Την δεκαετία του 1980 η ελληνική κοινωνία γνώρισε, όντως, μία πρωτοφανή ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα. Η ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας βασίστηκε
αφενός στα υπέρογκα ποσά που δαπανούσε (ξόδευε) το κράτος και αφετέρου στις γενναίες ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, όπως τα «πακέτα Ντελόρ» και τα
«μεσογειακά ολοκληρωμένα προγράμματα». Δυστυχώς, καθώς έχει αποδεχτεί εδώ και μία δεκαετία, η Ελλάδα, ως πολιτικό σύστημα, αλλά και ως πολίτες, δεν αξιοποίησε την μοναδική ευκαιρία της πρωτόγνωρης για τα μεταπολεμικά χρόνια ευρωπαϊκής υπερεπένδυσης. Αντίθετα, ξοδέψαμε όλα αυτά τα ποσά χωρίς μακροπρόθεσμους στόχους, πραγματοποιώντας ελάχιστα έργα υποδομής για το παρόν και το μέλλον.
Σήμερα, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Αν η δεκαετία του 1980 κινούταν, ακόμη, στο ψυχροπολεμικό – μεταπολεμικό πλαίσιο, τώρα, η νέα δεκαετία
του 2020 που ανοίγεται μπροστά μας θα κινηθεί, αναμφισβήτητα στο μεταπανδημικό πλαίσιο. Η εποχή μετά από την COVID-19 παρουσιάζει πρωτόγνωρες προκλήσεις αλλά και μοναδικές ευκαιρίες. Η κορυφαία εξ αυτών των ευκαιριών είναι το ταμείο ανάκαμψης, το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0.», που παρουσιάστηκε, πρόσφατα, από την ελληνική κυβέρνηση το οποίο θα έπρεπε να είναι πρώτο θέμα σε όλα τα ΜΜΕ. Πρόκειται για ένα μακρόπνοο και φιλόδοξο σχέδιο που στοχεύει στην ολική αναμόρφωση της χώρας μας με μία γενναία ευρωπαϊκή χρηματοδότηση που αγγίζει το ποσό των 70 δισεκατομμυρίων ευρώ!
Το πρόγραμμα Ελλάδα 2.0. αποτελείται από δύο, ουσιαστικά, πυλώνες: αυτόν των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και εκείνον των άμεσων επενδύσεων. Και οι δύο πυλώνες έχουν ως στόχο την ανάπτυξη του ΑΕΠ με άμεσο αντίκτυπο στη ζωή των πολιτών. Αφενός, οι μεταρρυθμίσεις θα μεταμορφώσουν την Ελλάδα σε ένα φιλικό για επενδύσεις περιβάλλον, όπου δεν θα είναι ηράκλειος άθλος να επενδύσει μία ξένη εταιρεία. Αφετέρου, τα ποσά που θα διατεθούν για έργα υποδομής θα ενισχύσουν άμεσα την ανάπτυξη.
Η ψηφιοποίηση και η πράσινη ατζέντα αποτελούν τα δύο μεγαλύτερα πεδία, όπου θα απλωθούν οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις. Δεν είναι θεωρητικά σχέδια αλλά πλάνα με άμεσα πρακτικά αποτελέσματα, που θα γίνουν αντιληπτά εντός της επόμενης πενταετίας από όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Σκεφτείτε τα ακόλουθα: πράσινη ανάπτυξη, πρόγραμμα «εξοικονομώ», ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών, εθνικό σχέδιο αναδάσωσης, στρατηγικές αστικές αναπλάσεις, δημιουργία υποδομών για το νέο, ταχύτερο δίκτυο 5G, ψηφιακή διασύνδεση των ελληνικών νησιών και ψηφιοποίηση του Δημοσίου (στην υγεία, την παιδεία, τη δικαιοσύνη, τον ΕΦΚΑ, τις πολεοδομίες, κ.α.). Πρόκειται για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν άμεσα την καθημερινότητα όλων μας.
Συμπερασματικά, πρέπει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, το Σχέδιο μπορεί να αποδώσει ως και 7% ανάπτυξη του ΑΕΠ μέχρι το 2026. Την ίδια στιγμή οι δείκτες της απόδοσης των πόρων με τη συνοδεία μεταρρυθμίσεων είναι πολύ μεγαλύτεροι. Η Ελλάδα «έχασε το τραίνο» μιας υγιούς και σταθερής ανάπτυξης το 1980,της ευρωπαϊκής ανάπτυξης. Σήμερα, έχουμε μία μοναδική ευκαιρία να μην επαναλάβουμε το ίδιο λάθος με το Εθνικό ταμείο ανάκαμψης. Η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει το σχέδιο δράσης, που έλαβε τα εύσημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τώρα, έχει έρθει η ώρα να αγκαλιαστεί από τους από τους πολίτες, τους κοινωνικούς φορείς και τους επιχειρηματικούς κύκλους, ώστε να προχωρήσουμε σε μια μακροπρόθεσμη και βιώσιμη οικονομική μεγέθυνση. Είναι στο χέρι μας.