπάθη» του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου επικρέμαται πάνω από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα ζητήματα που άπτονται των ελληνικών τραπεζών.

Ιδιαίτερη προσοχή δίνει η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα ζητήματα που άπτονται των ελληνικών τραπεζών. Ένας πρόσθετος λόγος είναι πως «επικρέμεται από πάνω της η σπάθη» του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο θα τρέξει μέσα στους επομένους μήνες δύο διαφορετικές έρευνες, η πρώτη εκ των οποίων θα αφορά στις κρατικές ενισχύσεις της ΕΕ υπέρ των τραπεζών και η δεύτερη στα stress test της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EBA).

«Ο προτεινόμενος έλεγχος αποσκοπεί να αξιολογήσει την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ, καθώς και των διαδικασιών χορήγησης ενισχύσεων από το Ταμείο», αναφέρει σχετικά το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο στον ετήσιο προγραμματισμό του.

Υπενθυμίζεται πως το Νοέμβριο του 2017 το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο είχε συντάξει έκθεση για τις παραλείψεις των θεσμών, των ελληνικών κυβερνήσεων, της Τραπέζης της Ελλάδος και του ΤΧΣ κατά την εποπτεία των ελληνικών τραπεζιτών, όσο και κατά τις ανακεφαλαιοποιήσεις τους.

Στην έκθεση αυτή ανέφερε πως το ΤΧΣ διοχέτευσε στις ελληνικές τράπεζες για να τις στηρίξει 45,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων, λόγω λάθος χειρισμών και αποφάσεων, ανακτήσιμα είναι μόλις τα 5,7 δισ. ευρώ!

Πλέον με τις δύο νέες έρευνες το ελεγκτικό όργανο της ΕΕ θα εξετάσει όχι μόνον το πώς έγιναν οι ανακεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών, από το 2013 έως το 2015, αλλά και το πώς προέκυψαν οι τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου, γιατί δεν τηρήθηκαν σε πολλές περιπτώσεις τα σχέδια αναδιάρθρωσης που είχαν υποβάλει οι τράπεζες στην Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το πώς επιβλήθηκε το σχήμα του αναβαλλόμενου φόρου και ευρύτερα το πώς συντονίσθηκε η DG COMP με το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών για τον έλεγχο των τραπεζικών ιδρυμάτων και πως λειτούργησε το ΤΧΣ.

Εξαιρετικής σημασίας είναι και η έρευνα που θα κάνει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο και στην ποιότητα των stress test της ΕΒΑ και της ΕΚΤ. Στα τεστ αντοχής συμμετείχαν συνολικά 48 ευρωπαϊκές τράπεζες που καλύπτουν το 70% της εγχώριας αγοράς. Και οι 48 μεγάλες τράπεζες της Ευρώπης (εκ των οποίων 33 της Ευρωζώνης) πέρασαν με επιτυχία το άτυπο όριο του 5,5% στον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET 1, στο δυσμενές σενάριο.

Να σημειωθεί πως το 2018 οι θεσμοί δεν έθεσαν ένα καθαρό όριο επιτυχίας ή αποτυχίας των ελληνικών τραπεζών στο stress test και δεν αποσαφήνισαν με ακρίβεια το κεφαλαιακό έλλειμμα των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο θα εξετάσει κατά πόσο οι δοκιμασίες προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων για τις τράπεζες σε επίπεδο ΕΕ έχουν καταστεί περισσότερο αποτελεσματικές και αποδοτικές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider