Τραβάει στα άκρα το σκοινί η κυβέρνηση στο θέμα της δικαιοσύνης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τραβάει στα άκρα το σκοινί η κυβέρνηση στο θέμα της δικαιοσύνης
Το Μέγαρο Μαξίμου έκανε έναν πολιτικό ελιγμό και πέταξε το μπαλάκι στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Αποφασισμένη να συγκαλέσει υπουργικό συμβούλιο με αντικείμενο τις κρίσεις των ανώτατων δικαστικών λειτουργών εμφανίζεται η κυβέρνηση μετά την άρνηση της Νέας Δημοκρατίας να αποδεχτεί την πρότασή της για εξεύρεση συναινετικής λύσης.

Επί της ουσίας το Μαξίμου έκανε έναν πολιτικό ελιγμό και πέταξε το μπαλάκι στην αξιωματική αντιπολίτευση επιδιώκοντας να δείξει πως παρά την πρόθεση της κυβέρνησης να βρεθεί κοινός τόπος στα πρόσωπα που θα επιλεγούν για την ηγεσία της δικαιοσύνης, η Νέα Δημοκρατία εμφανίστηκε απορριπτική αρνούμενη να συναινέσει.

Ως εκ τούτου τις επόμενες ημέρες είναι πολύ πιθανόν να συγκληθεί το υπουργικό συμβούλιο ώστε να γίνει στην βάση της γνώμης της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής η εισήγηση για τα νέα πρόσωπα που θα πλαισιώσουν την ηγεσία της Δικαιοσύνης. Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι με την στάση της η Πειραιώς επιβεβαιώνει ότι έχει άγχος για τους διορισμούς στην ηγεσία της Δικαιοσύνης και δείχνει πως κάτι φοβάται αρνούμενη να δεχτεί μία τέτοια εξέλιξη. Επισημαίνουν επίσης ότι είναι σαφές πως επιδιώκει την χειραγώγησή της.

Να σημειωθεί πως όπως έγραψε χθες το reader.gr η πρόταση για να υποβληθεί αίτημα συναίνεσης προς την Νέα Δημοκρατία από την κυβέρνηση συζητήθηκε στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Ως εκ τούτου ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε χθες το πρωί από τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου να αποστείλει σχετική επιστολή στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη προτείνοντας την εξεύρεση μίας κοινά αποδεκτής λύσης για τους νέους ανώτατους δικαστές.

Η κυβέρνηση στηρίζεται στο άρθρο 90 του Συντάγματος που αναφέρει πως οι δικαστές που προάγονται στις ηγετικές θέσεις των ανώτατων δικαστηρίων επιλέγονται από το υπουργικό συμβούλιο και η προαγωγή τους γίνεται με προεδρικό διάταγμα. Σημειωτέον ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να υπογράψει το σχετικό Διάταγμα την 1η Ιουλίου. Το σχετικό άρθρο δεν αναφέρει την διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, ωστόσο παραπέμπει σ’ αυτό που ορίζει ο νόμος. Ο νόμος λοιπόν που ρυθμίζει την διαδικασία είναι ο Κώδικας Οργάνωσης Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών και ειδικότερα το άρθρο 49 του 3841/2010 , γνωστός και ως νόμος Καστανίδη.

Στις προθεσμίες που θέτει ο νόμος αποτυπώνεται η βούληση του νομοθέτη να ολοκληρωθούν εγκαίρως οι διαδικασίες ώστε να μην μείνει ακέφαλη η ηγεσία της δικαιοσύνης μετά τις 30 Ιουνίου. Στον νόμο αναφέρεται πως «η γνώμη της Διάσκεψης των Προέδρων μπορεί να παραλειφθεί, αν δεν είναι δυνατή η σύγκλησή της λόγω διάλυσης της Βουλής ή για οποιονδήποτε άλλο νόμιμο λόγο». Άρα, λένε δικαστικές πηγές ο νομοθέτης αποδέχεται το ενδεχόμενο να συνεχιστεί ή κινηθεί η διαδικασία ακόμη και μετά την διάλυση της Βουλής (τώρα δεν έχει διαλυθεί) κι επομένως ακόμη και μετά την προαναγγελία εκλογών, πόσω μάλλον όταν έχει ήδη δοθεί γνώμη της Διάσκεψης των Προέδρων.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider