Τρ. Πειραιώς: Οι όροι και οι προϋποθέσεις της δημόσιας προσφοράς για την ΑΜΚ

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τρ. Πειραιώς: Οι όροι και οι προϋποθέσεις της δημόσιας προσφοράς για την ΑΜΚ
Στις αρχές της εβδομάδας που έρχεται το ΤΧΣ συνεδριάζει για να εγκρίνει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, ύψους 1 δις. ευρώ. Στις 7 Απριλίου θα συγκληθεί η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας, τι θα προτείνει το Δ.Σ. Με ποιους όρους θα διενεργηθεί η δημόσια προσφορά. Προνομιακή κατανομή στους υφιστάμενους μετόχους.





Στους όρους και τις προϋποθέσεις της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας  Πειραιώς θα είναι στραμμένοι οι προβολείς το επόμενο διάστημα.  Στις αρχές της εβδομάδας που έρχεται το ΤΧΣ θα συνεδριάσει για να εγκρίνει την αύξηση, ενώ στις 7 Απριλίου θα συγκληθεί και η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας.

Όπως ανακοινώθηκε τις προηγούμενες ημέρες,  η Πειραιώς Financial Holdings θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά περίπου 1 δισ. ευρώ μέσω δημόσιας προσφοράς με κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του insider.gr, η διαδικασία θα είναι ταυτόχρονη σε Ελλάδα και εξωτερικό.  Τα νέα κεφάλαια θα αντληθούν με ιδιωτική τοποθέτηση (δηλ. διαδικασία που δεν θα συνιστά δημόσια προσφορά) μέσω βιβλίου προσφορών στο εξωτερικό και δημόσια προσφορά στην Ελλάδα. Θα προβλέπεται καταρχήν επιμερισμός σε 10% (ενδεικτικά) κατανομή για το σκέλος της δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα σε υφιστάμενους μετόχους. 

Θα καθοριστεί εύρος τιμών (ελάχιστη - μέγιστη) για την εγγραφή στο βιβλίο προσφορών και τη δημόσια προσφορά. Η τιμή διάθεσης θα καθοριστεί από το βιβλίο προσφορών στην ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό και θα είναι κοινή και για τα δύο σκέλη της ΑΜΚ, δηλ. την ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό και τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα. 

Στην Ελλάδα οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα εγγράφονται υποχρεωτικά στην ανώτατη τιμή του εύρους. Η προνομιακή κατανομή σε υφιστάμενους μετόχους θα αφορά μόνο τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα, όχι την ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό. Όπως είχε γράψει το insider.gr, αν και η ΑΜΚ δεν θα διενεργηθεί με δικαίωμα προτίμησης, εντούτοις η Τράπεζα θα δώσει προτεραιότητα στην ικανοποίηση του ύψους της συμμετοχής που θα εκδηλώσουν οι υφιστάμενοι μέτοχοί της, προστατεύοντας πλήρως και τους μικρομετόχους.

Η δημόσια προσφορά στην Ελλάδα θα διακρίνεται σε δυο υποκατηγορίες, συγκεκριμένα μη ειδικούς επενδυτές και ειδικούς επενδυτές που είναι υφιστάμενοι μέτοχοι, με τη δυνατότητα μεταφοράς μετοχών μεταξύ των κατηγοριών σε περίπτωση αδιάθετων μετοχών κάποιας κατηγορίας. Η προνομιακή κατανομή των υφιστάμενων μετόχων που αναμένεται να αποφασιστεί από το ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς θα ισχύει τόσο για τους μη ειδικούς, όσο και για τους ειδικούς επενδυτές που θα συμμετάσχουν στη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα. 

insider

 

Η αναδιάρθρωση κεφαλαίου της Τράπεζας που θα προταθεί στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων ώστε να διευκολυνθεί η ΑΜΚ, προβλέπει καταρχάς reverse split της μετοχής με αναλογία 16,5 μετοχές. Ως συνέπεια, η ονομαστική τιμή της μετοχής που ανέρχεται σε 6 ευρώ θα ενισχυθεί στα 99 ευρώ και ταυτόχρονα ο αριθμός των μετοχών θα μειωθεί από 831.1059.164 σε 50. 367.223. Στη διαδικασία αυτή δεν θα επηρεαστεί το ύψος του υφιστάμενου μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας, ύψους 4,99 δις. ευρώ. Στη συνέχεια, το Δ.Σ. της Πειραιώς θα προτείνει στους μετόχους μείωση της ονομαστικής τιμής της μετοχής από τα 99 στο 1 ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι το μετοχικό κεφάλαιο θα υποχωρήσει από τα 4,99 δις. ευρώ σε περίπου 50,4 εκατ. ευρώ (50. 367.223, οι κυκλοφορούσες μετοχές Χ 1 ευρώ εκάστη).  Από τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου θα προκύψει αποθεματικό περίπου 4,94 δις. ευρώ (4.935.987.854 ευρώ), το οποίο θα χρησιμοποιηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο για τον συμψηφισμό συσσωρευμένων ζημιών. 

Ο τρόπος που επιλέγεται προκειμένου η Τράπεζα Πειραιώς να μειώσει δραστικά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της, εξυγιαίνοντας τον ισολογισμό της χωρίς άλλες καθυστερήσεις, έχει οδηγήσει σε συντριπτική απίσχναση των υφιστάμενων μετόχων της Τράπεζας. Ταυτόχρονα, δημιουργούνται τρομερά ελκυστικά επίπεδα τιμών για τη συμμετοχή των νέων μετόχων και ως εκ τούτου, η ζήτηση που θα εκδηλωθεί στη διαδικασία του book building αναμένεται να υπερκαλύψει κατά πολύ το ποσό του 1 δις. ευρώ.  Οι νέοι επενδυτές θα μπουν σε μία Τράπεζα που δεν θα είναι πλέον ο αδύναμος κρίκος και θα έχει σημαντικές προοπτικές ανόδου, καθώς απαλλαγμένη από τα κόκκινα δάνεια, θα μπορεί να επικεντρωθεί δυναμικά στις νέες χορηγήσεις, αυξάνοντας τα έσοδα και επιτυγχάνοντας κέρδη. 

Η δραστική εξυγίανση της Τρ. Πειραιώς (για την οποία απαιτούνται νέα κεφάλαια) προκειμένου να λειτουργήσει άμεσα ως πάροχος ρευστότητας στην Οικονομία, φαίνεται ότι προέχει στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την ΑΜΚ της Πειραιώς. Αυτό συνάγεται από την απόφαση το ΤΧΣ να μειώσει το ποσοστό του κάτω του 33% από 61,3% σήμερα, αντί να συμμετάσχει στην ΑΜΚ για το σύνολο του ποσοστού του και να προχωρήσει σε πώληση ποσοστού μετά από κάποιο διάστημα, π.χ. 6 μηνών. Η προσέλκυση ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων στην Τρ. Πειραιώς εκτιμάται ότι δεν θα μπορούσε να γίνει σε μια τέτοια περίπτωση, καθώς οι επενδυτές θα αποτρέπονταν από την παρουσία του Δημοσίου και μάλιστα, χωρίς να γνωρίζουν τον ορίζοντα της εξόδου του από το ΤΧΣ.

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider