Οι «δεξαμενές» της ΝΔ στο Κέντρο και τη Δεξιά για την αυτοδυναμία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι «δεξαμενές» της ΝΔ στο Κέντρο και τη Δεξιά για την αυτοδυναμία
Οι δεξαμενές από τις οποίες η ΝΔ έχει λαμβάνειν στις εθνικές εκλογές απλώνονται σε όλο το εύρος του πολιτικού φάσματος και μπορούν να την ωθήσουν στην αυτοδυναμία.

Το πρώτο συμπέρασμα που βγάζουν οι δημοσκόποι από τις πρώτες έρευνες των δύο τελευταίων εβδομάδων, μετά τις ευρωεκλογές, είναι το εξής: η ΝΔ, μετά την πεντακάθαρη νίκη της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγει βηματισμό και κινείται σε αριθμούς αυτοδυναμίας, ενώ δεν θεωρείται καθόλου βέβαιο ότι στην επόμενη Βουλή θα μπουν τόσο η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου όσο και το Μερα 25 του Γιάννη Βαρουφάκη.

Η αλήθεια είναι ότι η μεγάλη νίκη της ΝΔ απελευθερώνει ψηφοφόρους προς το μέρος της. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε, έχει επιλέξει μετριοπαθείς, νηφάλιους και ενωτικούς τόνους, στους οποίους εκπέμπει, όπως έκανε το Σαββατοκύριακο από τα Δωδεκάνησα. Την ίδια ώρα, όμως, έστειλε και ένα σαφές μήνυμα προάσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, την ώρα που και η τουρκική προκλητικότητα, αλλά και η ανησυχία σε κύκλους των Αθηνών για τα τεκταινόμενα στο Αιγαίο πυκνώνουν.

Όπως και να έχει, πάντως, η ΝΔ έχει «δεξαμενές» σε όλο το πολιτικό φάσμα, από τις οποίες αντλεί στην πορεία προς την αυτοδυναμία. Αρχικά, δύο κόμματα, ετερόκλητα μεταξύ τους, κατέβασαν τα ρολά και δεν κατεβαίνουν στις εκλογές: το Ποτάμι, αλλά και οι ΑΝΕΛ, με τον Πάνο Καμμένο, μάλιστα, σε μια αποστροφή της χθεσινής του δήλωσης να εκφράζει την ελπίδα του ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορέσει να εκφράσει την πολιτική αλλαγή που ζήτησαν οι Έλληνες δια της ψήφου τους. Η αλήθεια είναι ότι οι…εναπομείναντες ΑΝΕΛ (0,80%) θα σαρώνονταν στις ευρωεκλογές, με τη ΝΔ να είναι το πιθανότερο κόμμα μετακίνησης. Το ίδιο ισχύει και για αρκετούς μετριοπαθείς, φιλελεύθερους ψηφοφόρους του Ποταμιού, οι οποίοι στήριξαν το κόμμα στις ευρωεκλογές, αλλά μπορεί να επιλέξουν να στηρίξουν την κυβερνώσα προοπτική που παρουσιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η στήριξη αυτή, δε, έχει προσωποπαγή χαρακτηριστικά: θα ψηφίσουν Κυριάκο, όχι ΝΔ.

Την ίδια ώρα, είναι σαφές ότι η ΝΔ έχει λαμβάνειν και από το Κίνημα Αλλαγής, από ανθρώπους που στήριζαν το κόμμα ελέω Ευάγγελου Βενιζέλου. Το ερώτημα, βεβαίως, που μένει να απαντηθεί στις κάλπες είναι πόσοι ήταν αυτοί, καθώς στη Χαριλάου Τρικούπη εκφράζουν αισιοδοξία ότι, εν τέλει, οι απώλειες δεν πρόκειται να είναι τόσο σημαντικές. Από την άλλη, όμως, όπως διαπιστώνουν δημοσκόποι, ασήμαντες είναι και οι εισροές από τον ΣΥΡΙΖΑ προς το κόμμα της κ. Γεννηματά.

Από την άλλη, αυτό που καταγράφεται ως άκρως ενδιαφέρον είναι ότι, σύμφωνα με αρκετούς δημοσκόπους, η «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου δείχνει τάσης συμπίεσης, με μετακινήσεις προς τη ΝΔ. Ήδη, μάλιστα, ενόψει των εθνικών εκλογών υπάρχουν έντονες εσωκομματικές τριβές για τα ψηφοδέλτια του κόμματος, ενώ εκτιμάται ότι το κόμμα πήρε και ψήφους ελέω του χαλαρού χαρακτήρα της ευρωκαλπης. Ξεκάθαρη επιδίωξη της ΝΔ, άλλωστε, είναι η Ελληνική Λύση να μείνει εκτός Βουλής και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εισπράξει όσο το δυνατόν περισσότερες ψήφους από αυτή τη δεξαμενή. Παράλληλα, η ΝΔ έχει λαμβάνειν, ιδίως σε επίπεδο περιφέρειες, και «σπόρια» από την Ένωση Κεντρώων, η οποία, με τη σειρά της, προσπαθεί να πάρει ψήφους από τον «πατριωτικό χώρο», με την τοποθέτηση της αδελφής του δολοφονηθέντος Κωνσταντίνου Κατσίφα, Ερμιόνης Κατσίφα, ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κόμματος.

Τούτων δοθέντων, η εκτίμηση πολλών είναι ότι η ΝΔ είναι σε τροχιά υπέρβασης του 35% και μάλιστα με άνεση. Αυτό, όμως, λίγα λέει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος συνιστά στα στελέχη του χαμηλούς τόνους, καθώς, πολλές φορές, η βεβαιότητα της νίκης λειτουργεί αντισυσπειρωτικά.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider