Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο την Παρασκευή το μεσημέρι για την ηγεσία του Αρείου Πάγου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο την Παρασκευή το μεσημέρι για την ηγεσία του Αρείου Πάγου
Υπενθυμίζεται ότι Αλέξης Τσίπρας ζήτησε το πρωί της Πέμπτης από τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου να αποστείλει επιστολή στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη.

Εκτάκτως συγκαλείται το υπουργικό συμβούλιο στις 13:00 το μεσημέρι της Παρασκευής μετά το «όχι» της ΝΔ να συναινέσει στις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Το «μπαλάκι» που πέταξε στην αξιωματική αντιπολίτευση η κυβέρνηση δεν βρήκε το... στόχο του και δρομολογούνται εξελίξεις.

Υπενθυμίζεται ότι Αλέξης Τσίπρας ζήτησε το πρωί της Πέμπτης από τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου να αποστείλει σχετική επιστολή στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη προτείνοντας την εξεύρεση μίας κοινά αποδεκτής λύσης για τους νέους ανώτατους δικαστές.

Η κυβέρνηση στηρίζεται στο άρθρο 90 του Συντάγματος που αναφέρει πως οι δικαστές που προάγονται στις ηγετικές θέσεις των ανώτατων δικαστηρίων επιλέγονται από το υπουργικό συμβούλιο και η προαγωγή τους γίνεται με προεδρικό διάταγμα. Σημειωτέον ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να υπογράψει το σχετικό Διάταγμα την 1ηΙουλίου. Το σχετικό άρθρο δεν αναφέρει την διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, ωστόσο παραπέμπει σ’ αυτό που ορίζει ο νόμος.

Ωστόσο, η Νέα Δημοκρατία είπε όχι κάνοντας λόγο για εξόφθαλμα αντιθεσμική διαδικασία.

«Ο διορισμός της ανώτατης Δικαιοσύνης από την παρούσα κυβέρνηση θα ήταν πράξη αντισυνταγματική και παράνομη», τονίζει και συμπληρώνει: «Αντισυνταγματική γιατί μια κυβέρνηση που έχει προκηρύξει εκλογές είναι επί της ουσίας υπηρεσιακή και ως εκ τούτου μπορεί να προβαίνει μόνον σε πράξεις διαχείρισης τρεχουσών υποθέσεων ενόψει των εκλογών. Και παράνομη διότι ο νόμος 2190/94 ρητά απαγορεύει, κατά την προεκλογική περίοδο, οποιονδήποτε διορισμό σε θέση δημοσίου υπαλλήλου ή λειτουργού, πολλώ δε μάλλον στην ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων», απάντησε ο τομεάρχης της ΝΔ, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Καλογήρου: Αλαζονεία της ΝΔ

«Δυστυχώς, το προσκλητήριο ωριμότητας που απηύθυνα σήμερα στην αξιωματική αντιπολίτευση απορρίφθηκε» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, απαντώντας στην επιστολή της Νέας Δημοκρατίας, και προσθέτει: «Διαψεύδονται έτσι οι ελπίδες του νομικού κόσμου και των δικαστικών ενώσεων, που φάνηκε να το επικροτούν, από την αλαζονεία της ΝΔ που συμπεριφέρεται λες και έχουν ήδη διενεργηθεί και έχουν ήδη κερδηθεί οι επερχόμενες εθνικές εκλογές, προσβάλλοντας εντέλει τον ίδιο τον ελληνικό λαό».

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider