ΥΠΟΙΚ: Δεν σχολιάζουμε το σχέδιο της ΤτΕ, διότι δεν ξέρουμε τις λεπτομέρειες

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΥΠΟΙΚ: Δεν σχολιάζουμε το σχέδιο της ΤτΕ, διότι δεν ξέρουμε τις λεπτομέρειες
Η κυβέρνηση θα είναι σύντομα σε θέση να παρουσιάσει τους δικούς της σχεδιασμούς για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών. 

Η κυβέρνηση θα είναι σύντομα σε θέση να παρουσιάσει τους δικούς της σχεδιασμούς για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών. Αυτό ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών όταν κλήθηκαν να σχολιάζουν το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για την ελάφρυνση των τραπεζικών ισολογισμών από τα «κόκκινα» δάνεια.

Συγκεκριμένα, επεσήμαναν πως αν και γνωρίζουν πως η Τράπεζα της Ελλάδος επεξεργάζεται ένα συγκεκριμένο σχέδιο, ωστόσο δεν μπορούν να το σχολιάσουν, καθώς δεν έχουν πλήρη γνώση των λεπτομερειών της πρότασης.

Σημειώνεται πως το υπουργείο Οικονομικών εργάζεται εντατικά για να καταρτίσει μια στρατηγική που θα περιορίσει τις πιέσεις των «κόκκινων» δανείων στα κεφάλαια των τραπεζών μέσω της παροχής εγγυήσεων (Asset Protection Scheme – APS).

Να σημειωθεί πως JP Morgan και BlackRock ήδη έχουν αναλάβει από το υπουργείο Οικονομικών και το ΤΧΣ να εξετάσουν τον τρόπο εφαρμογής του ειδικού εγγυητικού σχήματος, που θα εφαρμοστεί με στόχο την κεφαλαιακή ανακούφισή των τραπεζών και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η κυβέρνηση εξετάζει να εφαρμόσει το εγγυητικό σχήμα που εφάρμοσε η Ιταλία, καθώς θεωρεί πως αυτό δεν θα σκοντάψει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δεν θα θεωρηθεί αθέμιτη κρατική ενίσχυση.

Πώς λειτουργεί αυτό; Στις τιτλοποιήσεις δανείων που θα πραγματοποιούν τα τραπεζικά ιδρύματα το Δημόσιο θα εγγυάται τα senior ομόλογα, τα οποία σήμερα επιβαρύνουν ως risk assets τα κεφάλαια των τραπεζών. Ουσιαστικά η κρατική εγγύηση θα εξουδετερώνει το κίνδυνο και θα ανεβάζει την τιμή των ομολόγων, βελτιώνοντας την τιμή του τιτλοποιημένου χαρτοφυλακίου, αλλά και τους κεφαλαιακούς δείκτες των τραπεζών.

Ωστόσο, υπάρχουν δύο κρίσιμες παράμετροι για να προχωρήσει το Asset Protection Scheme και να μην απορριφτεί είτε από την Κομισιόν, είτε από τους επενδυτές. Αρχικά θα πρέπει να προσδιοριστεί το ύψος της προμήθειας που θα λαμβάνει το Δημόσιο για την χορήγηση της κρατικής εγγύησης. Χωρίς την προμήθεια αυτή το Asset Protection Scheme θα χαρακτηριζόταν ως αθέμιτη κρατική ενίσχυση από την ΕΕ και ως εκ τούτου η επιβολή της είναι απαραίτητη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider