Η μεγάλη νύχτα του Κυριάκου και η νέα μάχη με στόχο την αυτοδυναμία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η μεγάλη νύχτα του Κυριάκου και η νέα μάχη με στόχο την αυτοδυναμία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατήγαγε τη μεγαλύτερη νίκη στην πολιτική του καριέρα ως σήμερα. Πλέον, βάζει πλώρη για τη δεύτερη σερί νίκη, στις εθνικές εκλογές, με το βλέμμα στην αυτοδυναμία.

Φαινομενικά, στα γραφεία της ΝΔ, χθες το βράδυ, παρά την ολοκάθαρη νίκη του κόμματος στις ευρωεκλογές δεν υπήρξε κάποια έκρηξη ενθουσιασμού. Κι όμως. Στον τρίτο όροφο της οδού Πειραιώς 62, την ώρα που ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την προκήρυξη εθνικών εκλογών αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, πολλοί από τους συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη έσπευσαν ενστικτωδώς να αγκαλιαστούν.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ, όμως, δεν παρασύρθηκε. Όταν ήταν η ώρα του, κατέβηκε με το ασανσέρ από το γραφείο του, μπήκε στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του ισογείου και έκανε τη δήλωσή του. Μετρημένη και ισορροπημένη, ώστε ο κ. Μητσοτάκης να φανεί ως ένας πολιτικός που, ακόμα και την ώρα της προσωπικής του δικαίωσης, προτάσσει την ανάγκη ενότητας όλων των Ελλήνων, πέρα από το αίτημά του για εκλογές άμεσα.

Ο ίδιος ήταν σίγουρος. Πίστευε εδώ και μερικές μέρες ότι το αποτέλεσμα θα είναι πολύ καλό. Φαινόταν όλη την προηγούμενη εβδομάδα στις κινήσεις και στον τρόπο ομιλίας του. Και το Σαββατοκύριακο, από τα νούμερα που έπαιρνε και τις συνακόλουθες αναλύσεις, έβλεπε τη μεγάλη νίκη να έρχεται. Ένα πράγμα, όμως, ζήτησε από τους στενούς του συνεργάτες: «χαμηλά την μπάλα». Γι’ αυτό και κανένας από το στενό επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν διέρρεε νούμερα καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας, αρκούμενοι να λένε ότι τα πράγματα πάνε καλά.

Η χθεσινή, λοιπόν, ήταν η βραδιά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο ίδιος έφτασε λίγο μετά τις 18:30 στα γραφεία της ΝΔ. Ήδη, τότε, στη ΝΔ τελούσαν εν γνώσει ότι οι δημοσκόποι θα έδιναν μια διαφορά της τάξης των 7 μονάδων μεσοσταθμικά, με τάσεις ανόδου όμως. Στο πλευρό του, στο γραφείο του τρίτου ορόφου, η σύζυγός του, Μαρέβα, αλλά και τα παιδιά του, Σοφία, Κωνσταντίνος και Δάφνη, μαζί με άλλους φίλους και συγγενείς. Αργότερα, τα παιδιά του «στρατοπέδευσαν» στο γραφείο του Τάκη Θεοδωρικάκου στον δεύτερο όροφο της οδού Πειραιώς, με τον συντονιστή Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας να προβλέπει εδώ και μέρες το εύρος της διαφοράς που, εν τέλει, καταγράφηκε.

