Διαρκή εμπόδια στην έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Διαρκή εμπόδια στην έξοδο της Ελλάδας στις αγορές
Η συσχέτιση του ελληνικού ρίσκου με το ιταλικό προκαλεί προβληματισμό και στην ελληνική κυβέρνηση και στους Ευρωπαίους, καθώς βλέπουν πως η επιστροφή της Ελλάδος στις αγορές δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

Σήμερα εκπνέει το τελεσίγραφο των Βρυξελλών στη Ρώμη για τον ιταλικό προϋπολογισμό του 2019. Η κλιμάκωση της σύγκρουσης της ιταλικής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2019 οδήγησε χθες στην αναρρίχηση των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δέκα ημερών. Δυστυχώς οι ρευστοποιήσεις στα ιταλικά assets πυροδότησαν πωλήσεις και στα ελληνικά ομόλογα, οδηγώντας τις αποδόσεις τους στα υψηλότερα επίπεδα από τις 19 Οκτωβρίου.

Η συσχέτιση του ελληνικού ρίσκου με το ιταλικό προκαλεί προβληματισμό και στην ελληνική κυβέρνηση και στους Ευρωπαίους, καθώς βλέπουν πως η επιστροφή της Ελλάδος στις αγορές δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Ήδη το spread, ήτοι η διαφορά απόδοσης μεταξύ του δεκαετούς ιταλικού και του αντίστοιχου ελληνικού ομόλογου αναφοράς είναι στις 98 μονάδες βάσης, με τη νευρικότητα των επενδυτών για την Ιταλία να περνάει αυτούσια και στα ελληνικά assets.

Και η Ιταλία δεν είναι ο μοναδικός πονοκέφαλος για την Ελλάδα. Σε 50 ημέρες ολοκληρώνεται το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ κάτι που αναμένεται να οδηγήσει υψηλότερα τις αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης συνολικά (ειδικά μετά το πρώτο τρίμηνο του 2019).

Δεδομένου ότι ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θέλει να δανειστεί 7 δισ. ευρώ το 2019, με το μέγεθος αυτός να αποτυπώνεται στη στρατηγική δανεισμού που θα ανακοινώσει τον επόμενο μηνά, ο στόχος αυτός δεν θα είναι εύκολος υπό το πρίσμα του κόστους δανεισμού.

Δεν είναι τυχαίο πως η αντιπρόεδρος του οίκου αξιολόγησης Moody’s Καθρίν Μουελμπρόνερ σε επαφές που είχε στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τα προέτρεψε να βγουν στις αγορές το συντομότερο δυνατόν και σε κάθε περίπτωση πριν αρχίσει να απομειώνεται το μαξιλάρι ασφαλείας.

Η ίδια επεσήμανε πως θα πρέπει η Ελλάδα να το πάρει απόφαση και να δοκιμάσει την τύχη της στις αγορές, καθώς εάν αργήσει να το πράξει, στηριζόμενη στο μαξιλάρι ασφαλείας, τότε οι αγορές θα είναι επιφυλακτικές.

Πάντως ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Ρόλφ Στράους υιοθέτησε χθες μια διαφορετική προσέγγιση, υποστηρίζοντας πως το μαξιλάρι μετρητών – που επαρκεί για 24 μήνες- προσφέρει άνεση στους επενδυτές και δίνει στην ελληνική κυβέρνηση την δυνατότητα να προσφύγει στις αγορές όταν είναι κατάλληλη στιγμή.

Ωστόσο, οι δηλώσεις του δεν ακολουθούν την λογική των οίκων αξιολόγησης που θέλουν να δουν πως η Ελλάδα ανακτά με βιώσιμο τρόπο την πρόσβαση στις αγορές προκειμένου να αναβαθμίσουν την πιστοληπτική της διαβάθμιση.

Και οι οίκοι αξιολόγησης έχουν αναντίρρητα ισχυρά επιχειρήματα. Διότι σε βάθος διετίας, λόγω της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, το κόστος δανεισμού στην ευρωζώνη θα είναι πολύ υψηλότερο από ότι σήμερα. Και είναι ουτοπικό να θεωρεί κανείς πως τα μεσοπρόθεσμα πρωτογενή πλεονάσματα θα οδηγήσουν σε μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, όταν οι αποδόσεις όλων των άλλων ομολόγων της ζώνης του ευρώ θα τραβάνε την ανιούσα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider