Καταρχήν πρέπει να ενεργοποιηθεί σωστά ο μηχανισμός που πληρώνει ετησίως 1,9 δισ. ευρώ και αυτός δεν είναι άλλος από το ΟΣΔΕ. Το σύστημα μέσω του οποίου γίνονται οι πληρωμές νοσεί και είναι πολλές οι εκκρεμότητες που παραμένουν στον αέρα. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) είναι ενεργή στη θεωρία από 1/1/2023, ωστόσο στην πράξη, μηχανογραφικά, δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για τις πληρωμές του Οκτωβρίου και του Δεκεμβρίου. Αν δε δοθεί άμεσα λύση στο ζήτημα του ΟΣΔΕ και δεδομένων των περικοπών που προβλέπονται από την ΚΑΠ 2023-2027, είναι σίγουρο πως θα έχουμε έντονες αντιδράσεις, ίσως και εντάσεις από τους αγρότες μας προς τα τέλη του 2023.
Ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι αυτό των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ. Δεν είναι λίγες οι περιοχές ανά την Ελλάδα που επλήγησαν και συνεχίζουν να πλήττονται από την ξηρασία, τις επαναλαμβανόμενες βροχοπτώσεις, το χαλάζι. Η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει έντονα και τη χώρα μας και σίγουρα οι ανάγκες αποζημιώσεων έχουν αυξηθεί και θα συνεχίσουν να αυξάνονται τα επόμενα χρόνια. Οι μειωμένες παραγωγές λόγω των καταστροφών και οι χαμηλές τιμές παραγωγού (όχι τελικού καταναλωτή…) όσον αφορά τα γεωργικά προϊόντα, δημιουργούν δύσκολες καταστάσεις σχετικά με την ρευστότητα που απαιτείται στην παρούσα φάση, από κάθε γεωργική εκμετάλλευση. Εκτός των διαθέσιμων πόρων του ΕΛΓΑ, μεγάλο ζήτημα είναι και η ταχύτητα πληρωμής των αποζημιώσεων αυτών.
Επιπλέον, ένα διαχρονικό αίτημα των αγροτών είναι η λήψη μέτρων για τη μείωση ή έστω τη συγκράτηση του κόστους παραγωγής γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Τα περιθώρια στο ζήτημα αυτό λέγεται διαχρονικά πως είναι στενά, ωστόσο οι αγρότες απαιτούν περισσότερης προσοχής και λύσεων γιατί η αγροτική επιχείρηση δεν έχει καμία σχέση με καμία άλλη συμβατική επιχείρηση. Το «αγροτικό πετρέλαιο» ακούστηκε από πολλά πολιτικά «στόματα» προεκλογικά. Μένει να δούμε τι θα γίνει και στην πράξη.
Μη ξεχνάμε πως ο αγροδιατροφικός τομέας στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως κινείται σε αχαρτογράφητα νερά με όλα όσα συμβαίνουν στο γεωπολιτικό στερέωμα (πόλεμοι, προβλήματα σε υπηρεσίες logistics, κλιματική αλλαγή, μεταναστευτικό, κλπ). Ο επόμενος υπουργός πρέπει να είναι έτοιμος να πάρει θέσεις και να δράσει άμεσα ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της αγοράς τροφίμων στη χώρα μας, σε πρωτογενή και δευτερογενή τομέα.
Αναμένουμε τις εξελίξεις...