Το κλίμα στον δεύτερο και στον τρίτο όροφο της οδού Πειραιώς ήταν κλίμα χαράς, αλλά με…μέτρο. Σε πολλά γραφεία παρακολουθούσαν τη μετάδοση από την…ΕΡΤ, ίσως για προφανείς λόγους. Η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Σοφία Ζαχαράκη, μπαινόβγαινε στο γραφείο της, καθώς έπρεπε να είναι και παρούσα σε τηλεοπτικά στούντιο. Ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης μιλούσε διαρκώς στα τηλέφωνα με όλη την επικράτεια, ενώ στο γραφείο του έκανε και την εμφάνισή της η…παραδοσιακή ρακή από την Κρήτη. Ο συνήθως συγκρατημένος διευθυντής του γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Στέλιος Πέτσας, χαμογελούσε διαρκώς. Η Ντόρα Μπακογιάννη ανέβηκε επί ώρα στο γραφείο του κ. Μητσοτάκη, όπως και οι αδερφές του Κατερίνα και Αλεξάνδρα Μητσοτάκη. Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος εδώ και μέρες πίστευε σε μια πολύ καθαρή διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, μπήκε στο γραφείο του κ. Μητσοτάκη και τον αγκάλιασε θερμά, συγχαίροντάς τον για τη νίκη του. Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τηλεφώνησε σε πολύ θερμό τόνο στον κ. Μητσοτάκη. Ακόμα και η ιστορική ιδιαιτέρα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και de facto μέλος της οικογένειας, η Σάκη Κυπραίου, ήταν στους διαδρόμους της Πειραιώς, λέγοντας σιβυλλικά «μα πού αλλού θα μπορούσα να είμαι;

Σημειωτέον, υπήρχε και μια ειδική κατηγορία συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη: οι άνθρωποι που ήταν κοντά του από το 2015, από την περίοδο του γραφείου της Ευφρονίου και της έλλειψης εμπιστοσύνης ότι ο τότε πρώην υπουργός θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά. Ίσως δεν το πρόσεξαν πολλοί το βλέμμα της στενής του συνεργάτιδας, της αναπληρώτριας διευθύντριας του γραφείου Τύπου, Κύρας Κάπη, την ώρα που έκανε τη δήλωσή του. Ήταν αυτή, δε, που μπήκε αμέσως μετά στο ασανσέρ μαζί του. Η χαρά στο πρόσωπο του Θανάση Νέζη και του Ελπιδοφόρου Παπανικολόπουλου, δύο ανθρώπων που είναι στο πλευρό του προέδρου της ΝΔ από το 2004, όταν πρωτοεξελέγη βουλευτής. Και, φυσικά, δεν ήταν μόνο αυτοί.

Η προκήρυξη των εκλογών, βεβαίως, μάλλον για το τέλος Ιουνίου, αφήνει ανοικτούς λογαριασμούς. Η χθεσινή ήταν η μεγαλύτερη πολιτική νύχτα του Κυριάκου Μητσοτάκη, μέχρι την επόμενη φυσικά. Χθες το βράδυ, ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν ο καθαρός νικητής, κόντρα ίσως στην αλαζονεία των κυβερνητικών βερμπαλισμών ότι «δεν μπορεί» ή «δεν τραβάει». Εν τέλει και η ΝΔ μπόρεσε να κερδίσει τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τράβηξε. Ο ίδιος, πάντως, επιμένει ότι η μπάλα πρέπει να μείνει χαμηλά. Άλλωστε, η μάχη των εθνικών εκλογών ξεκινάει αμέσως τώρα, με έναν προφανή στόχο για τη ΝΔ, άπαξ και έφτασε κοντά στο 34% ήδη από τις ευρωεκλογές: την αυτοδυναμία. Ο στόχος δεν θεωρείται, από δημοσκόπους, ουτοπικός, καθώς οι ευρωεκλογές συνοδεύονται από χαλαρότητα στην ψήφο. Γι’ αυτό και ο κ. Μητσοτάκης σύντομα θα ξαναμπεί στη μάχη, με νέες περιοδείες ανά την Επικράτεια. Προς ώρας, θα συναντήσει σήμερα το πρωί, κεκλεισμένων των θυρών, τους τομεάρχες του κόμματος στα γραφεία της ΝΔ, για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Προσεχώς, η συνέχεια σε αυτό το εκλογικό συνεχές.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider