Ο βαθιά γαλάζιος χάρτης, η καταβαράθρωση του ΣΥΡΙΖΑ και το...3-0

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο βαθιά γαλάζιος χάρτης, η καταβαράθρωση του ΣΥΡΙΖΑ και το...3-0
Η εικόνα του χάρτη το βράδυ του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών ήταν ίσως μια εικόνα από τα προσεχώς των εθνικών εκλογών, όπου η ΝΔ θέλει να κάνει το 3-0 έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν έλεγε κάποιος στους επιτελείς της ΝΔ πριν από μερικούς μήνες ότι στελέχη που προέρχονται από το κόμμα θα κέρδιζαν 12 από τις 13 περιφέρειες της χώρας, ίσως να τον κοίταζαν με…περίεργο βλέμμα. Κι όμως, ο βαθιά γαλάζιος χάρτης που προέκυψε αποτυπώνει πλήρως το πολιτικό κλίμα.

Ακόμα και αν η κυβέρνηση προσπάθησε να «κρυφτεί» πίσω από τα μεγάλα νούμερα της αποχής- που, ομολογουμένως, ήταν αξιοσημείωτη-, η πολιτική ήττα των στελεχών που στηρίζονταν από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι καταφανής. Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2014 είχε κερδίσει δύο περιφέρειες, την Αττική και τα Ιόνια Νησιά. Χθες, έχασε και τις δύο περιφέρειες, με τη Ρένα Δούρου να εξαϋλώνεται από τον Γιώργο Πατούλη και τον Θεόδωρο Γαλιατσάτο να χάνει καθαρά από τη Ρόδη Κράτσα. Και στον δήμο της Αθήνας, ακόμα, όπου το 2014 ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης κόντεψε να κερδίσει, ο Νάσος Ηλιόπουλος έμεινε πολύ καθαρά πίσω από τον Κώστα Μπακογιάννη. Η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα, φαίνεται πως έκανε…κακό στον νυν περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, Απόστολο Κατσιφάρα, ο οποίος έχασε από τον νέο και ανερχόμενο Νεκτάριο Φαρμάκη, ένα στέλεχος, στο οποίο πόνταρε πολύ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από κοινού με τον νέο περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος, Φάνη Σπανό, ο οποίος κέρδισε τον ανεξάρτητο Απόστολο Γκλέτσο. Μόνο στην Κρήτη, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να διασωθεί στηρίζοντας τον ισχυρό περιφερειάρχη, Σταύρο Αρναουτάκη, αλλά σε όλη τη χώρα, η εικόνα ήταν κάκιστη για το κυβερνών κόμμα. Ενδεικτικά, μόλις 8 δήμαρχοι που στηρίζονταν από τον ΣΥΡΙΖΑ κατάφεραν να κερδίσουν τις εκλογικές αναμετρήσεις τους, είτε από τον πρώτο είτε από τον δεύτερο γύρο.

Αυτή η εικόνα καταβαράθρωσης ήταν που ανάγκασε και τον πρωθυπουργό να πει τη φράση ότι «στην πολιτική πρέπει να ξέρεις και να κερδίζεις, αλλά και να χάνεις», έξω από το εκλογικό κέντρο των κ.κ. Δούρου και Ηλιόπουλου στο Σύνταγμα. Μια κίνηση σε αντίστιξη με την πρώτη αποτίμηση που έκαναν χθες κομματικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας ότι με τέτοια αποχή δεν μπορούν να εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα, ενώ ο Νάσος Ηλιόπουλος διπλασίασε το ποσοστό του και η Ρένα Δούρου αύξησε σημαντικά το δικό της.

Τώρα για το…3-0

Μπορεί, λοιπόν, το πεδίο της αυτοδιοίκησης να έχει διάφορα τοπικά και άλλα χαρακτηριστικά, η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, είναι αποκαρδιωτική. Ιδίως, δε, αν προσμετρήσει κανείς και την παράμετρο της εμπέδωσης σε μια διευρυνόμενη κοινωνική πλειοψηφία ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις επικείμενες εκλογές, το έργο που έχει μπροστά του ο κ. Τσίπρας, πρωτίστως για να μαζέψει τη διαφορά από τη ΝΔ, είναι πολύ μεγάλο, ίσως και δυσανάλογο με τις δυνατότητες και τα αντανακλαστικά ενός ηττημένου κόμματος που καλείται να δώσει μια ακόμα πιο κρίσιμη μάχη σε 5 εβδομάδες.

Από την άλλη, τα χαμόγελα στα γραφεία της ΝΔ δεν κρύβονταν. Μπορεί τα πράγματα να ήταν πιο ήσυχα σε σχέση με την προηγούμενη Κυριακή και να μην συγκεντρώθηκαν πολίτες, προκειμένου να περιμένουν τον κ. Μητσοτάκη, όμως οι συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν άκρως ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα.

Υπάρχουν, άλλωστε, νίκες με σημασία. Για παράδειγμα, ο «ξεγραμμένος» από πολλούς, Χρήστος Μέτιος, στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, κατάφερε να κερδίσει τον επίσης «γαλάζιο» Χριστόδουλο Τοψίδη. Οι προερχόμενοι από τη νέα γενιά κ.κ. Φαρμάκης και Σπανός, όπως προελέχθη, κατήγαγαν σπουδαίες νίκες. Φυσικά, ο Γιώργος Πατούλης ήταν ο μεγάλος νικητής της βραδιάς, ενώ σημαντική ήταν και η στιγμή για τη Ρόδη Κράτσα. Αξοσημείωτη και η επικράτηση του Παναγιώτη Νίκα στην Πελοπόννησο, έναντι του Πέτρου Τατούλη, με τη στήριξη του Κυριάκου Μητσοτάκη να είναι αποφασιστικής σημασίας τις τελευταίες μέρες. Μόνες «παράπλευρες απώλειες» ο Νίκος Ταχιάος στη Θεσσαλονίκη, αν και δεν υπήρχε μεγάλος…προβληματισμός από την επικράτηση του κεντρογενούς και υποστηρικτή του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εσωκομματικές εκλογές του 2015, Κωνσταντίνου Ζέρβα, αλλά και η Χριστιάννα Καλογήρου στο Βόρειο Αιγαίο, αν και έχασε από τον επίσης «γαλάζιο» πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Αθήνας, Κωνσταντίνος Μουντζούρη. Στελέχη στηριζόμενα από τη ΝΔ, όμως, κέρδισα ακόμα και Δήμους, στους οποίους είχε κακή παράδοση, όπως π.χ. το Αιγάλεω, τον Κορυδαλλό, τη Ρόδο, ακόμα και την «κόκκινη» Ικαρία.

Με άλλα λόγια, η ΝΔ έκανε με εμφατικό τρόπο το…2-0 έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, χθες το βράδυ. Η πορεία τώρα χαράσσεται με κατεύθυνση το 3-0, σε 5 εβδομάδες και τις εθνικές εκλογές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε, δεν «κάθεται». Σήμερα θα δει τους νέους ευρωβουλευτές του κόμματος, ενώ το βράδυ θα δώσει εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον ΑΝΤ1. Τα ψηφοδέλτια του κόμματος ετοιμάζονται, θα υπάρξουν τροχιοδεικτικές ανακοινώσεις με συμβολισμούς και τις επόμενες μέρες, αλλά δεν θα ανακοινωθούν ακόμα ολόκληρα. Ο κ. Μητσοτάκης, ακόμα, θα ξεκινήσει τις επισκέψεις του, αρχής γενομένης από γειτονιές της Αττικής, ενώ σύντομα θα βρεθεί και σε ακριτικά νησιά των Δωδεκανήσων. Τέλος, ένα στοιχείο της καμπάνιας του που θα έχει ενδιαφέρον θα είναι κατά τόπους, στοχευμένες συναντήσεις με πολίτες, με τους οποίους θα έχει διαδραστική συζήτηση.

Όσο, δε, ο κ. Μητσοτάκης έκανε τις δηλώσεις του στα γραφεία της Πειραιώς χθες το βράδυ, πάνω δεξιά πίσω του φαινόταν ένα σύνθημα που είναι στη γαλάζια αιχμή: «Ενωμένοι μπορούμε!».

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider