Οι αγρότες συζητούν για την κατάσταση που επικρατεί στη γεωργία και την κτηνοτροφία και τονίζουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, όπως η μείωση των
επιδοτήσεων, ο αυξανόμενος ανταγωνισμός και η ανεπαρκής υποστήριξη από το κράτος.
Το μόνο σίγουρο είναι πως υπάρχει ανάγκη για βελτιώσεις στην πολιτική όσον αφορά στη γεωργία και στην κτηνοτροφία. Δυστυχώς, η συμμετοχή των αγροτών αλλά και των ανθρώπων που ασχολούνται με τη γεωργία, στη διαμόρφωση της αγροτικής πολιτικής είναι ελάχιστη. Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε πως η γεωργία αποτελεί ένα κλάδο μείζονος σημασίας για την οικονομία της χώρας μας και οι αγρότες αποτελούν βασικό πυλώνα της παραγωγής τροφίμων και της διατροφικής ασφάλειας της χώρας.
Η γεωργική οικονομία, δεν σχετίζεται μόνο με τους αγρότες, αλλά και όσους έμμεσα σχετίζονται με τον κλάδο αυτό (εργαζόμενους στους αγρούς αλλά και στον κλάδο των τροφίμων, γεωργικές επιχειρήσεις, συμβουλευτικές επιχειρήσεις, κλπ). Το ποσοστό αυτών, μόνο αμελητέο δεν είναι. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες και οι απαιτήσεις των αγροτών κατά τη διαμόρφωση της γεωργικής πολιτικής και να παρέχεται επαρκής υποστήριξη από το κράτος.
Επιπλέον, υπάρχει ελάχιστος διάλογος μεταξύ των αγροτών και πολιτικών φορέων προκειμένου να αντιληφθούν οι πρώτοι τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που προσφέρονται, και οι δεύτεροι να αναζητήσουν τρόπους για την ενίσχυση και τη βελτίωση της γεωργικής παραγωγής. Οι όποιες συζητήσεις μεταξύ αγροτών και πολιτικών προσώπων, εντείνονται σε προεκλογικές περιόδους. Φυσικά, μπορεί να υπάρχουν φωτεινές εξαιρέσεις πολιτικών προσώπων, όμως αυτές είναι πραγματικά λίγες.
Συνολικά, η συμμετοχή και τελικά η ψήφος των αγροτών στις εκλογές μπορεί να είναι ένα σημαντικό μήνυμα που πρέπει να ακουστεί και να ληφθεί σοβαρά υπόψη.
Η βελτίωση των συνθηκών για τους αγρότες είναι ζωτικής σημασίας για τη διατροφική ασφάλεια του πληθυσμού και θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα
για τις πολιτικές αρχές. Επιπλέον, η ενίσχυση της γεωργικής παραγωγής μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της εξάρτησης της χώρας από τις εισαγωγές τροφίμων και να ενισχύσει την οικονομική ανεξαρτησία. Τέλος, η ανάγκη για βελτίωση της γεωργικής παραγωγής πρέπει να αναγνωριστεί ως κοινωνικός και πολιτικός στόχος.
Η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, οι έγκαιρες και σωστές πληρωμές κοινοτικών επιδοτήσεων, η συμβουλευτική αγροτών στο «πεδίο» αλλά και η βοήθεια που
δόθηκε σε αυτούς τις περιόδους κρίσεων, είναι μερικές από τις μεταβλητές που θα επηρεάσουν την ψήφο των αγροτών.